Frig extrem în SUA, inundații masive în Singapore, caniculă în Sydney, record de temperaturi scăzute în Bangladesh și ger în China; viscol într-o parte a Japoniei și vreme neobișnuit de caldă la Tokyo. Ce se întâmplă cu vremea, care s-a schimbat atât de mult în ultimul deceniu?
Cu fiecare an care trece, vremea pare să devină extremă, într-un sens sau altul, cu fenomene ce ajung pe prima pagină a ziarelor, pentru că bat toate recordurile. Iar oamenii de știință spun că schimbările climatice sunt de vină.
Schimbări provocate de om
Atmosfera planetei și oceanele se încălzesc. Aerul mai cald menține mai multă umezeală, aduce mai multă ploaie și zăpadă. Oceanele mai calde dau mai multă putere furtunilor. Pe scurt, schimbarea climatică afectează circulația aerului la mare altitudine, într-un fel pe care cercetătorii încă nu îl înțeleg pe deplin.
Există dovezi științifice că schimbările climatice sunt provocate de om - prin arderea combustibililor fosili și defrișări cresc intensitatea valurilor de căldură, seceta și inundațiile. Căldura mare și seceta prelungită dau naștere la incendii de vegetație foarte grave, nu doar în Australia sau California, dar și în Europa, în țări precum Grecia, Spania sau Portugalia.
California a luptat cu incendiile devastatoare în 2017, mii de persoane au fost evacuate, zeci de oameni au murit și peste 2.000 de case au fost distruse FOTO: AGERPRES
Deșertificare
Pământul va deveni un deșert până în 2050, dacă încălzirea globală nu va fi stopată, susține un nou studiu în domeniu.
Terra va deveni din ce în ce mai aridă, dacă nu se stopează schimbările climatice - acesta este mesajul pe care îl transmite studiul publicat de revista Nature Climate Change și citat de presa britanică.
Mai mult de 25% din Pământ va începe să simtă efectele „aridificării” până în anul 2050, dacă oamenii nu vor face schimbările propuse și ratificate de Acordul climatic de la Paris, din 2015, susțin cercetătorii.
Anul 2017 a fost al doilea cel mai cald la nivel mondial din istoria înregistrărilor meteorologice, fiind devansat doar de înăbușitorul 2016, cu semne ale schimbărilor climatice care au variat de la incendii de vegetaţie la o subţiere a gheţii arctice, a anunţat un centru de monitorizare al UE, conform Reuters, citată de Agerpres.
Programul Copernicus de monitorizare a schimbărilor climatice a anunţat că temperaturile au fost în medie de 14,7 grade Celsius, respectiv cu 1,2 grade Celsius peste cele de dinainte de perioada preindustrială. Înregistrările oficiale ale temperaturilor au început în secolul al XIX-lea.
Paradoxuri
Fostul vicepreședinte american Al Gore, criticat și ridiculizat în ultimii ani din cauza părerilor sale privind încălzirea globală, afirmă că gerul și căderile masive de zăpadă din nord-estul Statelor Unite sunt „exact ceea ce trebuie să așteptăm din cauza crizei climatice”.
Gore a citat un articol al cercetătorului Michael E. Mann de la Universitatea din Pennsylvania: „Este extrem de frig în anumite părți din SUA, dar exact la asta trebuie să ne așteptăm din cauza schimbărilor climatice”, a scris Al Gore pe Twitter.
Iar Jennifer Morgan, director al organizației Greenpeace, afirmă că uraganele, inundațiile și seceta vor fi din ce în ce mai grave, dacă nu se iau măsuri pentru păstrarea combustibililor fosili în pământ.