Numai gândul că ai putea fi internat într-unul din spitalele bucureştene te îmbolnăveşte imediat. La Sf. Pantelimon, de exemplu, pacienţii se perpelesc din cauza căldurii şi îşi fac veacul pe holurile unităţii medicale
Pare că nimic nu s-a schimbat, în ultimii ani, în spitalele bucureştene în privinţa calităţii servicilor medicale şi a condiţiilor de cazare. La sfârşit de săptămână, în unităţile sanitare pot fi întâlnite doar cazurile foarte grave sau pacienţii care nu au rude ori nu locuiesc în Capitală. În doar câteva zile de la internare, copleşiţi de căldură, oamenii stau permanent cu uşile şi geamurile deschise pentru a nu se sufoca. Mulţi dintre ei ajung să sufere din cauza curentului. „Mă tratez aici de 14 ani, dar e ultima dată când mai vin. Iarna tremurăm de frig şi aducem pături de acasă, iar vara ne sufocăm de cald, la 35 de grade. Bine că nu sunt saloanele pline”, ni s-a plâns nea Ion. El are o afecţiune cronică la inimă, care „refuză să mai bată cum trebuie”. Interesată să afle dacă s-a schimbat ceva după demiterea asistentei şefe care ţinea medicamentele bolnavilor sub cheie, o echipă a EVZ a intrat, ieri la prânz, în vorbă cu oamenii care încercau să se răcorească pe holurile Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti.
„Nicio mătură nu se dă pe lângă tine, dacă nu scoţi banu’!“
„Medicamente mai mult de la noi. De la stat, mai puţin. Aşa a fost dintotdeauna. Dacă nu ai bani, nu te tratezi. Cât despre şpăgi, ce să mai vorbim?! Nicio mătură nu se dă pe lângă tine, dacă nu scoţi banu’! Tratamentele costă mi- lioane, dacă nu ai bani nu le faci”, continuă relatarea nea Ion. La ora prânzului, zeci de oameni veneau încărcaţi cu sacoşe la cei dragi. Programul de vizită la sfârşit de săptămână ţine toată ziua: de dimineaţă de la ora 10.00 până seara la 20.00.
Liftiera se răcoreşte cu pungi de gheaţă pe cap
Cine nu are cunoscuţi sau rude în oraş apelează la „bunăvoinţa” angajaţilor, care le fac cumpărăturile necesare la magazinele din apropierea spitalului.
Amabilitatea e maximă. Liftiera care ar trebui să transporte numai lenjerii şi hrană îmbie vizitatorii să folosească liftul de serviciu, teoretic inaccesibil acestora. Dacă ai bun simţ, bagi mâna în buzunar, mai ales după ce ţi se destăinuie ce dureri cumplite de cap a avut din cauza căldurii. „Mi-a spus o doamnă doctor să îmi pun gheaţă la cap. Nici n-am ştiut că face bine. Mă sufoc toată ziua în cutia asta”, ne-a spus liftiera. Chiar şi agentul de pază al spitalului, cu bluza deja transpirată, se mişcă în pas alergător după un pachet de ţigări, deşi fumatul este interzis în curtea instituţiei sanitare. Este ora mesei de prânz, dar niciun bolnav nu se grăbeşte să intre în salonul torid.
Carnea lipseşte din farfurii
Îl întrebăm pe nea Ion cum e mâncarea: „Dimineaţa avem o felie de pâine unsă cu ceva şi un ceai fără niciun gust. La prânz, ciorba e o zeamă lungă în care nu găseşti nicio legumă. Felul doi înseamnă două linguri de pilaf sau de cartofi. Sigur, totul fără sare. Seara primim aceeaşi mâncare ca şi dimineaţa. Nicio urmă de carne nu găseşti în farfurie. Aproape toată lumea primeşte mâncare de acasă sau îşi cumpără de pe aici”.
Oamenii spun că în urmă cu câţiva ani călcau pe gândaci înainte de a ajunge în saloane. Acum, în unele secţii sunt obligaţi să-şi pună „botoşi”. Toţi se miră însă unde au dispărut aparatele de aer condiţionat şi televizoarele din saloane, care abia fuseseră montate cu un an în urmă.
Infiltraţii în spitalul proaspăt reabilitat
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” a fost construit în anii 1970-1972 şi dat în folosinţă în august 1972 sub numele de Spitalul „23 August”. De atunci nu s-a mai adus nicio îmbunătăţire, până acum câţiva ani când s-a decis reabilitarea acestei unităţi medicale. Potrivit pancartei care stă la loc de cinste pe faţada spitalului, Primăria Sectorului 2 a alocat, în primă fază, 14,5 milioane de lei, iar în anul 2014, alte 6,3 milioane. Deşi s-au reabilitat saloanele pentru pacienţi, în zonele exterioare de acces în clădire s-a montat gresie ceramică antiderapantă de exterior, cu rezistenţă mare la uzură, sau granit fiamat, finisaje interioare şi terasa hidroizolată, tencuiala pereţilor de la ultimul etaj al clădirii a început să crape. Apa care se strânge pe terasă se infiltrează direct în pereţii care despart holul de saloanele unde sunt internaţi pacienţii. La începutul lunii, Spitalul Pantelimon a fost implicat într-un scandal în care fosta şefa a secţiei ATI a fost acuzată că ţinea închis dulapul cu medicamente.
FOTO;Aşa arătau ieri pereţii de la ultimul etaj al spitalului