După exploziile de la Crevedia s-au declanșat mai multe anchete penale. Azi, premierul Ciolacu a prezentat un tablou mai complex despre măsurile luate de Guvern atât cu privire la tragedia de la Crevedia, cât și despre alte intenții politice, aflate pe agenda Executivului.
Victimele de la Crevedia. Premierul a făcut un apel public și a cerut tuturor instituțiilor implicate în controale de la stațiile GPL să aplice legea cu strictețe și să ia măsuri ferme. Mai mult, șeful Executivului cere schimbarea legislației, astfel încat cei care nu au autorizație sau aviz de funcționare să răspundă și penal. Acum, în aceste situații firma plătește doar amenzi.
Victimele de la Crevedia. Despre afacerile cu stații GPL
Marcel Ciolacu: „M-am coordonat cu domnul vicepremier și ministrul de interne, văd că a pornit în forță și controlul național la benzinării, depozite, cisterne de carburant, cu accent special pe cele 1.300 de puncte de alimentare cu GPL. Fac un apel și cer tuturor instituțiilor implicate să aplice legea cu strictețe și oriunde găsesc nereguli, să ia măsuri ferme.
Toți acești așa-ziși patroni care fac zeci și sute de milioane de euro, provocând tragedii de proporții, nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm și legislația astfel încât cine nu are autorizație sau aviz de funcționare, mai ales pentru activități cu risc major, să răspundă și penal. În acest moment doar plătesc o amendă și își văd liniștiți de treabă, adică produc alte drame. Trebuie să depășim, însă, toate aceste situații complicate”.
Ajutoare de la Guvern pentru familiile victimelor tragediei de la Crevedia
Marcel Ciolacu , despre victimele de la Crevedia: „Așa cum am promis alocăm astăzi ajutoare pentru familiile victimelor tragediei de la Crevedia și pentru toți cei cu gospodării afectate de incendiu.
Acordăm 2. 000 de euro pe lună câte unui însoțitor al răniților tratați în străinătate și 2.000 lei pe lună pentru însoțitor al victimelor internate în țară.
Ajutăm și persoanele singure și familiile care au casele lovite de incendiu. Vorbim de sume ce pornesc de la 2. 500 de lei și ajung la 10. 000 de lei de familie, în funcție de cât de afectată este locuința. (...)
Suntem permanent în legătură cu toate spitalele din Europa unde au fost transferați cei cu arsuri mari. Și ne bucurăm la fiecare veste bună pe care o primim și de asemenea o și transmitem familiilor. De altfel, Guvernul a decis să plătească toate cheltuielile, ceea ce privește transportul, cheltuielile forfetare pentru însoțitorii tuturor acestor pacienți români. Consider că este un gest absolut firesc într-o asemenea situație”.
Personalul medical din spitale își primesc drepturile
Mrcel Ciolacu: „Mai avem câteva decizii majore astăzi. Prima în domeniul sănătății. Adoptăm ordonanța de urgență convenită cu sindicatele din domeniul sanitar primind unele drepturi salariale, în special plata gărzii și plata voucherelor de vacanță. Este o promisiune pe care Guvernul României şi-o respectă. Mă aștept ca și cadrele sanitare să răspundă pe măsură, așa cum au făcut medicii care au venit de acasă în noaptea tragediei de la Crevedia. Să opereze urgent pacienții, ajunşi la spital”.
Polițele RCA de la Euroins vor fi valabile încă 3 luni
Marcel Ciolacu: „O altă decizie importantă este prelungirea valabilității polițelor Euroins cu încă trei luni, adică până pe 8 decembrie. Motivul acestei modificări cred că este legitim. Sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare 8 septembrie, este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a unui segment uriaș din parcul auto național”.