Prin probe imposibil de contestat, izvorâte din dosarele DNA care au ajuns și au sucombat în instanțe, dar nu numai, anul 2017 a fost unul care arătat că lupta împotriva corupției în România nu este de multe ori nimic altceva decât o perdea, în dosul căreia se desfășoară execuții, epurări fără vreo legătură cu aplicarea legii în statul de drept.
Împotriva indezirabililor, fie ei politicieni, fie oameni de afaceri, fie oameni obișnuiți nimeriți din întâmplare în mașina de tocat vieți și destine a DNA doar ca să dea bine la număr, nu s-a precupețit niciun mijloc, oricât de ilegal ar fi fost el, în orice măsură ar fi distrus vieți și ar fi deturnat destine. Pentru ca toate astea să fie posibile, procurorilor DNA li s-au dat puteri discreționare, au fost așezați deasupra legii. De aici, până la a-și face mendrele după bunul lor plac, în scopuri strict personale, nu a mai fost decât un pas. Din această perspectivă, cazurile a doi procurori au atras cu stridență atenția opiniei publice, cel al procurorului DNA Prahova, Mircea Negulescu, și cel al procurorului DNA Constanța, Andrei Bodean. Evz a prezentat pe larg, în ediția din 1 martie, 2017, cazul celui de-al doilea.
Doar din consultarea documentelor aflate la dosarul în baza căruia avocatul constănțean Sorin Calaigii a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, tabloul înfățișat este unul halucinant. Din prieteni de familie, procurorul DNA Bodean, a ajuns să-l aresteze pe avocatul Calaigii. Pentru că pur și simplu îl ura. În timpul unei petreceri, procurorul încercase să-i seducă avocatului soția, iar avocatul l-a admonestat pentrul gestul mitocănesc.
Pentru procurorul Bodean nici nu a fost prea complicat să răzbune nereușita erotică și umilința la care s-a expus. Cu sprijin de la SRI a identificat un clan aflat în detenție, familia Miron, apărată în instanță de avocatul Calaigii pentru acuzația de tentativă de omor și l-a convins șeful clanului să formuleze un denunț împotriva avocatului. În schimb, procurorul promitea să-i facă scăpați pe cei din Clanul Miron, așa cum rezultă din mai multe documente aflate la dosar.
Cum nu a contat faptul că dosarul s-a bazat pe un denunț absolut dubios, nesprijinit pe vreo altă probă solidă, la fel nu a contat nici memoriul pe care avocatul Calaigii i l-a adresat șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. În document, avocatul îi solicita șefei DNA preluarea dosarului său de la DNA-Constanța, în vederea continuării urmăririi de către DNA-Central. Argumentul adus de avocat era „suspiciunea evidentă de lipsă de imparțialitate a procurorului desemnat în soluționarea cauzei (Andrei Bodean)”.
În conținutul memoriului, avocatul Calaigii îi arăta șefei DNA, cu lux de amănunte și cu probe, cum a debutat relația de prietenie dintre familiile lor, care a fost contextul apropierii și a enumerat zecile de momente petrecute împreună la plajă, la meciuri de fotbal, sărbători, nunți și cu alte ocazii, laolaltă cu cercul comun de prieteni, precum și numele acestora. Unul dintre aceste momente, cel în care s-a petrecut ceea ce ar fi trebui să-l facă pe procurorul Bodean incompatibil cu cercetarea penală a avocatului Calaigii, a fost Revelionul 2012-2013. La acel eveniment, procurorul Bodean s-a „dat” la soția avocatului Calaigii, i-a făcut avansuri și propuneri lipsite de orice echivoc, iar avocatul l-a admonestat verbal. Deși șefei DNA i-a fost adusă la cunoștiință toată această situație, a refuzat să accepte transferarea dosarului de la Constanța la București.
Astfel, avocatul Sorin Calaigii a fost arestat, judecat și condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Fapt deosebit de important, așa cum arătam și la data publicării anchetei: decizia completului format din trei judecători a fost luată fără unanimitate. Unul dintre cei trei judecători, spre cinstea lui, a făcut opinie separată declarând, astfel, nevinovăția avocatului Sorin Calaigii.