Avocatul Poporului intervine în cazul Sorina Pintea. Sesizare de ultima oră

Avocatul Sorinei Pintea, Viorel Mocanu, a depus joi o sesizare către Avocatul Poporului, prin care acuză că fostul ministrul al Sănătății a fost privat de hrană în timpul arestului.

În sesizarea adresată Avocatului Poporului, avocatul Sorinei Pintea acuză că aceasta a fost privată de hrană pe motiv că Centrul de Reținere și Arest Preventiv București nu are capacitatea de a asigura un meniu pentru un pacient diagnosticat cu dermatomiozită.

„Cu ocazia punerii în aplicare a mandatului de reținere și ulterior de arestare a doamnei Sorina Pintea, din data de 28.02.2020 și până la data de 4.03.2020, persoana a fost privată de dreptul la hrană, deoarece centrul de Reținere și Arest Preventiv București nu deține această posibilitate de a sigura un meniu pentru un pacient diagnosticat cu dermatomiozită.

Această situație a determinta-o pe doamna Pintea să ajungă să mânânce în ziua de marți, 03.03.2020, din pâine și șințel aletarat /mucegăite (aceste produse alimentare fiind aduse de domnia sa încă din ziua de Vineri, 28.02.2020, probail obținute în 27.02.2020). Vizita aparținătorilor fiind posbilă abia în data de 4.03.2020, chiar dacă aceasta a fost plasată în Centru de Reținere/Arest Preventiv încă din data de 28.02.2020, acest lucru din cauza regulamentului interior care prevede ca aparținătorii persoanelor reținute/ arestate preventiv a căror nume de familie începe cu litera „P” pot efectua vizita doar în ziua de Miercuri a săptămânii.

Astfel, mai bine de 72h, persoana încarcerată a fost lipsită de hrană. La toate acestea se adaugă și afecțiunea esofagului care s-a instalat după momentul reținerii și care o împiedică și la această oră să consume hrană solidă, chiar dacă îi este administrată foarte multă medicamentație”, se arată în sesizare.

Reacția Avocatului Poporului

„Ne-am adresat directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti cu unele întrebări, ca să înţelegem următorele lucruri. Vrem să ştim în ce măsură Arestul este pregătit să răspundă cerinţelor speciale pe care o astfel de persoană le are. Privarea de libertate nu trebuie să echivaleze cu agravarea unei boli sau o condamnare de moarte.

Am cerut explicații despre procedura cu privire la transportarea unei persoane deţinute către un spital. De ce se fac astfel de scăpari către presă. Am cerut informaţii despre proceduri, protocale pentru a respecta dreptul pacientului la confidenţialitate.

Noi fiind o instituţie în primul rând de mediere, acţiunile pe care le putem face sunt în primul rând de recomandare de schimbare a unor legi sau regulamente şi recomandări privind respectarea legilor. Procedurile trebuie aplicate în aşa fel încât demnitatea persoanelor aflate în această situaţie să fie respectată. Statul este obligat să asigure măsuri de detenţie care să nu îi afecteze starea de sănătate”, a spus Avocatul Poporului, Renate Weber la Antena 3.

Soțul Sorinei Pintea: „Asist cum este omorâtă soția mea”

Soțul Sorinei Pintea a reclamat modul în care organele de cercetare o tratează pe soția sa.

„Începând cu 28 februarie 2020, ziua în care Sorina m-a sunat și mi-a sus că DNA este la ea în birou, viața ei s-a schimbat radical. Pe parte judiciară, desigur că se vor administra probe și se vor aduce argumente de ambele părți, după care instanța se va pronunța, iar viața personală și profesională sperăm să se refacă la un nivel cât mai decent curând”, se arată în scrisoarea lui Ovidiu Goga.

Citește întreaga scrioare tulburătoare a soțului Sorinei Pintea - AICI

„Aici, practic, s-a rupt filmul pentru intervenția corectă și la timp pentru evitarea recăderii dermatomiozitei la Sorina. Apoi, fără suportul specialiștilor care îi cunosc istoricul (doamna profesor și colegii ei de la spitalul SM), sănătatea Sorinei s-a înrăutățit rapid și inevitabilul s-a produs, acum este în dermatomiozită cu recădere, care generată fiind de la început (încă din iulie-august, deci) de stress și oboseala (nu de alte cauze, cum ar fi cancerul sau virușii), odată ce revine factorul declanșator, atâta timp cât acesta se menține, tratamentul șoc, oricare, are foarte puține șanse de a duce la recuperare sau la oprirea decesului.”, mai scrie Ovidiu Goga.