Călin Georgescu, furat de penalul pro-rus Ilan Şor

Călin Georgescu. Sursa foto: captură video

Republica Moldova. „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni este identică cu titlul unui proiect lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

Călin Georgescu afirmă că Ilan Şor i-a furat titlul proiectului şi unele idei. Pe de altă parte, candidatul la cea mai înaltă funcţie din România consideră „interesante” ideile lui Ilan Şor din proiectul „Hrană, apă, energie”.

Amintim că penalul protejat de Kremlin a implementat o schemă de milioane pentru a deturna parcursul european al Republicii Moldova.

Călin Georgescu îl acuză de furt  pe Ilan Şor, dar nu este supărat

În 2022, de sub tipar a ieşit volumul „Marea Renaștere. Adevăr, Libertate, Suveranitate – Ieșirea din matrix”, semnat de Călin Georgescu. Autorul a dedicat un capitol mai multor personalităţi, printre care se găseşte şi fugarul de la Moscova.

Georgescu îl elogiază pe Ilan Şor şi familia sa. Autorul evocă momente din copilăria „micuțului Ilan”. Şi laudă activitățile economice ale familiei celui care se află de mai mulţi ani în slujba lui Putin.

„Astăzi (în 2022 – n.r.), Ilan Șor este unul dintre bogaţii Republicii Moldova, deputat în Parlamentul de la Chişinău, fost primar al Orheiului, preşedinte al clubului de fotbal din Orhei, concesionar al Aeroportului Internaţional Chişinău, preşedinte al partidului rusofil Ravnopravie, pe care l-a redenumit Partidul Şor”, relatează Georgescu în cartea sa.

De asemenea, Georgescu face referinţă la mai multe pasaje din diverse lucrări în care se scrie despre Ilan Șor.

Ilan Şor alături de tatăl său/ Sursa foto: din arhiva familiei Şor

În acelaşi timp, Georgescu îl acuză pe Şor de furt intelectual. „Interesante şi, mai ales, dezinteresate idei (de afaceri), vândute ca soluţii salvatoare, sub un titlu furat”, a scris Călin Georgescu în 2022 despre „proiectul de ţară” al lui Ilan Şor.

Ce spune candidatul la fotoliul de la Cotroceni despre condamnarea lui Şor

Gălin Georgescu nu se expune direct asupra vinovăţiei politicianului aflat sub aripa ocrotitoare a lui Vladimir Putin. El menționează că Miron Şor, tatăl oligarhului fugar, afirma că fiul său nu va recurge niciodată la „înșelăciune, dezonoare, indiferență față de oameni”.

În acelaşi timp, Călin Georgescu a scris că Șor „pare a fi intrat în politică doar ca să scape de închisoare”.

Ce prevede „proiectul de ţară” al lui Ilan Şor

În iulie 2022, Ilan Șor, a propus elaborarea unui „proiect de țară”, formulat pe principiul „hrană, apă, energie”.

Documentul elaborat de controversatul politician presupune implementarea unor strategii, în primă fază la nivel local, menite să consolideze domeniul agricol, prin dezvoltarea unei vaste rețele de irigare, asigurarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate, precum și garantarea securității energetice, prin identificarea unor surse de alternativă, precum centralele nucleare modulare mici.

Ilan Şor a anunţat, în 2022, că un proiect-pilot în acest sens va fi implementat, în primă fază, la nivelul raionului Orhei. Promisiune care nu a fost realizată.

Proiectul „Hrană, apă, energie”, anunţat de Călin Georgescu cu opt ani înaintea lui Şor

În 2016, Călin Georgescu a publicat cartea „Cumpăna României”. „Proiectul meu de ţară este: hrană, apă, energie, gândit pe baza conceptului de dezvoltare durabilă”, scria Georgescu.

Cartea lui Călin Georgescu

„România trebuie să ştie ce vrea, iar poporul român să înţeleagă ce poate. Micul producător şi gospodăria ţărănească tradiţională vor fi motorul economic şi vor aduce prosperitatea. Satul românesc, icoana vie a neamului, va salva ţara. Mă închin în faţa ţăranului român şi îi mulţumesc că există. Pentru că ţine aprinsă flacăra credinţei şi a speranţei”, scria Călin Georgescu în 2016.

Mai mulţi economişti au declarar proiectul de ţară al lui Călin Georgescu drept „utopie”.