Avocatul Ioan Podaşcă e fericit că apucat să împlinească un secol. Până la 86 a pledat în sala de judecată.
Sunt vreo 15 ani de când avocatul Ioan Podaşcă, din Bucureşti, apărătorul lui Constantin Noica şi al lui Dinu Pillat în "procesul intelctualilor", şi-a spus ultima pledoarie într-o sală de judecată.
Avea 86 de ani şi era un proces din familie. Din când în când, mai merge şi acum la Tribunal, să vadă ce se mai întâmplă prin Capitală. Ultima oară, a fost la Palatul de Justiţie, după ce a fost renovat. Pe 20 octombrie, a împlinit 100 de ani. Spune că nu s-a aşteptat vreodată să prindă veacul şi că n-are niciun secret al longevităţii.
Sau poate ar avea câteva, însă nu bagă mâna-n foc că datorită lor a apucat familia să-i cânte şi să-l aplaude săptămâna trecută: ultimul pahar cu vin l-a băut acum 50 de ani, iar în fiecare dimineaţă obişnuia să facă gimnastică. De ceva vreme, a rărit şedinţele de sport: e suficient de trei ori pe săptămână.
Gena oamenilor care trăiesc mult
Ioan Podaşcă spune că longevitatea este o genă a familiei. Doar tată lui, care a fost director de şcoală în Băicoi, judeţul Prahova, locul în care s-a născut şi avocatul, a murit de tânăr, imediat după ce s-a întors din primul Război Mondial.
"A plecat pe front, l-au luat prizonier. Eu aveam şapte ani când s-a întors acasă. La o săptămână a murit de tifos", rememorează Ioan Podaşcă. Mama lui, care era învăţătoare, a rămas, la 38 de ani, să crească cinci copii.
Imediat şi el s-a îmbolnăvit, de pneumonie, şi aproape că n-avea nicio şansă să mai trăiască, familia neavând bani de tratamente. Şi-a revenit însă, "miraculos", cum spune chiar Ioan Podaşcă, devenind din zvăpăiatul famililiei "cel mai răsfăţat copil".
Elev la Lazăr
Familia lui s-a mutat la Bucureşti, unde Ioan a urmat liceul "Gheorghe Lazăr". A locuit la internatul Casei Corpului Didactic, mergea la plimbări prin Cişmigiu, a avut cei mai mari profesori din epocă. Povesteşte tot timpul făcând comparaţii cu vremurile de acum.
Nimic nu mai e la fel. Poate doar soarele de vineri la amiază. Pentru el, spune avocatul, toamna vine ca şi acum 32 de ani când s-a mutat în Vatra Luminoasă. Imediat după ce a terminat liceul, s-a înscris la Facultatea de Istorie.
În albumul cu fotografii de acasă are şi poza de la absolvire. Pe spatele ei a scris caligrafic numele profesorilor: Grigore Niculescu, de istorie, pe care-l porecliseră "Atilla", Forţu, de limba română.
"Cu dascălul Forţu am o amintire impresionantă. A scris un articol, «Regele stă cu minciuna la masă», şi imediat a fost arestat şi dus la Văcăreşti. Tot liceul am mers acolo şi într-un final i-au dat drumul. A fost o mişcare a liberei exprimări. Şi-au dat seama că este un om apreciat şi Forţu s-a întors la catedră.
Istoria şi Nicolae Iorga
În primul an de facultate la Istorie, profesor i-a fost Nicolae Iorga: "Un om extraordinar, care se naşte o dată la un secol. Pe Iorga îl ascultam la fiecare curs. Tatăl soţiei mele, care era director la Senat, îmi făcuse rost de un permis de intrare. Şi mergeam şi în Senat să-l ascult. N-a fost proiect de lege al lui care să nu treacă".
Despre profesorul lui, Podaşcă mai spune că avea o memorie extraordinară, "comparabilă cu cea a lui Socrate ". În fiecare vară, avocatul mergea la cursurile pe care Iorga le susţinea la Văleni: "Ne hipnotiza pe toţi. În vremea aceea, avea ziarul Neamul Românesc. În fiecare zi, el scria articolul de fond. Nu ştiu cum de făcea, dar nicio ediţie nu apărea fără un articol de-ale lui".
DIN EPOCĂ
Marea criză a centenarului Podaşcă
Comunismul, mai spune Podaşcă, s-a împărţit apoi în două perioade: "A fost exterminarea totală a lui Gheorghiu Dej şi apoi ne-a chinuit Ceauşescu. Bine că el n-a mai omorât".
Pentru magistraţi şi avocaţi nu fusese însă roz nicicând. Ana Pauker desfiinţase tribunalele, iar judecătoriile fuseseră mutate în case particulare. A primit o garsonieră drept despăgubire Avocatul spune că a strâns ban după ban să-şi ia o casă frumoasă. Pe strada Ion Ţăranu, aflată atunci în curtea Casei Poporului de acum, cumpărase o vilă de la un consul francez. "Clădirea aia, Casa Poporului, a fost făcută cu suferinţă şi sânge. Aflam atunci de oameni care şi-au luat viaţa pentru că Ceauşescu le luase casele. Biserica din Dealul Spirii au demolat-o fără milă. Îmi amintesc că atunci când au venit buldozerele stăteam în curte, cu lumânări în mână, ca să n-o dărâme. Nu ştiu de unde am avut tăria să plec şi să-mi las casa". Pentru vila lui frumoasă, Podaşcă a primit o garsonieră în zona Iancului. Toate lucrurile din casă nu-i încăpeau în noua locuinţă, aşa că a închiriat un apartament cu două camere, în care a depozitat mobila, cărţile, tablourile, pianul şi alte lucruri de valoare. Pe restul le-a dus la casa părintească de la Băicoi. Şi-a luat apartament din două Dacii la Loterie Garsoniera îi părea avocatului o cutie de chibrituri. După doi ani, a vândut-o, a vândut şi mobila şi două Dacii pe care nevasta lui le-a câştigat la Loterie şi şi-au cumpărat apartamentul din Vatra Luminoasă: "Pe vremea aceea, toată lumea făcea orice la comandă. Câtă teroare a fost atunci! Ca avocat, puteai fi oricând arestat. Îmi amintesc de Filderman, avocatul evreilor, care a fost închis pentru că a zis în instanţă «bolşevic » în loc de «comunist». Se lucra sub teroare". MARIAJ 74 de ani de căsătorie Odată cu schimbarea regimului, soarta avocaţilor din România stătea la voia comuniştilor. Ioan Podaşcă spune că, din 12.000 de apărători, rămăseseră 800. Soţia lui, şi ea avocată, a trebuit să-şi schimbe profesia: "M-am căsătorit în 1935 cu Paraschiva. Ne-a cununat Mitropolitul Visarion Puiu. Ea făcuse Filosofia, apoi Dreptul. A fost printre primele 36 de femei - avocat ale României. Când au venit comuniştii, au restructurat-o".
- Avocatul intelectualilor a împlinit 100 de ani. Care e reţeta longevităţii
- Avocatul lui Constantin Noica a împlinit astăzi 100 de ani