Fostul premier Dacian Cioloș, într-o vreme ținut ca sfintele moaște de toate partidele de dreapta, inclusiv de președintele Klaus Iohannis, a ieșit la atac. Sâmbătă l-a atacat pe cel care l-a făcut premier, pe Iohannis, iar duminicăși-a îndreptat tirul către PNL, partidul care a defilat cu el în campanie. Liberalii spun că și-au făcut cruce când au scăpat de el deoarece singura strategie a lui Cioloș era să muncească cineva pentru el, iar el să apară, după multe ifose, ca un guest star. Acum a găsit altă formațiune care să facă asta: USR. Dar și acolo a ieșit cu scandal după ce Dacian Cioloș s-a așezat în fruntea listei pentru alegerile europarlamentare.
Numai liberalii știu prin ce coșmar au trecut în 2016, în campania pentru alegerile parlamentare, cât au fost înjurați de propriul electorat și câți s-au delimitat de PNL după ce l-au pus pe afișe și pliante pe Dacian Cioloș. Primari liberali, dar și simpatizanți (din județele Neamț, Alba, Hunedoara) au cerut conducerii să îl elimine pe Cioloș deoarece nu doar că nu trecea „proba stâlpului”, dar producea și multă enervare.
„În acea campanie a ieșit un scandal mare. Am negociat cu el până la mijlocul campaniei să apară pe afișe, a tot făcut nazuri. De acolo a început totul, atunci am văzut ce fel de om e. Voia să fie ca apa sfințită, dar, de fapt el voia doar funcție. Când Alina Gorghiu i-a propus să vină în PNL a zis că vine dacă e președinte și dacă nu are contracandidat”, ne-a relatat o sursă din PNL despre acea perioadă.
Pas cu pas, direct la Iohannis
Nimeni nu știe cu ce se ocupă Dacian Cioloș de când nu mai este premier, din ianuarie 2017. A înființat Mișcarea România Împreună și de ceva timp se străduiește să scoată actele partidului derivat din mișcare. După ce dispăruse din spațiul public, recent a apărut pe scena politică, de unde a lansat atacuri în rafală. Primul a fost chiar președintele Iohannis. Cioloș a început să-i dea sfaturi și să-i facă reproșuri subtile celui care a condus „guvernul meu” instalat după ce „a fost nevoie să moară oameni” pentru ca Guvernul Ponta să demiosioneze.
„Cred însă că Preşedintele României, în momentul de faţă, are nevoie să fie, sau românii au nevoie ca Preşedintele României să fie mult mai dătător de încredere (...) Poziţia de Preşedinte, aşa cum o simt eu, are nişte prerogative formale şi are nişte prerogative morale, lumea aşteaptă într-adevăr mult mai mult decât permite Constituţia de multe ori de la preşedinte, dar cred că preşedintele trebuie să găsească modalitatea prin care, respectând Constituţia, să dea în permanenţă acea încredere oamenilor care l-au investit”, a declarat sâmbătă Cioloș. Președintele nu i-a răspuns încă.
Atac la liberali
Duminică, cu apetitul deschis pentru atacuri la adresa foștilor susținători, Dacian Cioloș a scris pe Facebook o serie de reproșuri și sfaturi pentru liberali, cu care acum nu se mai vede în aceeași căruță. „Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăseşte în această zonă a clasei politice vechi şi refuză cu obstinaţie să se reformeze şi să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societăţii româneşti. Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei aşteaptă să cadă PSD natural şi ei să le ia locul”, a scris Cioloș. După care, a făcut reclamă pentru USR, formațiunea pe lista căreia s-a instalat: „USR face o treabă excelentă la nivel organizatoric şi mă bucur să văd că există energie multă şi bine articulată”.
A dus-o bine cu toată lumea, în special cu PSD
Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a dedicat lui Dacian Cioloș o lungă listă de aduceri aminte, în special de PSD-ul împotriva căruia spune acum Cioloș că luptă.
„Adevărul e că nu prea are cu cine să lupte în PSD pentru că dumnealui a trăit foarte bine în perioada PSD. Noi am avut o înţelegere pe care domnul Cioloş nu a respectat-o. De exemplu să cureţe administraţia publică de PSD. L-a avut acolo pe domnul Dâncu. Secretarii de stat, prefecţii, preşedinţii de agenţii, aproape toţi manageri de compani puşi de PSD au fost lăsaţi în funcţie, în timp ce PSD era perceput ca fiind în Opoziţie, dar de fapt era la putere. Din cauza aceste percepţii false induse, practic PSD şi-a menţinut puterea, şi nerealizările Guvernului Cioloş au fost trecute în contul PNL”, a declarat Orban.
