Baconschi, Florescu, Rashomon, cafeaua prea scumpă din fund de maimuță și dificultățile cunoașterii în științele sociale. PalaDay

Sursa: EVZ

La propunerea prietenului Florin Dumitrescu, un antropolog deosebit, discutăm banalul, aproape sordidul incident recent dintre fostul ministru Theodor Baconschi și cafengiul Gheorghe Florescu.

Prezentăm incidentul. Prezentăm puncte de vedere diferite, și pro și contra, venite de la eminenți oameni cu opinii publice bine definite: teologul Bogdan Alexandru Duca, istoricul George Florian, antropologul Florin Dumitrescu. Și, pe baza acestui incident, intrăm într-o elaborată discuție metodologică ce ține de însuși miezul filosofiei științelor sociale. Este posibilă cunoașterea socială?

Care e diferența dintre cunoaștere și interpretare (Verstehen)? Discutăm un pic despre Max Weber. Și încercăm să ne conștientizăm preconcepțiile valorice, cît și limitele cunoașterii sociale. În acest vîrtej de relativizare post-modernistă, ne ducem la una din capodoperele timpurii ale relativizării în cinematografie: filmul Rashomon din 1952 al lui Akira Kurosawa. O emisiune cît un curs de sociologie, plecînd de la un banal incident între doi ticăloși bicisnici. Slava!

Urmăriți emisiunea video, AICI.