Rezultatul pervers al Raportului MCV. BULGARII SUNT MULT MAI MAFIOȚI DECÂT ROMÂNII! De ce îi protejează Comisia Europeană? Opinie de Dan Andronic

MCV. Bulgarii sunt mult mai mafioți decât românii. Asta știm încă de pe vremea comunismului. Cu toate acestea sunt protejați în ultimul Raport MCV al Comisiei Europene.

De ce? Greu de explicat altfel decât prin jocurile de putere.

Ce este MCV. Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

Potrivit ultimei evaluări, Bulgaria stă mai bine ca România. Numai că realitatea este cu totul alte.

Nu știa Comisia Europeană înainte de a elabora Raportul MCV ce se întâmplă în Bulgaria?

Este imposibil, pentru că în urmă cu câteva zile Președintele Bulgariei a avut o ieșire extrem de dură! 

Președintele bulgar Rumen Radev a susținut vineri, 9 noiembrie 2018 un discurs în care a făcut o critică dură a eforturilor guvernului privind lupta împotriva corupției și libertatea presei, spunând că "fundamentele democrației sunt amenințate într-o măsură critică". Într-un discurs televizat, Rumen Radev a spus că libertatea de exprimare a bulgarilor, după ce au l-au dat jos pe dictatorul comunist Todor Zhivkov, a ajuns acum "doar o amintire". Radev a spus că "lobby-ul și corupția au pătruns în întregul sistem de guvernare și l-au transformat într-o instituție arogantă. "Corupția și exercitarea arbitrară a puterii vor dura atâta timp cât societatea rămâne indiferentă", a adăugat el. Președintele bulgar Ramen Radev a avut de asemenea cuvinte dure pentru presă în discursul său, argumentând că jurnaliștii și-au abandonat rolul de control al puterii."Standardele profesionale din mass-media s-au prăbușit și, astfel, cetățenii nu mai au încredere în informațiile pe care le primesc", a spus el.

Poate că n-au aflat de acest discurs, că doar în Raportul MCV nu se iau în calcul pozițiile președinților de țară decât dacă le convin funcționarilor de la Bruxelles, dar raportul Consiliului Europei din septembrie 2018 poate că l-au citit.

Bulgaria nu reușește să prevină mita de peste hotare, se spune în raportul Consiliului Europei dedicat corupției. Un raport care a fost făcut public în septembrie 2018, acum două luni. Analiza globală anti-corupție Transparency International a pus Bulgaria în rândul celor 22 de țări în care există "puțină sau deloc" voință de implementare a legislației care să descurajeze companiile străine să plătească mită oficialilor bulgari.  Raportul "Exportul corupției" arată că Bulgaria se află în partea de jos a ligii în ceea ce privește investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a oamenilor acuzați de corupție, alături de exportatori mai mari cum ar fi Coreea de Sud, Turcia, Japonia, Rusia și mai multe state UE.

Presa bulgară, așa cum este ea controlată de moguli și serviciul de informații bulgar, mai scapă articole defavorabile. Iată un exemplu, recent, despre modul în care polițiștii bulgari se angajează pentru clanurile de mafioți:

"Poliția bulgară este una dintre puținele instituții în care persoane au privilegiul să primească o pensie completă și un salariu în același timp după pensionare. Astfel aceasta face aproximativ 2.500 BGL pe lună din bugetul de stat pentru un polițist care sa retras, dar continuă să lucreze - un fenomen absolut fără precedent în contextul sărăciei în masă. Chiar și mamele bulgare nu au privilegii asemănătoare ca atunci când se întorc la lucru, maternitatea lor beneficiază de prestații sociale. Bulgaria, însă, este cunoscută pentru cel mai mare colaps demografic și cel mai mare număr de polițieni pe cap de locuitor din Europa. Oricine încă mai trăiește în țară își poate face propria concluzie cu privire la nivelul actual al infracțiunii și la starea statului de drept."

Iată și datele oficiale care compară cele două țări:

Romania Anti Corruption Institutional Framework

Corruption Perception Index

by Transparency International:

48/100 (2017)

 

Government Effectiveness (from -2,5 to +2,5),

World Governance Indicators by World Bank:

-0,04 (2015)

 

Control of Corruption (from -2,5 to +2,5),

World Governance Indicators by World Bank:

-0,05 (2015)

 

Index of Economic Freedom

by Heritage Foundation:

69.7/100 (2017)

 

Corruption (1=best, 7=worst),

Nations in Transit by Freedom House:

3.75 (2017)

 

Democracy Score (1=best, 7=worst),

Nations in Transit by Freedom House:

3.39 (2017)

 

Bulgaria Anti Corruption Institutional Framework

Corruption Perception Index

by Transparency International:

43/100 (2017)

 

Government Effectiveness (from -2,5 to +2,5),

World Governance Indicators by World Bank:

+0,22 (2015)

 

Control of Corruption (from -2,5 to +2,5),

World Governance Indicators by World Bank:

-0,31 (2015)

 

Index of Economic Freedom

by Heritage Foundation:

67.9/100 (2017)

 

Corruption (1=best, 7=worst),

Nations in Transit by Freedom House:

4.25 (2017)

 

Democracy Score (1=best, 7=worst),

Nations in Transit by Freedom House:

3.29 (2017)

Deci dacă aveți o altă explicație, sunteți liberi să o exprimați.

Pentru că în România libertatea de exprimare nu are îngrădiri. Doar nu suntem în Bulgaria. Chiar dacă Raporul MCV spune altceva.