Acuzațiile de plagiat aduse premierului Nicolae Ciucă, cu privire la teza sa de doctorat, fac obiectul unui dosar penal deschis de Parchetul General. În acest moment se fac cercetări in rem, urmând ca, în funcție de investigații, ancheta să se îndrepte și spre anumite persoane.
Parchetul General a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Ancheta a fost inițiată în urma unei plângeri care a fost depusă în luna ianuarie și care vizerază acest subiect.
Informaţia a fost confirmată oficial de Parchet, prin procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al instituției. Acesta a precizat că sesizarea a fost depusă la finalul lunii ianuarie, iar dosarul a fost constituit la Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
În acest caz, procurorii au ridicat mai multe documente de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP). Anchetatorii au ridicat inclusiv teza de doctorat a premierului, conform unor surse citate de publicația online PressOne.
Premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, a fost acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat. Aceasta a fost susținută în urmă cu 19 ani, în 2003, la Universitatea „Carol I”. Teza de doctorat susținută de Nicolae Ciucă a avut titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”.
Acuzațiile de plagiat verificate de UNAP
Acuzațiile cu privire la plagiat au apărut într-un material de presă, din 18 ianuarie, publicat de jurnalista Emilia Șercan. Potrivit articolului, mai multe pagini din lucrarea premierului ar fi fost copiate dintr-o altă lucrare. Aceasta fără ca textele să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali şi fără să fi fost marcate cu ghilimele, conform normelor academice.
Imediat după izbucnirea scandalului de plagiat, premierul Nicolae Ciucă a solicitat ca teza sa de doctorat să fie verificată în cadrul Universității Naționale de Apărare. Și, aproape imediat, reprezentanții instituției de învățământ militar au anunțat că au fost demarate verificări în legătură cu respectarea standardelor de calitate şi de etică universitară a tezei de doctorat întocmită de Nicolae Ciucă.
Explicațiile lui Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a explicat că tematica abordată în teza de doctorat sa bazat, în special, pe experiența sa de ofițer acumulată în misiunile internaţionale la care a participat.
„În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar şi în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionată cel puţin într-un loc sursa bibliografică. Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit şi de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată.
Sintagme şi formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen «pilon de stabilitate» etc.) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă și-ar putea pierde funcția de premier
Vizat de o posibilă anchetă penală, premierul Nicolae Ciucă și-ar putea pierde chiar funcția, dacă acuzațiile se confirmă și se concretizează cu o trimitere în judecată. De altfel, acesta a precizat că nu se gândește momentan la o reînoire a mandatului de prim-ministru. Cu toate că este cel mai bine plasat membru al PNL în sondajele de opinie, el a fost rezervat cu privire la acest lucru. Nicolae Ciucă a precizat că încrederea se câștigă greu, dar se poate pierde foarte ușor. Drept urmare, și-a propus să parcurgă fiecare parte a mandatului actual, etapă după etapă.
„Privesc toate aceste chestiuni ca elemente de etapă. Încrederea se câștigă greu și se pierde foarte usor. Important e ce facem fiecare dintre noi. Trebuie să ne uităm la cum coagulăm si punem laolaltă instrumentele statului, dorim ca cetățeanul roman să-și recâștige încrederea în sine și în institutiile acestei tari, în Guvernul a cărei menire este să lucreze pentru cetățean”, a precizat Nicolae Ciucă la Antena 3.