Milionarul brașovean Călin Donca rămâne după gratii. Sentința este definitivă

Sursa foto: calin donca / facebook

Omul de afaceri Călin Donca rămâne după gratii. Magistrații Curții de Apel Brașov au respins contestația avocaților milionarului.

Călin Donca este arestat preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și manipularea pieței de capital.

sursă foto: Facebook

Călin Donca rămâne după gratii

Milionarul brasovean ar fi provocat statului român un prejudiciu de peste 4 milioane de lei, și totodată, i-ar fi înșelat cu 700.000 de euro pe investitorii care au cumpărat criptomoneda creată de acesta.

Instanța a respins astăzi, 26 martie, contestația formulată de Călin Donca privind măsura arestului preventiv. Drept urmare, omul de afaceri va rămâne în arestul IPJ Brașov. Aceeași măsură au luat și în cazul partenerei de afaceri Ileana Buzatu. Pe de altă parte, contabila firmelor lui Donca, Elena Dobre va fi plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia este definitivă.

Avocatul omului de afaceri a invocat fatpul că rechizitoriul nu conține suficinte probe pentru ca omul de afaceri să rămâne în arest. În fața magistraților, omul de afaceri a declarat că este de bună credință și că nu va pleca din țară în scenariul în care ar fi lăsat în libertate. Donca spus în fața judecătorilor că vrea în libertate pentru a avea grijă de soția și de cei cinci copii.

Acuzațiile care i se impută milionarului Călin Donca

Alături de Călin Donca, procuroriii au reținut-o pe soția acestuia, Oriana dar și alte două persoane. Magistrații îi acuză de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

În raportul procurorilor se precizează că începând cu 2021 cei patru acuzați  au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii unor venituri ilicite prin infracțiuni de evaziuni fiscale.

Ar fi înregistrat în documentația firmelor deținute documente care atestă operațiuni financiare fictive. Astfel, au micșorat baza de calcul a impozitului pe profit și creșterea cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă. Astfel, s-au sustras de la plata impozitelor pe taxe, provocând un prejudiciu de peste 4,3 milioane de lei.

Statul a fost prejudiciat cu 4,3 milioane de lei

De asemenea, procurorii DIICOT au mai arătat că liderii grupului infracțional, în baza unor documente false, și-au însușit suma de 8.33.746 de lei pe care ar fi utilizat-o în interes personal. Cea mai mare parte a sumei a fost transferată în conturile unei societăți din Dubai. Cu restul banilor și-a cumpăarat bunuri de lux evaluate la 340.000 de dolari.

„Membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 de dolari”, mai spun procurorii DIICOT.

Oamenii legii au efectuat 17 percheziții domiciliare în Brașov, Dolj și Buzău. Totodată, au confiscat trei mașini de lux, potrivit Hotnews.

Călin Donca a pus bazele societății Donca Energy Brașov cu activitate în producția de energie eletrică. Presa locală a relatat că membrii grupului infracțional în frunte cu Donca au creat criptomoneda Solix. Pentru a-i convinge pe oameni să investească, omul de afaceri posta diverse clipuri pe canalele online de comunicare în care vorbea despre succesul unei astfel de investiții.