CNSAS a finalizat verificarea candidaților înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale de la finalul anului. O situație mai specială o are fostul director interimar al SIE, Silviu Predoiu
Candidații la Președinție au primit avizul legal din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. În urma verificărilor s-a stabilit că nouă dintre aceștia nu au colaborat și nici nu au lucrat pentru Securitate.
CNSAS a finalizat verificările
Nouă dintre candidaţii înscrişi la alegerile prezidențiale, între care principalele nume, nu au colaborat şi nu au fost lucrători ai Securității. Aceștia au primit aviz de la CNSAS. Alți patru dintre cei înscriși în cursă sunt născuți după decembrie 1973, astfel că sunt prea tineri pentru a fi activat în poliția politică.
„În acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, CNSAS a finalizat procedura de verificare a candidaţilor la Preşedinţia României. În şedinţa Colegiului din 15 octombrie a.c. s-a dezbătut, pe ordinea de zi, verificarea candidaţilor la funcţia de Preşedinte al României”, a transmis, instituția, într-un comunicat de presă.
Au primit aviz pozitiv, conform căruia nu au fost colaboratori sau lucrători ai fostei Securități următorii candidați:
- Lasconi (Florea) Elena Valerica;
- Georgescu Călin;
- Ciucă Nicolae Ionel;
- Kelemen Hunor;
- Geoană Mircea-Dan;
- Diaconescu Cristian;
- Birchall Ana;
- Ciolacu Ion Marcel;
- Orban Ludovic.
Patru candidați prea tineri pentru a fi securiști
Potrivit comunicatului CNSAS, alți patru candidați sunt prea tineri pentru a fi putut colabora cu Securitatea. Aceștia s-au născut după decembrie 1973 şi nu se încadrează în prevederile Legii nr. 293/2008, cf. Art.5 alin.(1).
Articolul respectiv are în vedere că „persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b)-h^1), cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.
Sunt în această situație următorii, potrivit CNSAS:
- Popescu Sebastian Constantin;
- Bertalan Păcuraru Alexandra Beatrice;
- Simion George Nicolae;
- Terheş Cristian-Vasile.
CNSAS despre Silviu Predoiu
Un caz mai special îl reprezintă fostul director interimar al SIE, Silviu Predoiu. În cazul acestuia, CNSAS transmite că nu a fost colaborator sau lucrător al fostei Secuități, în sensul dat de lege.
Silviu Predoiu a activat, între 1987 şi 1989, conform fişei de evidenţă, în cadrul Centrului de Informaţii Externe.
De menționat că Biroul Electoral Central a validat un număr de 14 candidaturi pentru alegerile prezidențiale. Primul tur al scrutinului a fost programat pentru ziua de 24 noiembrie. Cel de-al doilea tur se va desfășura pe 1 decembrie.