Cum s-ar putea transforma Bucureştiul într-un oraş inteligent. Corespondenţă din Barcelona, de la Smart City Expo World Congress 2018

Bucureştiul a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai aglomerate şi disfuncţionale capitale din această zonă a Europei. Iar autorităţile locale şi-au abandonat locuitorii în acest haos al blocajelor în trafic şi al unui sistem de transport în comun supra-aglomerat şi ineficient. La Smart City Expo World Congress 2018, au fost prezentate sute de soluţii.

Eficienţa transportului public, siguranţa locuitorilor, problema parcărilor şi necesitatea unui sistem eficient de evacuare a deşeurilor din metropole au fost principalele teme abordate în cadrul unui eveniment de amploare care s-a desfăşurat la Barcelona, Smart City Expo World Congress 2018.

Îmbunătățirea siguranței persoanelor și eficientizarea traficului sunt elementele esențiale pentru orice cadru urban modern, iar participanții la eveniment au prezentat soluții pentru ele. Traficul dintr-un oraș are, la rândul lui, un impact direct asupra calității vieții, iar prin fluidizare se pot obține îmbunătățiri economice și de imagine. Peste 700 de orașe și 100 de primari din întreaga lume au participat în 13-15 noiembrie, la evenimentul din Barcelona.

 

Supravegherea video şi analiza video, soluţii pentru un oraș inteligent

Realizând un sumar al proiectelor de oraşe inteligente furnizate de sutele de participanţi la Smart City Expo, se poate spune că, în momentul de faţă, nu există metropolă eficientă, fără implementarea noilor tehnologii. Iar supravegherea video, corelată cu softuri de analiză şi alte tipuri de senzori, este esenţială. Mai ales că soluțiile de management video al traficului permit autorităţilor locale să optimizeze în timp real situaţia și să colecteze informații esențiale pentru luarea unor decizii pe termen lung.

Problema parcărilor poate fi rezolvată prin soluţii inteligente, în care senzorii monitorizează locurile de parcare disponibile. Posibilitățile de parcare disponibile sunt puse la dispoziția șoferilor, fie prin semne digitale de-a lungul drumurilor, fie prin aplicații mobile, astfel încât să poată găsi și naviga cu ușurință la cea mai bună opțiune de parcare.

În ceea ce priveşte managementul inteligent al gunoiului, containerele pot fi echipate cu senzori, permițând companiei de colectare să știe cât de pline sunt. Căile de colectare sunt optimizate automat în funcție de nevoile reale.

 

Algoritmi pentru identificarea maşinilor

„Camerele video inteligente sunt factorul cheie care contribuie la conceptul de Smart City deoarece au abiltatea de a comunica cu sistemul de management central al rețelei oferind suport analizei video în plus față de imaginle video oferite”, a declarat Dalibor Smazinka, de la Citilog.

În plus, inteligența video este o altă formă de evoluție. Mai mulți producatori oferă camere video cu algoritmi integrați care sunt capabile de a detecta și a încheia diverse scenarii într-un mod independent și fără a fi nevoie de un server pentru a afla rezultatele. Ofertele existente astăzi includ camere video care sunt capabile să citească plăcuța de înmatriculare a unui vehicul, detectarea mulțimii sau pur și simplu identificarea unui vehicul în trafic.

 

 

Oraşul inteligent, pe scurt

Servicii eficiente - optimizarea utilizării resurselor publice și asigurarea unui nivel ridicat de servicii cetățenești.

Sustenabilitate - dezvoltarea orașului cu o atenție deosebită la impactul asupra mediului. Mobilitate - facilităţi pentru deplasarea locuitorilor şi turiştilor în oraș, fie pe jos, cu biciclete, mașini, transport public.

Siguranță și securitate - îmbunătățirea siguranței și securităţii publice în viața cotidiană și la evenimente speciale, precum și pregătirea pentru situații de urgență și dezastre. Creșterea economică – atragerea de afaceri, investitori, cetățeni și vizitatori.

Reputația orașului - îmbunătățirea constantă a imaginii și reputației orașului.

 

Colectarea automată a informațiilor din trafic

„Tehnologiile destinate orașelor inteligente oferă multe posibilități, iar multe administrații locale încearcă acum să stabilească de unde ar trebui să înceapă și care ar trebui să fie prioritățile. Ar fi însă un oraș perceput ca fiind inteligent dacă traficul ar fi blocat? Sau ar putea fi el inteligent dacă nu oferă cetățenilor un sentiment de siguranță? Siguranța publică și mobilitatea sunt astfel principalele provocări ale așezărilor urbane, dar și elemente critice pentru reputația acestora. Din fericire, tehnologia actuală oferă soluții inteligente pentru ambele probleme”, a declarat Stefan Alfredsson, Global Solution Marketing Manager, Safe Cities, la Axis. „Un exemplu în acest sens este orașul Atlanta, care folosește camere inteligente pentru a colecta în mod automat informații despre trafic, folosite pentru a ajusta în timp real regimul de funcționare a semafoarelor. Iar în New Orleans, poliția se ajută de aproape 400 camere pentru a reacționa, răspunde și investiga într-un mod mai eficient infracțiunile și incidentele”, a continuat acesta