Miercuri, 18 iulie 2018, la sediul PNL din Modrogani a avut loc o întîlnire a foștilor lideri PDL din PNL-ul de azi, convocați de Vasile Blaga sub motivul „Să mai stăm de vorbă”. Toate strădaniile mele de a desluși, miercuri, 18 iulie 2018, seara, la România9 de la Tvr, rosturile reuniunii foștilor PDL-iști din actualul PNL, au fost sortite eșecului.
Nici datele de pînă atunci, nici mărturiile făcute de Gheorghe Falcă, venit direct de la întîlnire, nu mi-au risipit nedumeririle stîrnite de această bizarerie care a fost reuniunea unor membri ai PNL după criteriul apartenenței la un partid care nu mai există de patru ani, fără ca actuala conducere a PNL să se revolte și să ceară sancționarea organizatorilor pentru încălcarea gravă a statutului.
Prin fuziunea dintre PDL și PNL, ca urmare a vînzării fostului partid de guvernămînt de către geambașul Vasile Blaga, s-a format în 2014 un nou partid, PNL. La vremea respectivă, prezent la toate momentele mai mult sau mai puțin regizate ale căsătoriei politice puse la cale de Vasile Blaga și Crin Antonescu, am întrebat și eu pe bravii PDL-iști cum de-au fost de acord să trimită în neantul politic partidul lor, lăsat fără siglă, fără sediu și fără nume, printr-o fuziune care s-a dovedit a fi dizolvarea în chiștocul de partid care era la vremea respectivă PNL.
În lumea vedetelor sînt nu de puține ori situații în care starleta cu fustă, măritîndu-se cu un purtător de nădragi, de cele mai multe ori și purtător de conturi babane în bancă, își păstrează numele, astfel că numele soțului e adăugat la cel al soaței. Lucru explicabil. Vedeta și-a făcut un brand din nume. Oricît de tare l-ar iubi pe purtătorul de fericire amoroasă ori de conturi în bancă, ea își dă seama că abandonarea numelui de fată poate duce la dispariția unui brand.
Pînă la fuziune, PDL a fost un partid infinit mai puternic decît PNL, un partid care devenise un fel de SRL al lui Dinu Patriciu.
Cîștigase alegerile parlamentare din 2008 și alegerile prezidențiale din 2004 și 2009. Avea structuri puternice în toată țara. Multe orașe mari se aflau sub conducerea unor primari PDL. Și – trebuie s-o recunoaștem – PDL oferise spațiului public veritabile vedete: Emil Boc, Roberta Anastase, Mircea Hava, Boagiu, Elena Udrea.
Și, deodată, acest partid, ca și cum ar fi fost cuprins de boala care face oile să se arunce, imitînd-o pe una, în prăpastie, dispare practic de pe scena politică și din Istorie. Un timp, potrivit Protocolului, foștii lideri PDL se mai regăsesc în structurile locale și centrale de conducere. Cînd procesul s-a încheiat, la nivel central, liderii PDL nu mai există. PNL, partid despre care se spune c-a ieșit din fuziunea PNL cu PDL, e întruchipat de personaje de mucava, gen Raluca Turcan, Alina Gheorghiu, provenite din personalul auxiliar al fostului PNL. Cînd am întrebat, la vremea fuziunii, pe liderii PDL, cum de au fost de acord cu dispariția partidului în magiunul numit PNL, mi s-a răspuns că e vorba de un sacrificiu necesar, singurul care poate aduce în partea Dreaptă a scenei noastre politice o formațiune în stare să concureze gigantul care e PSD.
Au trecut nu mai puțin de patru ani de la mult trîmbițata fuziune. PNL-ul ivit din contopirea a două partide a obținut la alegerile din decembrie 2016 un scor mai mic decît cel obținut la toate alegerile din ultima vreme de PDL sau chiar de fostul PNL. În prezent, PNL, condus de unul dintre cele mai comice personaje politice postdecembriste, Ludovic Orban, plantat în fruntea PNL de Klaus Iohannis pentru ca nu cumva pe partea dreaptă a scenei noastre politice să apară un personaj mai acătării decît el, e un partid la concurență cu USR, Partidul Majoretă, în privința politicii înțelese ca un lung șir de glumițe proaste. Nici unul dintre foștii PDL-iști, nici măcar Emil Boc, primarul unuia dintre cele mai mari și mai moderne orașe ale României, nu se manifestă public în numele PNL.
