O firmă amendată de mai multe ori și care a funcționat, la un moment dat, fără autorizație, exploatează fără noimă pietriș din albia râului Suceava. În câteva luni, utilajele societății au reușit să transforme o apă curgătoare într-o baltă plină de mâl
Oficial, societatea Test Prima are rolul de a decolmata albia centrală a râului. „Exploatarea agregatelor minerale pe cursurile de apă se face în scopul îndepărtării materialului aluvionar excedentar pentru asigurarea scurgerii optime în albie, acolo unde este necesară”, se arată într-un răspuns transmis de Administrația Bazinală de Apă Siret, instituție în subordinea căreia se află albiile tuturor râurilor din Moldova.
Campionii excavărilor
În realitate, firma produce un dezastru ecologic cu consecințe greu de estimat. În ultimii patru ani, firma a extras cantități impresionante de piatră, transformând albia râului Suceava într-o imensă groapă. În urma acestor lucrări, nivelul albiei a scăzut în unele locuri cu 2 metri, iar firma și-a construit un drum lung de mai mulți kilometri.
FOTO: Utilajele societății muncesc de zor pe marginea râului Suceava
În 2012, utilaje ale firmei au fost surprinse de localnici în timp ce încărcau pietriș pe timp de noapte. Localnicii au sunat atunci la 112 și au chemat ziariștii de la „Monitorul de Suceava” pentru a filma furtul din toiul nopții.
Societatea a escavat pietriș fără a deține autorizație și permis de exploarare
În ciuda exploatării haotice, ABA Siret, instituție din subordinea Apelor Române, prin directorul general Emil Vamanu, susține că în ultimii trei ani inspectorii nu au aplicat nicio sancțiune firmei Test Prima.
Ce spun autoritățile
În același răspuns, oficialii de la Bacău arată că societatea a obținut autorizația de Mediu, pentru exploatarea perimetrului Vicov amonte Punte Est, abia la 21 în octombrie 2014, autorizație care este valabilă până la 14 octombrie 2015. Deși firma este urmărită penal și amendată cu zeci de mii de lei, aceeași societate a primit toate avizele necesare pentru continuarea activității.
FOTO: Utilajele societății muncesc de zor pe marginea râului Suceava
Dacă de la Bacău lucrurile se văd în roz, pe plan local apar problemele, unele chiar penale. Garda de Mediu Suceava recunoaște că sunt probleme cu această firmă care, la un moment dat, aproape un an de zile, a exploatat pietriș și nisip fără autorizație. Ceea ce se cheamă furt.
Fără autorizații
„În luna noiembrie 2012, ca urmare a unui articol apărut în mass-media privind exploatări de agregate minerale de către Test Prima SRL pe raza localității Vicovu de Sus, s-a efectuat o verificare, constatându-se că societatea a exploatat agregate minerale fără a deține autorizație de Gospodărire a Apelor și fără permis de exploatare”, se arată în răspunsul Gărzii de Mediu Suceava.
Dosar penal și cinci amenzi
La data controlului, ambele autorizații erau expirate de 11 luni. „Pe 1 octombrie 2012, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a întocmit o Notă de constatare prin care constată exploatarea agregatelor minerale de către societate fără a deține autorizație pe linie de gospodărirea apelor și face mențiunea că Poliția orașului Vicovu de Sus va întocmi dosar penal conform Legii nr. 107/1996 cu modificările ulterioare, iar SGA Suceava s-a constituit parte civilă pentru cantitatea de 285 metri cubi de agregate minerale”, se mai arată în răspunsul Gărzii de Mediu. Mai mult, în ultimii ani, firma a fost amendată de 5 ori, valoarea totală a acestor sancțiuni fiind de 86.000 de lei.
Amnezie selectivă
Patronul societății, Viorel Juravle, nu-și amintește mare lucru în legătură cu incidentul de acum trei ani. „Nu știu ce s-a întâmplat. Au trecut trei ani, vă dați seama. Parcă s-a plătit o amendă”, ne-a declarat Juravle.
„Nu știu”
La întrebarea noastră dacă a mai participat cineva la licitația câștigată de el anul trecut, patronul a răspuns la fel: „Nu știu! Licitația se organizează la Bacău. Eu am un reprezentant pe care-l trimit să se înscrie la licitație. Nu mai știu dacă au fost și alți ofertanți”, a completat Juravle. El a mai arătat că are toate avizele la zi deoarece „în țara asta toată lumea este cu ochiul pe cel care muncește. Toată ziua sunt în control cei de la București care stau doar pe scaun. Ieri am avut control de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM)”.
Întrebat dacă Primăria Vicovu de Sus și-a dat acordul anul trecut pentru exploatarea albiei râului de-a lungul localității, Juravle s-a eschivat și, după o pauză lungă la telefon a spus: „Probabil, nu știu”.