Premierul Ciucă desfășoară noi parteneriate împreună cu omologii polonezi. Premierul trece în revistă progresele și face noi anunțuri cu privire la sectorul energetic. Acesta anunță ajutor comun pentru țările ce vor să adere la structurile occidentale. Partenerii NATO sunt hotărâți să lupte împotriva pericolului rusesc și să redreseze economia regiunii.
După discuțiile cu liderii din Polonia, premierul a decis să conlucreze cu partenerii NATO împotriva pericolului rus.
„Trebuie să consolidăm flancul Estic, astfel încât să putem face față unei agresiuni chiar și din partea Federației Ruse”, a transmis premierul.
Mai mult, premierul României anunță ajutor comun pentru țările ce vor să adere la structurile occidentale și sprijin pentru rezolvarea problemei energetice.
„Sprijinim Ucraina, Republica Moldova și Georgia, în parcursul de aderare la Uniunea Europeană”, a mai transmis acesta.
România și Polonia, gata să sprijine statele care au aspirații democratice
Criza energetică pe care o trăiesc europenii astăzi este una la care România vrea să ofere un răspuns comun, împreună cu partenerii care se confruntă cu aceleași probleme.
„Am discutat aspectele legate de ceea ce putem să facem împreună pentru a rezolva situația energetică și cea a gazelor care afectează ambele țări și, de asemenea, am căutat împreună să găsim soluții și să continuăm să sprijinim cele două țări care, de asemenea, pot fi afectate de criza energetică și criza gazelor - este vorba de Ucraina și Republica Moldova. În tot acest ansamblu de discuţii - practic, ne aflăm în cea de a treia rundă de consultări guvernamentale -, este important şi relevant să subliniez că împreună am decis să continuăm să sprijinim atât Ucraina, cât și Republica Moldova și Georgia în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană”, a transmis Ciucă.
Premierul anunță proiecte de infrastructură majore, în parteneriat cu guvernul polonez.
„De asemenea, este foarte important de subliniat faptul că împreună căutăm soluții ca cele două proiecte în cadrul Inițiativei celor Trei Mări - discutăm de infrastructura rutieră Via Carpatia și Rail2Sea -, să poate să fie concretizate, iar la nivelul ministrului transporturilor și infrastructurii din România, cât și a celui din Polonia, astăzi la întâlnirea comuna am putut să constatăm foarte multă hotărâre și foarte multă decizie ca, foarte curând, și de o parte și de cealaltă să poată să se desfășoare activitățile unde practic se pune piatra de temelie pentru această infrastructură pe care ne-o dorim împreună”, a transmis premierul României.
Discuții cu omologii din Republica Moldova
Discuții la nivel înalt, între premierul României și cel al Republicii Moldova. Situația refugiaților din Ucraina este una extrem de vulnerabilă. Cetățenii și-au părăsit locuințele, multe dintre ele distruse din cauza atacurilor ordonate de președintele Vladimir Putin, în încercarea de a-și salva viețile.
Unii au parcurs pe jos o mulțime de kilometri, pe timpul nopții, în timp ce alții au fugit cu trenul, mașina sau autobuzul, formând cozi de kilometri lungime la punctele de trecere a frontierei cu țările vecine: Polonia, Moldova, Ungaria, România și Slovacia. Alți refugiați s-au adăpostit chiar și în Belarus.
Nicolae Ciucă a discutat și cu Natalia Gavrilița
În contextul actuatelor probleme de securitate, Nicolae Ciucă a purtat o convorbire telefonică cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.
„Cu acest prilej, au fost discutate teme legate de evoluția fluxului de cetățeni ucraineni la granița dintre România și Republica Moldova, măsurile de fluidizare a traficului la frontieră și aplicarea procedurilor mecanismului european de protecție civilă”, a transmis, luni, Guvernul României.