Aproape 90% dintre toxicomani au hepatită C şi jumătate au HIV, boli pe care le pot transmite oricând în comunitate. În loc să investească în programe de reducere a riscurilor, precum cel de schimb de seringi, statul preferă să plătească înzecit efectele dezastrului.
ALERTĂ! Un virus foarte puternic a mai ucis doua femei din Romania. Afla cum poti sa te feresti de el
CAMPANIE EVZ. Bomba cu ceas a drogurilor.
Nu îi vedem pe stradă, dar nu înseamnă că nu există. Sunt în jur de 20.000 de consumatori în Bucureşti. În cartierele mărginaşe, Rahova sau Ferentari, nu se mai ascund decât de Poliţie, în timp ce în zonele de lux, drogurile se consumă în cluburi. Săraci şi bogaţi deopotrivă, dependenţii de droguri au ceva în comun: 90% dintre ei sunt bolnavi de hepatită C şi aproape jumătate - de HIV/ SIDA. Infecţiile au explodat în ultimii trei ani, după ce programele de schimb de seringi au fost sistate. Cei care vor să spună "nu" drogurilor au puţine centre la dispoziţie, iar tratamentul abia acoperă a zecea parte dintre consumatori.
EVZ întoarce fenomenul pe toate feţele şi vă prezintă, în zilele următoare, poveştile celor care se luptă cu drogurile sau au reuşit să se lase, precum şi modul în care combat problema oficialii.
Câţi "drogaţi" avem?
- Citiţi mai mult: TOP 15 Cele mai scumpe substanţe din lume. Aurul este pe ultima poziţie | GALERIE FOTO
Efectul catastrofal al etnobotanicelor Dincolo de numărul exact al consumatorilor, ce se învârte în jurul valorii de 20.000, marea problemă rămâne lipsa programelor de reducere a riscurilor. Unul dintre cele mai importante, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, e schimbul de seringi. Pentru că farmaciile nu vând seringi pentru insulină (folosite de consumatorii de heroină) fără reţetă, dependenţii au ajuns să le facă "roată".
Până în 2010, aceste programe de distribuţie de seringi erau derulate de ONGuri şi finanţate de organisme internaţionale (ONU, Fondul Global). De la această dată, finanţarea a fost sistată justificat, motivul fiind apartenenţa României la UE. În momentul în care această responsabilitate a revenit României, în trei ani s-a remarcat o creştere a infectărilor cu HIV în rândul consumatorilor cu aproape 300%: de la 28 de cazuri, până în 2007, la peste 500, între 2011 şi 2013. Momentul a coincis şi cu intrarea pe piaţă a aşaziselor drogurilor legale. "Toxicomanii nu se mai injectau de trei ori pe zi ca la heroină, putând ajunge, cu etnobotanicele, şi la 10-15 injectări. Crescând numărul înţepăturilor, a crescut şi riscul infecţiilor", explică reprezentantul RHRN.
- Citiţi mai mult: Au găsit o COMOARĂ în timp ce-și plimbau câinele. Acum sunt mai bogați cu câteva milioane de euro
Seringile de la stat, bune de aruncat În Capitală, necesarul ar fi de 4 milioane de seringi. În prezent, au acces la ele sub o treime dintre consumatori. OMS recomandă o acoperire de 60%. "Ministerul Sănătăţii a cumpărat, anul trecut, 210.000 de seringi, o picătură într-un pahar. ANA a cumpărat 800.000 de seringi prin licitaţie publică, fiind aleasă cea mai ieftină ofertă. Seringile sunt proaste, se înfundă, iar consumatorii le-au respins", atrag atenţia cei de la ARAS. Reprezentanţii ANA aruncă vina pe consumatori, întrucât aceleaşi seringi sunt folosite şi în programele din SUA. ARAS a încheiat la sfârşitul anului trecut un parteneriat cu Primăria Capitalei, care se angaja să achiziţioneze 2,5 milioane de seringi, însă, până acum, autorităţile locale nu au livrat nimic. Şi în penitenciare, programele de schimb de seringi au fost oprite din 2008, pe motiv că nu există cerere. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
- INDOLENȚĂ SAU PROSTIE. Au dat 8 milioane de euro pe un sistem care a aruncat Aeroportul Otopeni în haos
- UDMR, gata să-l înghită pe Voiculescu ca să intre în Guvern
- UCRAINA. Parlamentul și Guvernul din Crimeea, ocupate de persoane înarmate. Steaguri RUSEȘTI, arborate pe clădiri
Centre de reabilitare ca în Vest, un vis După dezintoxicare, bolnavii sunt lăsaţi în voia sorţii, pentru că nu există aşa-zisele centre postcură, în afara oraşelor, ca în Occident, unde foştii dependenţi învaţă să se reintegreze. "Se numesc comunităţi terapeutice, unde nu are voie să pătrundă nimeni şi unde pacienţii fac sport, gătesc, pictează etc. Stau acolo cel puţin şase luni. Noi nu avem nici măcar centre private postcură", spune psihiatrul Cristian Bengescu, care a deschis primul centru pentru tratarea toxicomaniilor, în 2006. Agenţia Naţională Antidrog are două astfel de centre a câte 35 de locuri, în Braşov şi Harghita, dar nu sunt funcţionale. "Legea nu ne-a permis să le operaţionalizăm în parteneriat public-privat. Sperăm ca, de anul acesta, cel puţin unul dintre ele să înceapă să funcţioneze", promite şeful ANA. 540 de cazuri de HIV s-au înregistrat în rândul consumatorilor, între 2011 şi 2013 "Toxicomanii se injectează şi de 15 ori pe zi cu etnobotanice. Cu cât numărul înţepăturilor e mai mare, cu atât şi riscurile de infecţii cresc." VALENTIN SIMIONOV, director RHRN "Indiferent dacă îi dai sau nu seringi consumatorului, el tot se injectează. Dar, dacă nu îi dai, s-ar putea să se injecteze zece oameni cu o singură seringă." SORIN OPREA, director Agenţia Antidrog TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
- Descoperire DE SENZAŢIE. A existat în Moldova o SAVANĂ TROPICALĂ? / VIDEO
- Horoscopul lui Dom' Profesor. Astăzi sunt avantajate zodiile...
