Primul eșec al Planului de reformare a României în valoare de 30,2 de miliarde de euro bani europeni poartă semnătura a doi miniștri progresiști: Cristian Ghinea și Dan Barna. Dar este asumat de tot Guvernul și de președintele Iohannis.
Vicepremierul USR-PLUS Dan Barna a anunțat ieri seară la TVR 1 că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,2 de miliarde de euro conceput de ministrul lui, Cristian Ghinea a fost respins de Comisia Europeană (CE). Motivele respingerii, potrivit lui Barna: CE nu a fost de acord cu banii alocați proiectelor din PNRR privind infrastructura, 4,7 miliarde de euro și sistemul de irigații, 2,5 miliarde de euro.
Concret, ministrul USRPLUS al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a fost trimis de CE de la Bruxelles, înapoi acasă, cu PNRR în brațe pentru a fi refăcut. Cei 30,2 de miliarde de euro alocați țării noastre de CE sunt pentru redresarea României în urma pierderilor cauzate de pandemie dar, foarte important, și pentru reformarea țării.
Ghinea: “Eu sunt foarte liniștit, nu înțeleg tevatura și emoția publică”
Subiect grav tratat cu multă ușurință de ministrul, Cristian Ghinea: “Eu sunt foarte liniștit, nu înțeleg tevatura și emoția publică(...)Putem să facem asta, să trimitem PNRR până pe 30 aprilie la CE, întrebarea e dacă avem pe toate componentele, toate proiectele bine documentate. Vom lua decizia săptămâna viitoare.” a comentat astăzi Ghinea.
Ministrul USRPLUS: “Este un fake news că PNRR ar fi fost respins”
Mai mult, ministrul USRPLUS al Proiectelor Europene i-a criticat pe cei care au reclamat situația de care este responsabil: “Este un fake news care circulă că CE ar fi respins PNRR. Nu este adevărat”. Dar a recunoscut fără să vrea că situația este mai gravă decât a prezentat-o Barna: “Nu sunt singurele domenii pe care Comisia a avut observații. Nu vă mai pot spune pe ce domenii pentru că suntem într-o negociere”, a spus Cristian Ghinea.
Premierul Cîțu a jucat și el astăzi cartea relaxării: “Este o negociere. Noi am prezentat un plan, CE a venit cu comentarii. Noi revenim la aceste comentarii. Cred că este vorba de a remodela ceea ce avem noi în PNRR pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia Europeană. Nu văd aici nici o problemă” a spus Florin Cîțu.
Dirigintele Iohannis i-a convocat luni pe Cîțu, Ghinea și Barna la Cotroceni
Președintele Klaus Iohannis și-a reluat rolul de diriginte al clasei și a anunțat astăzi că se implică și el în rezolvarea accesării de către România a celor 30,2 miliarde de euro prevăzuți în PNRR. Comenzile către guvernanți le-a dat însă tot cu un ton relaxat, de pe marginea Parcului Văcărești pe care l-a vizitat în ținută casual: „Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern.”
“Vom evalua primul feeedback, vom îmbunătăți planul. Ministerul Proiectelor Europene se va prezenta din nou la CE cu planul îmbunătățit și în final sunt convins că va fi acceptat. Avem șanse imense să punem în practică reforme care s-au tot amânat și să facem investiții. Sunt hotărât să ducem lucrurile în zona de succes”, a declarat șeful statului.
Cristian Ghinea a favorizat ONG-urile și a desconsiderat mediul de afaceri
PNRR proiectat de ministrul Cristian Ghinea după o consultare foarte deficitară cu mediul de afaceri și cu administrațiile locale și centrale dar cu o mare deschidere pentru proiectele depuse de o multitudine de ONG-uri a fost adoptat de Guvern pe 7 aprilie. Potrivit documentului, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, de 30 de miliarde de euro.
Diferențele de viziune dintre primii proiectanți ai PNRR, foștii miniștri ai Guvernului Orban, și ministrul actual al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea coordonat de vicepremierul Dan Barna sunt de fond: primii s-au axat de problemele privind infrastructura, rețelele de gaze, sistematizările localităților, irigațiile și agricultura și pe mediul de afaceri grav afectat de criza economică generată de pandemie.
Bani pentru piste pentru biciclete, proiecte ecologiste și educație progresistă
Ministrul ONG-ist Cristian Ghinea a favorizat organizațiile non-guvernamentale preocupate de piste de biciclete, de ecologie și de sisteme de educație avangardiste care să promoveze în școli curentele europene neo-marxiste cunoscute sub denumirea curente progresiste.
Titluri marca Ghinea din PNRR: “Cloud guvernamental” “România velo”
Fostul comisar european pe Dezvoltare Regională în perioada 2014-2019, Corina Crețu, în prezent europarlamentar a comentat astăzi pe FB primul eșec al PNRR: “Ce înseamnă “Cloud guvernamental”, “ România creativă”, “România atractivă”, “ Valul renovării”, “România velo”? Care sunt proiectele cărora, sub aceste denumiri, le-au fost alocate miliarde de euro?” a prezentat Corina Crețu publicului, titlurile proiectelor avansate de Ghinea către Comisia Europeană.
“Din ceea ce se discută la Bruxelles este criticat caracterul general, lipsa proiectelor concrete, lipsa unei viziuni clare privind dezvoltarea României în acord cu cei 6 piloni agreați în cadrul Reuninii Miniștrilor Economiei și Finanțelor din Statele Membre (ECOFIN) la 11 februarie 2021.”
Corina Crețu, lider social-democrat, susține mediul de afaceri
Deși este un lider social-democrat și nu de “centru-dreapta modern” cum se revendică a fi Barna și Ghinea, Corina Crețu critică exact ceea ce reclamă și mediul de afaceri ignorat de ministrul Proiectelor Europene în PNRR: alocarea foarte redusă de bani europeni către firme:
“Totodată, susțin - ca și până acum - că ar trebui alocată o sumă mai mare IMM-urilor, ceea ce înseamnă sprijinirea mai puternică a firmelor românești. În PNRR, acestea sunt îndemnate să se împrumute, dar după un an de pandemie eu cred că firmele românești ar avea nevoie de un sprijin mult mai mare. IMM-urile au avut întotdeauna proiecte de calitate și au accesat rapid banii prin proiecte de succes. Unde au dispărut 1,5 miliarde alocate IMM-urilor în prima formă a PNRR (din 2020 n.r.)? A doua formă, actuală, transmisă Comisiei, alocă mult mai puțin “
Adina Vălean, comisar european pe Transporturi le-a spus miniștrilor ce proiecte trebuie trimite la Bruxelles
Adina Vălean, comisar europen pentru transporturi a atras atenția de mai multe ori responsabililor PNRR din Guvern asupra a ceea ce ar trebui să fie PNRR: “România trebuie să aibă o listă de proiecte concrete, mature, care să permită cheltuirea rapidă a banilor pentru că ultimele deconturi se vor face în 2026".
Cristian Ghinea, “ministrul zero” al atragerii de bani europeni în Guvernul Cioloș
Ministrul USRPLUS Cristian Ghinea a mai condus ministerul Fondurilor Europene și în Guvernul Dacian Ciolos în anii 2015-2016. Într-un Document către Comisia Europeană al acelui Guvern s-a recunoscut că absorbţia de bani europeni în mandatul lui Ghinea a fost extrem de redusă. Motiv pentru care Ghinea s-a ales cu porecla de “ministrul zero”.