Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, 16 martie, o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Maia Sandu.
Klaus Iohannis, declarații după întâlnirea cu Maia Sandu
„Am venit astăzi la Chișinău împreună cu premierul Nicolae Ciucă cu un mesaj puternic - România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați. Și pe lângă România, alături de dvs se află solidar toate statele comunității noastre europene și euroatlantice.
În aceste momente extrem de complicate, vreau mai întâi de toate să îmi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei președinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităților Republicii Moldova, precum și pentru mobilizarea exemplară a autorității civile și a cetățenilor în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu din cauza ororilor războiului din Ucraina. Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă ca gest de profundă umanitate și generozitate, caracteristici reprezentative pentru cetățenii Republicii Moldova.
De la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistență umanitară consistentă, sub diverse forme: combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziția refugiaților. Chiar astăzi, un convoi umanitar cu total de 55 tone produse alimentare și alte produse destinate refugiaților ucraineni din Republica Moldova a sosit aici, la Chișinău, printr-un transport asigurat de IGSU.
Ajutor pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova
De asemenea, România a organizat coridoare verzi pentru preluarea directă pe cale rutieră și feroviară de refugiați din Republica Moldova și transportarea acestora în România, unde, evident, li se da asistenta cuvenita si necesara. Am realizat 73 de transporturi rutiere si 11 feroviare în ultima săptămână. Dorim ca aceste demersuri dorim să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova.
În cadrul întâlnirii de astăzi, am discutat idei concrete si modalități de aprofundare a coordonării dintre autoritățile din România și Republica Moldova pentru a veni în sprijinul celor care se îndreaptă spre noi pentru a primi ajutor. În România, la Suceava, avem deja din 9 martie operaționalizat hub-ul umanitar, un centru logistic, care vizează colectarea și transportul donațiilor internaționale în sprijinul Ucrainei. În funcție de necesități și evoluția situației, acest centru poate și va fi folosit și pentru a direcționa asistență concretă către Republica Moldova.
Am avut oportunitatea de a discuta pe tema securității energetice, un subiect de importanta centrala, care capătă relevanta sporita. Am asigurat Moldova de sprijinul nostru inclusiv a UE pentru acest proces complex si vital. Pot să vă spun că România face eforturi concrete pentru a găsi soluții viabile si avantajoase in interesul Moldova. De asemenea, ne vom concentra pe suplimentarea asistentei financiare si tehnice”, a declarat Klaus Iohannis.