Banca Albina, Caritasul ”supravegheat” de stat. Patru persoane au pus instituția pe butuci

Sursa foto: Pixabay

Banca Albina este un alt exemplu de cum să devalizezi o instituție financiară fără să fii pedepsit. La punerea ei pe bucutuci au participat un Italian și trei români care au luat credite fără nicio garanție. Firma socrului ministrului Predoiu apare și aici.

Banca Albina a avut una dintre cele mai scurte existențe pe piața bancară. A fost înființată în 1996 ca în 1999 să ajungă deja în faliment. Strategia băncii a fost una simplă.

Populația care nu și-a învățat lecția de la Caritas a fost momită cu dobânzi foarte bune, mult peste oferta celorlalte bănci de pe piață. Banii astfel obținuți erau canalizați către credite care nu aveau niciun fel de acoperire.

Principalii beneficiari ai acestor credite au fost un cetățean Italian, membru în consiliul de administrație, Matei Constantin, Constantin Savencu și Dan Ortopelea.

Banca Albina devalizată prin creditare

Aceste lucruri sunt stipulate în raportul celor de la societatea de Reconversie și Valorificare Active care au făcut documentația cu privire la prăbușirea băncii. Raportul arată că italianul, Giovani Giovanardi era cel mai mare debitor restant. Acesta avea datorii, credite și dobânzi în valoare de 120 de miliarde de lei.

Împreună cu ceilalți trei datornici însumau 69% din totalul creditelor. Falimentul începea să se întrezărească încă din toamna anului 1998 atunci când s-a atras atenția că ratele creditelor îndoilenice erau de 57% și nu de maxim 30% așa cum cerea BNR.

Pierderile la acel moment erau de 92 de miliarde de lei. În ultimul trimestru al anului 1998 pietrderile erau de 120 de miliarde de lei. Culmea este că și în primele luni ale anului 1999 banca a mai acordat credite.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Legăturile ministrului Predoiu cu falimentul Albina

Practic s-au mai dat alte 66 miliarde de lei. BNR pare că a închis ochii cu privire la acest aspect. Asta pentru că în raportul celor de la RVA apare că BNR știa de situație. Mai exact în 1998 BNR limita operațiunile băncii.

Abia în 6 aprilie 1999, BNR constată încălcarea legii bancare. Albina a împrumtat bani pe piața interbancară cu dobanzi de 200 – 400%, pe care le plasa în credite care nu s-au mai întors niciodată în bancă. Cei care au lichidat și această bancă sunt RVA Insolvency Specialists.

Aceiași firmă care s-a ocupat și de BIR și de Banckoop. În RVA a avut acțiuni și ministrul Cătălin Predoiu, un alt acționar fiind socrul lui. Nimeni nu a fost pedepsit pentru această devalizare.