Președintele României a avut o primă reacție față de escaladarea situației din Orientul Mijlociu, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani.
Klaus Iohannis a anunțat că România și-a relocat deja o parte din trupele militare staționate în Irak, decizie luată după ce Parlamentul de la Bagdad a cerut armatelor străine să părăsească de urgență țara! România are soldați în Irak, trimiși acolo ca parte din forțele NATO de instruire a militarilor locali.
Totodată, Klaus Iohannis a îndemnat la calm, afirmând că diplomația poate aduce pacea în regiune, nicidecum amenințările și atacurile.
„Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme”, a declarat Iohannis, lansând un prim mesaj prin care arată importanța scutului antirachetă amplasat de americani în România.
„Însă, trebuie să fim realiști”, precizează președintele, citat de Digi 24, care arată că „situația din Irak ne privește fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă”. Așadar, România are „o serie de cetățeni expuși în zonă”. Autoritățile de la București se declară preocupate și promit că vor lua „toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie”.
Cât privește prezența militarilor români „staționați în Irak, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire”, Klaus Iohannis anunță că „o parte din militarii noștri au fost deja relocați”! Este anunțul momentului, făcut în contextul solicitării transmise de Parlamentul de la Bagdad, care cere retragerea tuturor trupelor străine din Irak!
„Tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenție. Sunt în contact permanent cu Guvernul și în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea, și sunt convins că singura soluție pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică și revenirea la un calm în această zonă”, a încheiat Iohannis.