Spectacol din tribune
Florin Roman, vicepreședinte PNL, unul dintre cei care au muncit pentru Cioloș în campanie spune că acesta nu s-a maturizat politic. „Am văzut o postare a unui fost premier tehnocrat, ajuns ministru al agriculturii și mai apoi comisar european pe agricultura, cu sprijinul PNL. Acum îi „miroase” PNL. În timp ce domnul tehnocrat stă în tribune, sparge semințe și își dă cu părerea de antrenor, noi cei de la PNL jucăm dur în teren. El nu e în stare să-și înregistreze încă un partid, în timp ce PNL are în spate voturile românilor care au dat 1100 de primari, 1500 de viceprimari, 15000 de consilieri locali și județeni. Prin atacul la PNL, dl tehnocrat nu face decât jocul PSDragnea. Păcat, nu a înțeles că adversarul lui nu e PNL, ci Dragnea și PSD. Maturizarea politică e necesară chiar și pentru cei care se cred mai catolici decât Papa”, a scris Roman pe Facebook.
Lui Cioloș îi pute acum
Pavel Popescu, deputat PNL, a reacționat și el. „De când a început să vă pută PNL-ul, domnule Cioloș? Înainte de-a vă susține pentru funcția de prim ministru sau după? Din păcate, o spun cu și mai mare regret, sunteți unul dintre oamenii-exemplu că nici o duhoare nu v-a fost potrivnică mirosului dvs. fin și rafinat atunci când a fost vorba de sprijinul PNL pentru a deține unele dintre cele mai importante funcții în statul român: ministru al Agriculturii, comisar european pentru Agricultură, prim ministru. Or să veniți azi și să spuneți că așteptați ca PNL să vi se alăture în proiectul de reformare mi se pare cel puțin o glumă, ca să nu spun obrăznicie”, a scris deputatul pe FaceBook.
Nu-l mai spală nici Dunărea
Asta a fost scânteia care i-a aprins pe liberali. Și-au aminitit de toate suferințele și umilințele prin care au trecut din cauza lui Dacian Cioloș. Toți au ieșit la atac. De la „chibiț care stă în tribune și sparge semințe” până la nerecunoscător și sinecurist, au curs valuri de epitete la adresa fostului aliat. Raluca Turcan (foto), lidera deputaților liberali, a reacționat prima.
Tot pe Facebook, unde i-a sugerat că ar face mai bine să scoată mai repede actele partidului pe care îl tot înființează. „Cea mai solidă contribuție pe care domnul Cioloș ar putea-o avea la acțiunea opoziției ar fi să scoată odată actele la partidul mult promis și să se oprească din atacarea celorlalte partide care au fost în fiecare zi, nu pe sărite sau între două zboruri, în prima linie a luptei anti-Dragnea pentru apărarea democrației în România”, a spus Turcan.
Beneficiarul alianțelor
Dacian Cioloș a știut mereu să-și găsească un loc cald, sub chipul unui tehnocrat birocrat.
● Când PD și PNL au făcut alianță, Cioloș a fost numit consilier al ministrului Agriculturii si apoi subsecretar de stat la același minister
● Când Guvernul PNL-Tăriceanu a fost susținut de PSD, Cioloș a fost numit ministru al Agriculturii.
● Când PDL și PSD au format Guvernul, Cioloș a fost numit comisar european de către acest guvern.
● Când PSD și PNL au format un guvern se uniune națională, după Colectiv, Cioloș a fost numit prim-ministru. Dacian Cioloș a fost eternul beneficiar al alianțelor.
Tulbură apele și în USR
În timp ce USR este în corzi, PMP savurează scandalul. Președintele formațiunii, Eugen Tomac, a declarat, ieri, pentru EVZ, că este foarte greu să se poziționeze în această dispută. „Unul mai vrea o funcție, ceilalți nu vor nimic”, a spus Tomac. La USR scandalul stă să dea în clocot din cauza lui Cioloș și a listei pentru europarlamentare. Deși liderul USR a fost că vor fi alegeri interne pentru locurile eligibile, s-au trezit cu Cioloș pe prima poziție.
Potrivit unor surse, ieșirile lui Cioloș nu vizează candidatura la președinție, care ar fi cadoul pentru Laura Codruța Kovesi.