Opoziția este aproape de a ajunge la un consens în privința depunerii unei moțiuni împotriva Guvernului Dăncilă.
UPDATE:Liderul PNL Ludovic Orban spune că moțiunea de cenzură intră în linie dreaptă și că zilele Guvernului Dăncilă sunt numărate. „În cursul acestei săptămâni vom finaliza toate discuțiile cu toate formațiunile politice și grupurile parlamentare care sunt implicate în efortul de a pune punct acestei guvernări catastrofale pentru România.
Mi-am informat colegii privind stadiul discuțiilor, ne-am propus ca obiectiv să strângem toate semnăturile, în cursul acestei săptămâni și, de asemenea, în cursul acestei săptămâni, să stabilim data la care vom depune moțiunea de cenzură și, evident, în funcție de data la care vom depune moțiunea de cenzură, data la care se va dezbate și se va vota moțiunea de cenzură. Repet, obiectivul Partidului Național Liberal, încă de la începutul sesiunii parlamentare, a fost acela de a uni, de a coagula toate forțele politice parlamentare care se găsesc în opoziție, pentru a obține numărul de semnături, în primă fază, și ulterior numărul de voturi necesar pentru a asigura reușita moțiunii de cenzură”, a afirmat liderul liberal. Orban crede că toți cei care au semnat textul moțiunii vor și vota, că nu are niciun motiv de îndoială.
Calculele s-au refăcut și arată mai bine, după ce și parlamentarii Pro România au acceptat să semneze moțiunea de cenzură. Astfel, cei 28 de senatori și deputați din partidul lui Victor Ponta se adaugă celor 181 de parlamentari, de la PNL, USR, PMP și UDMR care deja au fost de acord să ia cu asalt Palatul Victoria. Pentru schimbarea guvernului, este nevoie de 233 de voturi. „Ne apropiem de numărul de 233 de semnături”, susțin surse din Opoziție.
Acum se poartă discuții în jurul datei. Digi24, citând surse din Opoziție, înaintează ziua de 30 septembrie ca dată pentru depunerea moțiunii.
Urmează negocierile cu Tăriceanu
Aceleași surse vorbesc despre continuarea discuțiilor cu Tăriceanu. Opoziția vrea să știe că pe câte semnături și voturi se bazează de la ALDE, mai cu seamă că în momentul de față partidul lui Călin Popescu Tăriceanu este măcinat de conflicte interne. Liberalii cred că pot obține 17 semnături, pe când alte voci mai optimiste susțin că 19 parlamentari ALDE vor vota moțiunea.
La momentul actual, Opoziția are 94 de semnături de la PNL, 40 de la USR, 30 de la UDMR, 17 de la PMP, la care se adaugă cele 28 ale Pro România. În total, 209 semnături.
Dacă va reuși să depună moțiunea în Parlament pe 30 septembrie, Opoziția ar putea spera la un vot în plen în săptămâna 7-11 octombrie.