Bani europeni pentru investițiile în alimentări cu apă și canalizare. Guvernul aprobă actul normativ pentru 2,2 miliarde de euro

Sursa foto: Gov.ro

Nivelul absorbției de fonduri europene în primele șase luni ale acestui an a ajuns la 7%. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței de guvern de miercuri, 13 iulie. Cu acest prilej, șeful Executivului a anunțat că urmează să fie adoptate mai multe acte normative ce vor facilita investiții de 2,2 miliarde de euro în sistemele de alimentare cu apă și canalizare. Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că vor fi posibile alte investiții în dezvoltarea sistemului de irigații din România, tot cu finanțare europeană.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a avut pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 13 iulie, o ordonanţă de urgenţă privind măsuri ce vizează proiectele referitoare la infrastructura de apă şi apă uzată. Este vorba despre investiții în valoare de 2,2 miliarde de euro care urmează să beneficieze de o finanțare din fonduri europene.

„Avem pe ordinea de zi o ordonanţă de urgenţă care este foarte importantă pentru proiectele pe care le derulăm cu finanţare europeană. Vorbim de ordonanţa de urgenţă privind măsurile pe proiectele privind infrastructura de apă şi apă uzată şi discutăm de o finanţare europeană de aproximativ 2,2 miliarde de euro. Şi, de asemenea, modificarea unor acte normative în ceea ce priveşte ajustarea preţurilor în desfăşurarea programelor de infrastructură şi aici avem în vedere o sumă de 1,5 miliarde de euro, deci în total 3,7 miliarde de euro”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul României a făcut aceste declarații la începutul ședinței de guvern. Cu acest prilej, el a subliniat că în primele 6 luni ale anului s-a înregistrat o creştere a ratei de absorbţie la fonduri europene de 7%.

„Practic, prin aceste demersuri, continuăm consolidarea întregului angajament al Guvernului privind creşterea procentului de absorbţie a fondurilor europene. În primele şase luni de zile putem să anunţăm public că avem o rată de creştere a absorbţiei de 7% şi prin măsurile pe care le vom lua în continuare ne asigurăm că această rată de absorbţie va creşte şi, desigur, din nou atrag atenţia îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor, astfel încât să putem să continuăm accesarea banilor prin PNRR”, a mai precizat premierul Nicolae Ciucă.

România ar putea primi bani europeni pentru irigații

În acest context, șeful Guvernului a mai precizat că Executivul va aplica pentru atragerea de fonduri europene în vederea dezvoltării de investiții în sistemul de irigații din România.

„Am avut o analiză realizată împreună cu domnul ministru Boloș. Există posibilitatea ca împreună cu dumnealui, așa cum a zis și ministrul de finanțe, cu ministrul mediului, să putem să aplicăm pentru fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de irigații din România, pentru că este cât se poate de limpede că avem o capacitate agricolă prin care putem să asigurăm hrană nu doar pentru țara noastră ci putem să asigurăm hrană pentru mult mai mult decât noi am gândit până în acest moment”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Declarațiile sale vin ca urmare a unei prezentări făcute de noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, conform căruia, România se confruntă cu o secetă pedologică foarte severă. Din cauza lipsei apei și a ploilor, mulți fermieri și-au văzut recoltele compromise în acest an agricol.