Bolnavii de cancer se luptă cu statul român, care nu le acordă tratamentele de care au nevoie, în justiție. De cele mai multe ori câștigă și obțin banii necesari, deloc puțini, care le permit să-și continue viața. Sunt și cazuri în care oamenii mor, pentru că procesele durează prea mult, iar statul plătește prea târziu.
Bolnavii de cancer au ajuns să-și câștige dreptul de a trăi în justiție pentru că statul român refuză să le deconteze anumite tratamente. Drept urmare, ei acționează în instanță, iar în cele mai multe cazuri câștigă. Uneori victoria vine, însă, prea târziu, dat fiind că boala avansează
Bolnavii de cancer în justiție
Anual, mii de români sunt diagnosticați cu o formă de cancer și au nevoie de tratament. Cum costurile sunt foarte mari și mulți nu și le permit, apelează la stat. Ministerul Sănătății nu decontează chiar orice, astfel că tratamente eficiente, dar care sunt costisitoare, nu sunt accesibile bolnavilor români.
În aceste condiții, tot mai mulți bolnavi de cancer se adresează instanței de judecată. Este ultima lor speranță ca judecătorii să oblige autoritățile să le acorde tratamentele necesare. Iar în 95% dinte cazuri, judecătorii obligă statul să deconteze medicamentele și tratamentele costisitoare.
„Sunt cazuri în care medicamentele au un cost foarte mare și oamenii încearcă să le procure și din alte țări la un preț mai mic. Dar într-o astfel de situație, pacientul are posibilitatea de a da statul în judecată. Procesul se judecă în regim de urgență și durează în jur de patru săptămâni. Dacă avem câștig de cauză și se soluționează, mai durează o săptămână punerea în executare”, a explicat Dan Cimpoeru, avocat al unor pacienți.
Potrivit spuselor sale, sentințele sunt executorii și sunt puse în aplicare de Casa Națională de Sănătate. Omul trebuie doar să-și ia medicamentul gratuit, de la farmacie.
Cum se ajunge la proces
Pentru a ajunge la proces, spune avocatul, bolnavii de cancer au nevoie de recomandări de la mediul oncolog pentru un anumit tratament eficient. Apoi apelează la ajutorul unui avocat care îi reprezintă în justiție și, de regulă, majoritatea judecătorilor dau câștig de cauză. Rata de succes este de 95%, conform avocatului Dan Cimpoeru.
„(Pacienții care dau statul în judecată - n. red.) Trebuie să plătească onorariu, taxe de timbru, costuri de multiplicare și altele, dar acestea sunt mai mici decât ale tratamentului, cu certitudine. Sfatul meu este să apeleze la instanță dacă nu au alte variante, dacă nu au suficienți bani să-și cumpere tratamentul. Fiecare pacient trebuie să lupte pentru viața lui, pentru sănătatea lui, asta nu ține de alții. Există posibilitatea reală ca într-un termen scurt să obțină tratamentul, în acest fel“, menționează avocatul, citat de Adevărul.
Potrivit avocatului, bolnavii de cancer se confruntă cu trei situații în care pot acționa statul în judecată. O dată atunci când statutul român nu respectă termenele prevăzute în Directiva europeană nr.105/89. Documentul prevede un termen de 90 de zile în care autoritățile decid dacă un medicament este inclus pe lista compensatelor,
Al doilea tip de proces este pentru decontarea tratamentelor „off-label“, cu „indicații terapeutice în afara etichetei“. Este vorba despre acele medicamente recomandate pentru alte afecțiuni, dar care au un efect benefic și pentru bolnavii de cancer. A treia categorie de procese este legată de faptul că Agenția Medicamentului ar putea evalua din oficiu anumite medicamente, fără a aștepta o solicitare de la producător.
Bolnavii de cancer au sprijin la asociațiile de profil
Vasile Barbu, preşedintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, îi sfătuiește pe bolnavii de cancer să se adreseze asociației. Astfel, vor primi îndrumările de care au nevoie, dacă se încurcă în hățișurile legislative. În plus, pacienții pot fi îndrumați la anumite unități medicale unde vor fi tratați cu mai multă considerație.
Pe de altă parte, spune Vasile Barbu, sunt și pacienți care evită lupta cu statul român. Parte dintre bolnavii de cancer aleg să emigreze în state mai „prietenoase” cu cetățenii. Atfel, pot beneficia de tratamente eficiente care le sunt refuzate de autoritățile din România și primesc o șansă la viață.
„Fără investigații, fără medicamente, fără medici care au început din nou să părăsească România pentru că nu au cu ce să își trateze pacienţii și sunt blamați de sistem, românii nu mai au nicio șansă în țara lor. În fața acestor impedimente, este esențial să ne aliniem, să luăm poziție față de măsurile necugetate ale unor factori iresponsabili, care nu gândesc pe termen lung. În concluzie, echilibrul în sănătate nu este doar despre cifre și bugete, ci despre oameni și viața lor“, a transmis Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.
Dreptul la viață încălcat de statul român
Vasile Barbu a mai spus că „dreptul la servicii medicale în calitate de asigurat“ este încălcat de statul român. Acesta nu funcționează nici măcar pentru cei care au nevoie de analize de rutină, esențiale. Aceștia nu au acces, deși plătesc asigurări de sănătate pentru că statul nu are fonduri pentru a le deconta. Sunt nevoiți să aștepte luni, poate ani, pentru o investigație.
Și în acest caz, statul român va fi acționat în instanță, a transmis Vasile Barbu pentru „Adevărul“.
Zilnic, în România, din cauza dezinteresului autorităților mor în jur de 150 dintre bolnavii de cancer. Și nu se întâmplă doar din cauza bolii propriu-zise ci și pentru că nu au acces la tratamentele de care au nevoie.