- TEORIA PIERDUTĂ a lui Einstein: Universul s-a extins în mod constant dintotdeauna
Metadona, un lux pentru cei care vor să se lase Mulţi dintre consumatori ar căuta ajutor, dacă accesul la acesta ar fi atât de simplu. Centrele de dezintoxicare şi tratament sunt insuficiente şi puţin popularizate. Dezintoxicarea prespune internarea timp de două săptămâni într-un spital de psihiatrie, timp în care consumatorul elimină din corp drogul şi scapă de sevraj fizic. Problema e că rămâne cu dependenţa psihică, de care nu pot scăpa decât prin consiliere susţinută, suport din partea familiei şi mai ales tratament de substituţie cu metadonă. Unii dintre consumatori nu reuşesc să scape toată viaţa de "înlocuitorul" drogului, însă efectele acesteia sunt mult mai scăzute decât în cazul heroinei. Pot munci şi pot avea o viaţă normală. Metadona se distribuie gratuit în Bucureşti doar în două centre ale Ministerului Sănătăţii- "Sf. Stelian" şi "LSM Obregia" - plus în trei centre ale Agenţiei Antidrog. Numărul beneficiarilor este sub 1.000, mai puţin de 10% din numărul total al celor ar avea nevoie. După recomandările OMS, ar trebui să avem o rată de 30%.
- Citiţi mai mult: În direct, din viaţa EGIPTENCELOR. Hărţuire SEXUALĂ într-un minut / VIDEO
În Bucureşti, mai sunt autorizate alte patru centre private, care acoperă aproximativ 700 de dependenţi, dar contra cost. Tratamentul poate ajunge însă şi la 1.000 de lei pe lună, iar mulţi nu şi-l permit. Studiile au arătat că 25% dintre consumatori reuşesc să se lase dacă beneficiază de tratament de substituţie şi suport cel puţin un an de zile.
- Citiţi mai mult: Mircea Badea a înjurat brutal o femeie. E normal să se comporte aşa? | DEZBATETREA ZILEI
"În acest an, din câte ştim, nu sunt prevăzuţi bani pentru seringi", spune Cristina Fierbinţeanu (ARAS). Riscurile pot fi catastrofale dacă nu se remediază problema. "Fără programe de schimb de seringi, fără farmacii de unde acestea pot fi cumparate, fără campanii de prevenire, cu un sistem penitenciar ce neagă existenţa drogurilor injectabile în interior, fără suficiente centre de prevenire şi tratament substitutiv şi fără susţinerea guvernamentală, societatea se află la acest moment în faţa unei epidemii de boli transmisibile şi letale", atrage atenţia Eugen Chiracu, directorul Asociaţiei Drepturilor Omului şi a Persoanelor Private de Libertate.
- EVZ continuă seria articolelor despre dependenţa de droguri. Mâine, citiţi povestea unui bucureştean care a ajuns să-şi vândă Dacia la fier vechi pentru o seară de "plăcere", dar care a câştigat, în final, lupta cu drogurile.
TOP ARTICOLE POPULARE:
Lup, drama unui copil de 13 ani | GALERIE FOTO
- Călugăriţă de 84 de ani, condamnată la închisoare | GALERIE FOTO
- Dovada că există fantome: O POZĂ într-o clădire veche de 750 de ani | GALERIE FOTO / VIDEO
- DANSATOARE la bară cu DOCTORAT în chimie. O poveste mai puţin obişnuită | GALERIE FOTO / VIDEO
- GROPI TERIFIANTE au început să apară peste tot în Anglia. Ce provoacă acest fenomen ciudat | GALERIE FOTO
- MINUNE în Israel. O statuie a FECIOAREI MARIA a început să PLÂNGĂ | GALERIE FOTO
- Shirley Temple, fetiţa minune de la Hollywood în IMAGINI MEMORABILE | GALERIE FOTO
- Răsărit de SOARE pe MARTE | IMAGINI IMPRESIONANTE
- TOP 10 ANIMALE care au ajuns subiect de PRESĂ în toată lumea | GALERIE FOTO
- PENIBILI la propria NUNTĂ. Ruşii fac fotografii HILARE ce NU pot fi arătate urmaşilor| GALERIE FOTO