Firmele subalternilor politici ai preşedintelui CJ Braşov au cheltuit banii publici, apoi au intrat în faliment.
În numele promovării turismului, Consiliul Judeţean Braşov a împărţit milioane de euro firmelor apropiaţilor şi subalternilor politici ai preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu.
O bună parte din această sumă a fost dată fără licitaţie către firme care au avut legături cu Sebastian Grapă, consilier judeţean PNL şi mâna dreaptă a preşedintelui Consiliului Judeţean. O mare parte a acestor firme au fost băgate ulterior, probabil intenţionat, în faliment.
Afacerea "Centrul Turistic" Săcele
În campania electorală din 2008, Aristotel Căncescu a inaugurat, cu fast, punctul de informare turistică din Săcele, eveniment prezentat drept o uriaşă realizare, un pilon de rezistenţă pentru promovarea turistică a judeţului.
Lângă clădire a fost instalat atunci panoul autolaudativ al "ctitorului" Aristotel Căncescu. Patru ani mai târziu, punctul de informare ridicat cu 300. 000 de lei a început să se degradeze pe "bordura" DN1.
Istoria Centrului începe cu înfiinţarea, în 2006, de către Consiliul Judeţean Braşov, a "Asociaţiei pentru Promovarea şi dezvoltarea Turismului" (APDT) , al cărei scop este dezvoltarea şi promovarea turismului. Alături de judeţul Braşov, fondatori mai sunt municipiul Săcele şi o serie de alte localităţi din zonă.
Fără licitaţie
La sfârşitul anului 2006, APDT a încheiat un contract pentru execuţia a două centre de informare turistică, la Săcele şi Sâmbăta de Sus.
Lucrarea a fost încredinţată direct, de APDT, firmei Distrikem SRL, care aparţinea omului de afaceri Sebastian Grapă şi soţiei sale, Maria Monica Grapă.
Faptul că lucrarea a fost ordonată de "asociaţia privată" APDT l-a scutit pe Grapă de emoţiile unei licitaţii. Dacă lucrarea ar fi fost ordonată, direct, de Consiliul Judeţean, licitaţia era obligatorie.
Cu toate acestea, APDT se află sub controlul deplin al preşedintelui CJ Braşov, care are şi puterea de a-l schimba, practic, când doreşte, pe şeful APDT. Pentru construcţia clădirii, firma lui Grapă ar fi primit cel puţin 300.000 de lei, presa locală speculând că suma ar putea fi şi de trei ori mai mare.
Pericol public
Niciun turist neavizat nu poate apela astăzi la "serviciile" centrului de informare al lui Căncescu. Clădirea nu are însemne suficient de vizibile, pentru ca turiştii care vin dinspre Ploieşti să poată opri la timp în dreptul ei.
Dacă observă panoul, chiar şi în ultima clipă, şoferul trebuie să frâneze foarte hotărât pentru a opri în faţa centrului, în drum, în plin DN1. Nici parcare amenajată nu este, doar o fâşie de drum, cu pietriş, în spatele coşmeliei de 80.000 de euro.
Căncescu a construit centrul fără acte legale
Suprafaţa cotineţei nu depăşeşte 20 de metri pătraţi. Preţul la care a fost construită, circa 4.000 de euro/m.p., este cel puţin dublu faţă de cât ar cere un constructor pentru o vilă de lux.
Mai mult, clădirea a fost construită ilegal, fără autorizaţie de construcţie şi avizele legale, deoarece terenul nu era domeniu public şi aparţinea unor persoane private.
"Chiar dacă ar fi fost pe domeniul public, centrul nu putea fi construit legal. Nu ar fi primit niciodată aviz de la Comisia de circulaţie şi de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Dacă derapează iarna vreun Tir, ia centrul în coarne cu tot cu turişti şi angajaţi", ne-au declarat surse din CJ Braşov.
Distrikem SRL a participat, direct sau indirect la multe astfel de lucrări, până pe 20 noiembrie 2009, când Sebastian Grapă a băgat firma în insolvenţă. Pe 14 decembrie 2011, Tribunalul Braşov a finalizat procedurile de faliment.
Faliment după afacerile cu Statul
"Modelul Distrikem" a fost folosit şi la SC Co&M. Firma a fost înfiinţată în Făgăraş şi a câştigat milioane de euro, între 2007 şi 2009, din contracte încheiate cu CJ Braşov şi mai multe localităţi din judeţ.
În 2008, SC Co&M a încasat 4 milioane de lei de la Consiliul Judeţean şi de la Primăriile Beclean, Comana, Mândra, Vistea şi Voila. Alţi bani au venit de la aceeaşi APDT, pentru amenajarea a cinci puncte de informare turistică.
Firma, cesionată de Grapă în 2007-2008, apare a fi fost controlată de Adrian Neag, un apropiat al acestuia, prezent pe lista de consilieri judeţeni ai partidului la alegerile locale din iunie.
Cu Neag, Co&M a câştigat două contracte de la Căncescu, unul pentru construirea de case pentru romi, celălalt pentru pietruirea drumurilor din comunităţile acestora. La al doilea contract, de 2,4 milioane de lei, Curtea de Conturi a aflat că C.J. Braşov a plătit pietruirea a 12 km deşi fuseseră lucraţi doar 10,5 km.
SC Co&M a intrat şi ea în faliment! La fel, SC Revecom (asociaţi - soţiile lui Grapă şi Neag) e în faliment din 2012. SC Ebola SRL (Grapă - asociat şi administrator) a intrat în insolvenţă în 2010, iar SC Ansemagnum, controlată tot de el, a fost dizolvată.
Depozitul unde-şi ţinea Grapă documentele firmelor a ars, acum patru luni, zădărnicind, deocamdată, ancheta procurorilor privind sumele obţinute de la Consiliul Judeţean. Surpriză, creditor de frunte al firmelor falimentare e chiar omul lui Căncescu: 1,5 milioane de lei, primiţi de la Distrikem şi 400.000 de la Co&M.
Grapă nu a pomenit în nicio declaraţie de avere despre aceste sume. Nici inspectorii de integritate, care l-au verificat, la cererea Prefecturii, nu au văzut că acesta a uitat să menţioneze cele 2 milioane de lei în declaraţia de avere.
Sebastian Grapă ne-a declarat că nu s-a aflat în conflict de interese, că nu a mai avut legături cu firmele după ce a cesionat acţiunile şi că banii încasaţi din lichidare sunt sume împrumutate de el firmelor.
El nu-şi aminteşte dacă a avut autorizaţie de construcţie pentru centrul din Săcele. Aristotel Căncescu nu a putut fi contactat pentru ne spune un punct de vedere.
3,9 milioane de lei
a avut de încasat Sebastian Grapă din falimentul fostelor sale firme, fără să consemneze sumele în declaraţiile de avere
"Nu ştiam că trebuie să consemnez sumele pe care le aveam de încasat de pe urma lichidării fi rmelor în declaraţia de avere. Nu am ştiut de rubrica aceasta, aflu acum asta, de la dumneavoastră."
SEBASTIAN GRAPĂ, consilier judeţean - Braşov
Citiţi şi:
- Scandalos! Baronul Roşu, albit înainte de alegeri
- Baronul Căncescu a jonglat două milioane de euro pentru propriul interes
- BARONIADA 2012. Căncescu, evaziune fiscală de 1,5 MILIOANE DE EURO