Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat după ce Curtea Penală Internațională a anunțat că a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Acesta este pus sub acuzare în contextul crimelor de război investigate de procurorii internaționali în Ucraina. Bogdan Aurescu susține că nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaţionale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.
Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj în care a subliniat importanța deciziei Curții Penale Internaționale de a ancheta crimele de război din Ucraina. În opinia sa, nu trebuie să existe impunitate pentru crimele internaţionale comise în timpul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și nici împotriva celor care le-au comis.
„Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaţionale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. România susţine pe deplin munca şi eforturile Curţii Penale Internaţionale. Nu există pace fără dreptate”, a scris Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei române, într-un mesaj postat pe Twitter.
Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga, în Țările de Jos, a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina. Procurorii din cadrul instituției internaționale au investigat cazurile semnalate începând cu primele zile de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină, după cum relatează Reuters şi AFP.
„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova (comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia - n. red.)”, a precizat CPI într-un comunicat.
Vladimir Putin acuzat de crime de război
Conform comunicatului de presă, Vladimir Putin „este prezumat responsabil de crimă de război privind deportarea ilegală a populaţiei (copiilor) şi de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă”. „Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând din 24 februarie 2022”, indică Curtea Penală Internațională, conform sursei citate, subliniind că există „motive rezonabile de a crede că dl.Putin este personal responsabil de crimele menţionate mai sus”.
New York Times relatase, încă de la începutul săptămânii, că CPI se pregăteşte să lanseze urmăriri penale împotriva unor suspecţi ruşi pentru transferul de copii în Rusia şi pentru lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile în Ucraina. Procurorul CPI, Karim Khan, a declarat, după o vizită în Ucraina, că presupusele răpiri de copii fac „obiectul unei anchete prioritare”.
Curtea Penală Internațională a fost creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume. De un an, instituția cercetează eventuale crime de război sau crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale, dar Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său. Oficialii ucraineni colaborează cu procurorul acestei instanţe de la Haga. Pe de altă parte, Moscova nu recunoaște autoritatea CPI și a respins, în mod repetat, acuzațiile de atrocități comise în cadrul războiului.