FLORIAN BICHIR: "Votul dat de Sfântul Sinod pentru Înalt Prea Sfinţitul Teofan este unul al înţelepciunii."
Votul dat de Sfântul Sinod pentru Înalt Prea Sfinţitul Teofan este unul al înţelepciunii. Nu, nu este o compensaţie dată „conservatorilor“ sau „tradiţionaliştilor“, cum cred unii care împart şi astăzi Sinodul în tabere, precum parlamentul pe căprării politice. Şi mai demonstrează ceva: că în Biserica Ortodoxă, Patriarhul lucrează dimpreună cu fraţii lui întru Hristos, episcopii. Nu poate lua decizii de unul singur, nu poate conduce dictatorial sau manevra circa 50 de episcopi ca pe nişte copii sau marionete.
Dacă pe vremea Patriarhului Teoctist - cu foarte mici excepţii care pot fi numărate pe degetele unei mâini - preferatul său era ca şi ales, nu acelaşi lucru se întâmplă sub PF Daniel. Noul patriarh a repus Sinodul în drepturile sale, a redat sobornicitatea Bisericii. Şi sunt convins că, dincolo de preferinţele sale, nu s-a implicat în aceste alegeri. La fel cum nu a făcut-o nici la cele de Patriarh, când câţiva apropiaţi l-au auzit spunând: „Cum o vrea Bunul Dumnezeu“.
Alegerea ÎPS Teofan demonstrează că Patriarhul nu a vorbit în van, când la instalare a anunţat că va păstra moştenirea spirituală pe care a lăsat-o PF Teoctist. Or, Mitropolitul Teofan este fiul duhovnicesc la care a ţinut cel mai mult fostul patriarh. Chiar şi biografia - cu excepţia Aradului - îi aseamănă. Şi PF Teoctist a fost vicar, Mitropolit la Craiova, iar ulterior la Iaşi.
Sunt convins că Patriarhul Daniel gândeşte altfel decât pe vremea când era Mitropolit. Acum este Întâistătătorul unei Biserici şi trebuie să aibă grijă ca lucrurile să meargă bine şi să nu existe zarvă sau neînţelegeri în Sinod. Ceea ce a început să se întâmple.