În ciuda celor 14 ani în care a ocupat, succesiv, funcțiile alese cu cel mai mare număr de voturi, Traian Băsescu continuă să fie o amenințare serioasă pentru orice candidat.
Cel puțin asta reiese din ultimele cifre ale sondajului CURS pentru primăria Capitalei, care îl plasează pe Traian Băsescu pe poziția a doua, peste scorul lui Nicușor Dan, care în principiu ar fi susținut atât de PNL, cât și de alianța USR-PLUS.
Asttfel potrivit sondajului, aproape un sfert dintre bucureșteni l-ar dori, din nou, la Primăria Capitalei, pe Traian Băsescu, fost președinte timp de 10 ani și fost primar general între 2000 și 2004.
Ceea ce înseamnă că, dacă ar rămâne în cursă, fostul șef de stat ar complica foarte tare calculele politice ale PNL, care a încercat, acordându-i susținerea eternului candidat Nicușor Dan, să obțină o unificare a forțelor politice care o vor plecată pe Gabriela Firea - încă pe primul loc, cu 33% dintre opțiuni - de la Primăria Capitalei.
Mai mult, deși dacă din însumarea voturilor „opoziției” - PNL, 15% cu Violeta Alexandu, USR-PLUS, 7% cu Vlad Voiculescu și PMP cu cele 24% ale lui Băsescu, plus cele 17 procente ale lui Nicușor Dan - ar rezulta un scor zdrobitor de circa 63%, niciunul dintre aceștia nu are, individual, peste Firea.
Sondaj surpriză! Rareș Bogdan, cel mai periculos adversar al lui Gabriela Firea. Scorul lui Traian Băsescu
Ceea ce, în condițiile în care modificarea legii electorale în sensul votului în două tururi de scrutin nu a putut fi adoptată, ar însemna o mare problemă mai ales pentru PNL, care încearcă, în vederea parlamentarelor - anticipate sau la termen - să disloce cât mai mulți primari PSD din funcțiile lor.
În aceste condiții, Traian Băsescu are o poziție foarte puternică, întrucât celelalte partide de opoziție, dar mai ales PNL, au nevoie ca de aer de retragerea sa din competiția pentru Capitală.
Ajungem astfel la o altă problemă a „reunirii dreptei” sau „unirii opoziției”: candidaturile la sectoare. Pentru că cei șase primari ai sectoarelor capitalei au funcții cu o mare vizibilitate și bugete considerabile de administrat. Or, deși avem acum un posibil candidat comun cel puțin pentru PNL și USR-PLUS, în persoana independentului Nicușor Dan și, probabil, și numele unuia dintre viceprimari - Vlad Voiculescu de la PLUS, pentru a menține coeziunea Alianței 2020, despre situația de la sectoare nu s-a vorbit încă.
Așa că totul este încă de negociat, mai ales în condițiile în care pentru locurile din Consiliul General și cele de sectoare partidele ce și-au anunțat susținerea pentru Nicușor Dan vor candida separat.
Că PMP vrea să scoată tot ce se poate din această combinație este evident din încă două motive. În primul rând, deși partidul anunțase în decembrie că fostul prezidențiabil Teodor Paleologu va candida la Primăria Capitalei, în măsurători apare Traian Băsescu. Care a și spus, pe 10 ianuarie, că ar putea, dacă vrea, să ia primăria Capitalei de sub nasul candidaților de anul acesta.
În al doilea rând, după anunțarea sprijinului PNL pentru Nicușor Dan, președintele PMP Eugen Tomac a declarat că și partidul său l-ar susține, dar că o decizie va fi luată în această săptămână. „Urmează săptămâna viitoare să luăm decizia în ceea ce privește Primăria București și să anunțăm și candidații la toate sectoarele”, a spus Tomac.
Băsescu a fost scos din cărți! Joc la cacealma sau strategie perfectă? „Slavă Domnului”
Iar o declarație a lui Traian Băsescu din urmă cu trei zile este și mai interesantă în acest sens. „Eu recunosc că m-am jucat puţin, pentru a stimula partidele să găsească o soluţie. Pentru că, dacă nu găseau o soluţie, aş fi fost obligat să candidez ca să-mi tractez partidul. Slavă Domnului că au găsit-o! E soluţia pe care o aşteptam. (…) Obiectivul meu a fost dacă a contribuit cu ceva acest joc cu candidatura la desemnarea lui Nicuşor Dan. Mă bucur foarte mult. Nicușor Dan e bine poziționat, în sondaje, fără a fi cel mai bine poziționat, la fel cum era și Rareș Bogdan. El va putea să strângă toate partidele, el este neutru”, a spus Băsescu.
Rămâne de văzut ce va obține actualul europarlamentar pentru partidul său, având în vedere că, după cum știe toată lumea, Traian Băsescu a fost, de-a lungul carierei, un negociator redutabil, făcând majorități atunci când nimeni nu se așepta.