BOGDAN HRIB: Febra trilogiilor

"Se apropie a Doua Apocalipsă? Va triumfa Războiul Sfânt?"

În SF & Fantasy totul este posibil! Ideile nu au limite, autorii îşi chinuiesc imaginaţia... Editorii caută metode pentru a vinde cât mai mult şi pentru a păstra cititorii lipiţi de autorul favorit. Se nasc astfel seriile, în dauna romanelor numite standalone (un fel de singur-singurel!). Dar pentru că o serie poate părea fără sfârşit, iar cititorul îşi doreşte să ajungă la un „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi în castelul lor de pe o planetă îndepărtată dintr-un univers paralel“, s-au născut trilogiile fantastice.

Tritonic aruncă pe piaţă două tomuri de mijloc ale unor trilogii celebre: „Profetul războinic“ al lui R. Scott Bakker, volumul 2 din „Prinţul nimicului“, şi „Paladinul sufletelor“ al lui Lois McMaster Bujold, al doilea şi cel mai premiat al tripticului „Chalionului“. Amândouă volume masive, „cărămizi“ de format mic şi multe pagini. Preţul, 38 de lei, reflectă dimensiunea cărţilor.   

În „Profetul războinic“, autorul continuă aventurile din „La început a fost întunericul“. Bakker dă naştere unei lumi fascinante, unei epopei războinice, unde intrigile, violenţa, magia şi filosofia se împletesc cu pasiunile şi slăbiciunile umane. Se apropie a Doua Apocalipsă? Va triumfa Războiul Sfânt?

„Paladinul sufletelor“ urmează după „Blestemul Chalionului“. În lumea apuseană a Evului Mediu, paladinul era un nobil la curtea unor regi. Prin extensie, el desemnează un cavaler rătăcitor în căutare de aventuri eroice pentru atingerea unui ideal. Dar care este misterul cavalerului din acest volum? Cine este el? Sau ea? Lois McMaster Bujold dă un recital de mare povestitor.   Drama trilogiilor este cea determinată de intervalul mare între apariţiile volumelor. Cititorii fani fantasy nu au răbdare, şi atunci editorii se străbuiesc să mitralieze romanele foarte rapid. Câteodată nu reuşesc.

MINUS. Formatul foarte îngust al cărţilor (10 x 18 cm), ce nu lasă loc textului să respire şi deranjează la citit. Ca şi fontul foarte mic.   PLUS. Copertele personalizate pe fiecare trilogie şi având pe coperta 4 imaginea celorlalte titluri din serie. Dacă în tinereţe aţi citit Feval sau Dumas, acum e cazul să-i încercaţi pe Bakker şi Bujold. Nu vă vor dezamăgi!