Când vin ploile mult așteptate în România. Anunțul meteorologilor

Ploaie. Sursa foto: dreamstime.com

Meteorologii anunță că valul de caniculă la persista cel puțin până joi. Nu sunt vești bune în ceea ce privește ploile atât de necesare pentru combaterea secetei. În următoarea lună nu va ploua nici pe departe cât ar fi necesar pentru culturile agricole.

România se confuntă cu o secetă severă și un nou val de caniculă insuportabilă. Acesta va persista cel puțin până joi, perioadă în care cea mai mare parte a țării se află sub atenționări cod galben și portocaliu. Temperaturile vor atinge 39-40 de grade Clesius. Nici meteorologii nu au vești prea bune. Nu va ploua prea curând.

Vești proaste de la ANM

Meteorologii spun că în următorea lună nu va ploua suficient cât să fie combătute efectele devastatoare ale secetei. Până acum. anul acesta doar în luna aprilie a plouat cât ar fi trebuit.

„Nu se estimează ca în următoarea lună să plouă cât ar trebui. Până să vină ploile care să conteze, măcar în ideea să se mai reducă din minusul pe care îl avem, ar fi bine măcar să plouă cât ar fi normal. Am omis să vă spun că, din septembrie 2021 și până în prezent, la nivel de țară, un mic caracter excendentar în aprilie și decembrie, în rest în fiecare lună a plouat mai puțin decât ar fi trebuit în mod normal să plouă. Deci, vă dați seama cât ar trebui să plouă pentru a ajunge să echilibrăm?!”, a declarat meteorologul, Gabriela Băncilă.

Nu se anunță schimbări majore

România ar avea nevoie de mai multe episoare de ploaie mocăneascî prelungită cum se spune în popor. Nu este însă cazul în perioada sezonului cald.

„Ar trebui să avem vreo două, trei perioade cu cicloni mediteraneeni, care să aducă niște ploi uniform distribuite, cu intensități variabile. Cum spuneau bunicii noștri: ploaie mocănească. Câteva episoade succesive, ar fi rețeta să ieșim dintr-o perioadă ca aceasta. Dar probabilitatea de apariție a ciclonilor mediteraneeni este mai ridicată în sezoanele de tranziție și în sezonul rece. În sezonul cald, frecvența lor este foarte redusă, pentru că ei sunt înlocuiți de aerul cald dinspre nordul Africii”, a mai spus meteorologul, potrivit dcnews.ro.