Bizanțul între tiara papală și turbanul otoman. Cum s-au confruntat două forțe politico-religioase și care au fost cauzele confruntării fratricide.
Evenimentul Istoric prezintă mereu acele evenimente inclusiv cu impact religios. Numărul 81, cel mai recent număr oferă un articol special eternului diferend dintre Papalitate și Bizanț. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.
Preliminariile unei crize
În veacurile al VII-lea și al VIII-lea relațiile dintre Papalitate și cei care conduceau Bizanțul au fost adesea marcate de conflicte și felurite neînțelegeri izvorâte din interpretările diferite date religiei creștine de către Roma și Constantinopol. Nu o dată, papii au refuzat să accepte doctrinele formulate de bizantini.
Bizanțul ar fi făcut cadou Vaticanul Papilor
Bizanțul a fost fondat de Constantin cel Mare, împăratul care a legalizat creștinismul în 313 d.Hr. Tot el ar fi făcut celebra „donatio Constantini” pentru viitorul Stat Papal. Inițial, s-a numit Patrimonium Sancti Petri. Pepin cel Scurt, regele francilor i-a recunoscut pe papi ca suverani. Așadar, Bizanțul se considera superior Romei din puctul de vedere al credinței.
Bizanțul vandalizat în timpul celei de a IV-a Cruciade
Bizanțul a fost de acord ca Papalitatea să lupte contra islamului și să elibereze Locurile Sfinte din Orientul Mijlociu. Doar că acei cavaleri cruciați la 1204, nemulțumiți de ajutorul Bizanțului, au distrus Bizanțul. Imperiul Latin de Răsărit a durat din 1204 până la 1261 la Constantimopol. Bizanțul ca mentalitate a rezistat în Principatul de Niceea.
Înainte ca Bizanțul să cadă, se spune că un împărat de la Constantinopol ar fi dorit să primească un castel în Franța și o rentă de câteva mii de franci lunar în schimbul tronului bizantin. Niciun nobil occidental nu a acceptat oferta. Bizantinii, ca să primească sprijin papal la 1453, ar fi trebuit să accepte Primatus Papae, ceeea ce au refuzat. Așa s-a ajuns la celebra replică: „Mai bine turbanul turcesc decât tiara papală”!
Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare. Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!