Războiul ruso-ucrainean la linia de demarcație dintre peninsula Crimeea și continent a ajuns la faza pe spionaj military, în care atât Moscova – care a anexat Crimeea și Sevastopolul și le-a alipit drept componente separate la Federația Rusă – cât și Kievul se confruntă direct.
La linia de demarcație nu sunt confruntări armate sau schimburi de focuri, așa cum există în Estul Ucrainei, la linia de demarcație creată de agresiunea militară rusă în Donbas. Însă, aici bătălia se dă prin intermediul rețelelor secrete de spioni. Persoane, rețele, tentative de sabotaj și alte pretinse operațiuni sunt relevate zilnic de preopinenți.
Dacă săptămânile trecute subiectul era captura de materiale explozive și arme destinate unui atac terrorist la gara din Simferopol, capitala regiunii, săptămâna trecută, disputele au vizat capturi și desctructurări de rețele. Astfel, serviciul secret civil ucrainean, SBU, a anunțat că a neutralizat tentativa serviciilor speciale ruse de a recruta marinari militari din Ucraina. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, vineri, la Kiev, de către şeful Cabinetului directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Oleksandr Tkaciuk.
Tentativa serviciilor secrete ruse – nu e precizat dacă e vorba despre cele civile, FSB sau despre cele militare, GRU - de a recruta militari din cadrul Forţelor Maritime Militare ale Ucrainei, în vederea constituirii unei reţele de informatori, a fost dejucată. „SBU a identificat şi neutralizat încercările serviciilor speciale ruse de a crea o reţea amplă de informatori în rândul militarilor Forţelor Maritime Militare ale Ucrainei, care se deplasau în Republica Autonomă Crimeea, după anexarea ilegală a acesteia”, a subliniat Tkaciuk. El a adăugat că serviciile speciale ruse au manifestat interes pentru obţinerea de informaţii referitoare la numărul de ofiţeri superiori din armata ucraineană și din diferite unități.
Operaţiunea Direcţiei de Contrainformaţii Militare a SBU a fost demarată în anul 2014, iar analiza tentativelor de spionaj a demonstrat interesul sporit al serviciilor secrete ruse faţă de informaţiile referitoare la contingentul militar al unităţilor militare ale Ucrainei, armamentul din dotarea acestora şi locul de dislocare a acestora, directivele şi dispoziţiile de luptă pentru utilizarea forţelor operaţiunii antiteroriste (ATO), rezultatele măsurilor de mobilizare, sprijinul militar şi tehnico-militar acordat Forţelor Militare ale Ucrainei din partea anumitor state NATO.
În replică, serviciile speciale de informații civile ruse, SBU, au anunțat că un fost ofiţer din Flota ucraineană de la Marea Neagră a fost reţinut la Sevastopol pentru spionaj. Potrivit datelor FSB, căpitanul de rangul II în rezervă Leonid Parhomenko culegea şi transmitea date secrete serviciilor speciale ucrainene, la solicitarea spionajului din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina – GUR.
Reținerea a avut loc la 22.11.2016, la Sevastopol. FSB l-a reţinut, la Sevastopol, pe fostul militar Parhomenko, care ar fi cules şi a transmis serviciilor speciale date care reprezintă secrete de stat privind activitatea Flotei de la Marea Neagră, potrivit Serviciului de presă al FSB. Serviciul de informații civil rus a deschis un dosar penal pentru infracţiuni prevăzute de articolul 275 din Codul penal al Federaţiei Ruse „Lovitura de stat”. Mai târziu, serviciul federal de securitate a prezentat un material video, în care sunt difuzate cadre ale reţinerii lui Parhomenko. fără niciun fel de sunet.
Aceste hărțuiri și suspiciuni reciproce, unele poate cu miez, se desfășoară pe scară largă în Crimeea dar și în Donbas, și ambele părți folosesc pe scară largă asemenea cazuri, reale sau inventate, pentru a face propaganda de război. E adevărat că Rusia pare de departe cea mai agresivă și mai înclinată să-și arate eficiența, prezentând capturile de spioni cu povești chiar neverosimile ale activităților pe care ar fi trebuit să le execute. Scopul e cel de a oferi propriului public motive de nemulțumire și furie, pentru susținerea propriilor acțiuni și demonizarea adversarului, într- o adevărată polarizare, ce arată că războiul e departe de a se fi încheiat și părțile caută resorturi și soluții pentru a face pași înainte în conflict și a-și atinge obiectivee militare și de imagine dorite