După scrisoarea deschisă în care zece generali francezi în rezervă, un amiral și un fost ministru al Apărării îl acuzau pe președintele Macron de trădare, acum doi foști conducători de prim rang ai serviciilor secrete și de apărare britanice se ridică vehement împotriva politicilor establishmentului britanic. Sir Richard Dearlove, fostul șef al faimosului serviciu de spionaj MI 6 din 1999 până în 2004, și Lordul Charles Guthrie, baron de Craigiebank, fost șef al Statului Major al Armatei Britanice, avertizează cu privire la acordul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Conform celor doi, documentul negociat de premierul britanic Theresa May „pune în mâini străine controlul unor probleme care țin de securitatea națională”. Richard Dearlove și Charles Guthrie cer public reprezentanților Partidului Conservator aflat la putere să se asigure că reprezentanții din Parlament ai acestei formațiuni politice vor vota împotriva acestui acord care „dacă nu este împiedicat, va pune în pericol în mod fundamental securitatea națională a țării”.
“Prima datorie a unei țări, mai presus de relațiile comerciale, este să asigure siguranța propriilor cetățeni”, susțin semnatarii scrisorii, care apreciază că acordul va submina poziția Marii Britanii în NATO, dar și în programul de securitate „Five Eyes”, în care țara este membră alături de Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Din aceste motive, Dearlove și Guthrie cer deschis ieșirea din Uniunea Europeană fără niciun acord și condamnă vehement pasajul din acord care vorbește despre relații noi, profunde și speciale între Uniunea Europeană și Marea Britanie în ceea ce privește securitatea, serviciile de informații și apărarea.
Cât privește amenințările că Marea Britanie va avea de înfruntat consecințe devastatoare dacă părăsește Uniunea fără un acord negociat, cei doi susțin că acestea sunt niște prostii folosite pentru a-i intimida pe britanici. Dearlove și Guthrie spun că autoritățile britanice s-au pregătit din timp pentru o ieșire din UE fără niciun acord și că populația nu va avea de înfruntat nicio criză de alimente, medicamente sau... batoane de ciocolată.
"Desigur, s-au făcut pregătiri pentru o ieșire fără acord din UE. Planuri foarte detaliate au fost propuse, evaluate, analizate până la ultimele consecințe și, în final, au fost adoptate", se arată în scrisoare. Este "o decizie politică de a nu face acest lucru cunoscut publicului și parlamentarilor nervoși", spun Dearlove și Guthrie.
Deși o primă scrisoare a celor doi a fost adresată încă din 29 noiembrie anul trecut și premierului Marii Britanii, Theresa May nu a luat-o în serios. Mai mult, analiștii politici estimează că, în curând, May va lansa un avertisment tuturor celor care doresc ieșirea din Uniune și că, mai curând, este posibilă amânarea sau chiar oprirea Brexit-ului decât părăsirea UE fără un acord.