În acest context, o reuniune a foștilor PDL-iști, convocată de Vasile Blaga în sediul PNL, fără participarea lui Ludovic Orban sau măcar a unui singur lider din aripa PNL, nu putea decît să nedumerească pînă la descumpănire. În PNLul de azi nu există statutar o grupare, o aripă PDL. Cum adică s-au reunit foștii PDL-iști din PNL? Putem vorbi de un criteriu de reunire în apartenența la dispărutul PDL după patru ani de existență și funcționare a partidului unitar PNL? Firește că nu. La fel de bine, se puteau reuni la sediul central al PNL membri PNL după criteriul numărului de la pantofi sau după cel al culorii ochilor. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, unul dintre foștii lideri PDL, a declarat, la România9, că reuniunea a avut drept temei îngrijorarea față de situația PNL de azi. Mai precis, așa cum a susținut Gheorghe Falcă, participanții la reuniune au criticat rezumarea politicii PNL la un anti PSD-ism isteric, în genul TeFeList, și la limitarea programului politico-economic al partidului la sprijinirea așa-zisei lupte împotriva corupției.
Criticile aduse politicii PNL în cadrul reuniunii sunt corecte. Gheorghe Falcă a dezvăluit că, la finele reuniunii, aceste mustrări nu s-au concretizat într-un document. Cică Vasile Blaga le-ar fi spus, pe post de Moise din Modrogani, să intervină la reuniunea Consiliului Național al PNL și să declare răspicat aceste lucruri. Păi pentru așa ceva nu era nevoie de ditamai reuniunea, riscantă din perspectiva zvonurilor unor disensiuni din interiorul PNL. Ca să nu mai spunem că aceste critici nu țin de apartenența la PDL a actualilor PNL-iști. E greu de crezut că ele se explică printr-o luciditate aparte a foștilor PDL-iști prin raportare la foștii PNL-iști.
Presupunînd că temeiul reuniunii l-a reprezentat îngrijorarea foștilor PDL-iști față de ceea ce se întîmplă în partidul din care fac parte, normal ar fi fost ca la reuniune să fie invitat președintele PNL, Ludovic Orban. Din faptul că n-a fost invitat au răsărit multe speculații despre o posibilă lovitură de stat anti-Orban din PNL avînd drept nucleu pe foștii PDL-iști. Speculații lesne de combătut dacă ne gîndim că reuniunea a avut acceptul lui Ludovic Orban, ba, mai mult, că șeful PNL nici n-a tresărit la ceea ce participanții au numit critici ale politicii PNL.
Mult mai important, reuniunea, deși n-a făcut-o fățiș, a fost una de menținere a lui Ludovic Orban în fruntea partidului. Slăbiciunile semnalate de reuniune își au cauza exclusiv în prezența lui Ludovic Orban în fruntea partidului. E ceea ce spun pe la colțuri nemulțumiții reali din partid, toți dintre foști lideri PNL.
De aceștia se teme Ludovic Orban și nu de foștii lideri PDL, dispăruți din spațiul public în ultimii ani.
Misterul reuniunii se dezleagă în clipa în care știm cine a fost inițiatorul și organizatorul întîlnirii:
Vasile Blaga, cel care în 2014 a vîndut partidul pe un dolar găurit.
Cum să credem că după ce a comis una dintre cele mai mari crime politice postdecembriste – asasinarea unui partid de importanța PDL – Vasile Blaga, cuprins de remușcări, s-a gîndit fie și o clipă la altcineva decît la el?
Din informațiile pe care le deținem, Vasile Blaga moare să ajungă europarlamentar în 2019. Se pare că avantajele uriașe aduse de condiția de europarlamentar seduc tot mai mult pe politicienii români. Punerea lui Vasile Blaga pe lista scurtă a candidaților PNL nu e însă un lucru ușor. Pe de o parte, pentru că Vasile Blaga are o imagine suficient de boțită pentru a trage partidul în jos la concurență cu USR și Partidul lui Dacian Cioloș (e vreo deosebire pentru electoratul TeFeList între Vasile Blaga și Liviu Dragnea?!), pe de alta, pentru că primele locuri pe listă sunt rîvnite de întreaga camarilă a lui Ludovic Orban. Cum însă Ludovic Orban e contestat în partid de lideri PNL din fostul partid, între Vasile Blaga și Ludovic Orban s-a încheiat o negustorie.
Vasile Blaga îi oferă lui Ludovic Orban sprijinul Grupării PDL-iste în confruntarea cu PNL-iștii care vor să-l dea jos, iar Ludovic Orban îi dă un loc celui poreclit Buldogul pe lista scurtă a candidaților PNL la europarlamentare.
La reuniune nu s-a discutat o clipă situația foștilor lideri PDL trecuți pe linia moartă a politicii active a PNL.
Dacă s-ar fi întîmplat asta, dacă reuniunea s-ar fi încheiat cu un document cuprinzînd reproșuri aduse de participanți actualei politici a PNL condus de Ludovic Orban, inclusiv, dacă nu mai ales, scoaterea din joc a foștilor lideri PDL, am fi putut vorbi de un gest al lui Vasile Blaga de remușcare față de vînzarea PDL din 2014.
Cum așa ceva n-a fost, putem spune că avem de-a face cu o nouă vînzare a PDL de către Vasile Blaga.
O reuniune de sprijin sugerat în schimbul punerii pe lista scurtă a candidaților la europarlamentare.