Zilele trecute, Curtea de Apel București a declarat indezirabil, pentru zece ani, un cetățean pakistanez. Acesta benefi cia de drept de ședere pe termen lung și a intrat în atenția Serviciului Român de Informații în anul 2016. În România se ocupa cu închirierea unor imobile, iar în trecut societatea fabrica încălțăminte.
Pe 28 martie, în jurul orei 6.00, într-un bloc de pe Aleea Sinaia, din zona Doamna Ghica, au descins câțiva ofițeri SRI însoțiți de o grupă a Brigăzii Antiteroriste a serviciului. Aceștia, pe o liniște deplină, au săltat un cetățean pakistanez, în vârstă de 66 de ani, președinte al Asociației Culturale a Pakistanului și acționar al societății Star Internațional SRL.
Individul, care poza în atașat cultural, conform ofițerilor SRI a intrat în atenția Serviciului în cursul anului 2016, când a început un proces de radicalizare religioasă de factură fundamentalistă. Informația asimilată a diseminat-o prietenilor și cunoștințelor sale de aceeași credință.
„Promovarea unor idei, concepţii şi atitudini specifice entităţii teroriste conduce la intensificarea activităţilor propagandiste în mediul coreligionarilor din România, accelerând riscul radicalizării acestora. Totodată, permite constituirea unor nuclee fanatizate de susţinători ai obiectivelor promovate de entitatea teroristă, capabile să acorde sprijin eventualelor elemente extremiste din exterior sau chiar să acţioneze direct la comanda acestora”, se arată într-un comunicat al SRI.
Informațiile culese din anturajul pe care acesta îl frecventa i-a convins pe ofițerii de informații că acesta constituie amenințări la adresa securității naționale, potrivit art. 3 lit. i şi l din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.
Expulzat imediat
După ce a fost audiat, Muhammad Iqbal Rahi a fost prezentat Curții de Apel București cu propunerea ca acesta să fie declarat indezirabil pentru 10 ani. „Declară ca indezirabil pe o perioadă de 10 ani pe pârâtul Muhammad Iqbal Rahi, cetăţean pakistanez, fiul lui Mohammad Ashraf şi Begum, născut la 10.01.1952 în Mandi Bahauddin - Pakistan. Executorie”, se arată în decizia magistraților Curții de Apel București. „Străinul nu se mai află pe teritoriul național”, se mai arată în comunicatul SRI.
Pasul de la încălțăminte la imobiliare
Conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor, societatea pe care o patrona, SC Star International SRL, are șapte angajați și are ca obiect de activitate „Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. În anul 2012, societatea avea ca activitate fabricarea încălțămintei. Deși la vremea aceea avea mai mulți angajați și un profit de aproximativ 750.000 euro, în anul 2014, după ce a schimbat obiectul de activitate, cifra de afaceri și profitul au scăzut. De pe urma închirierilor de imobile societatea a câștigat aproximativ 550.000 euro.
Aferent anului 2016, dată la care spun ofițerii SRI că a început operațiunea de radicalizare, firma cu sediul în Calea Victoriei nr. 2 a avut active imobilizate de 29.505.580 lei, active circulante de 4.673.758 lei, datorii de 2.074.184 lei, un capital de 32.107.502 lei și o cifră de afaceri de 1.304.172 lei. A avut un profit de 178.817 lei și cheltuieli de 2.516.755 lei.