Ministrul Apărării Gabriel Leș a trimis la Parlament solicitarea de a i se aproba de către comisia de Apărare demararea procedurilor de inițiere a unui nou contract de achiziție a cinci avioane F-16, prețul aparatelor și al pachetelor de servicii aferente fiind de 280.000.000 de euro, fără TVA.
România a achiziționat până acum 12 aeronave de acest tip, dar decizia CSAT din 2012 prevede construcția unei escadrile mult mai mare. În luna aprilie, ministrul a anunțat că a cerut oferte de la statele membre NATO pentru achiziționarea mai multor aparate second-hand. Cea mai bună ofertă ar fi fost cea a portughezilor, cei de la care am achiziționat și primele 12 avioane. Atunci ministrul nu a detaliat condițiile achiziției.
Pe 24 iunie, birouriile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au luat în discuție scrisoarea ministrului, conducerea Parlamentului cerând comisiilor de Apărare să se pronunțe pe solicitare până pe 5 iulie. Până acum comisia de Apărare nu a respins nicio astfel de cerere.
Extrag din scrisoarea adresată de ministru Parlamentului:
”Singura soluție identificată în prezent, în urma analizei răspunsurilor la cererile de informații primite, constă în achiziția de la Guvernul Republiciii Portugheze a unui pachet format din 5 avioane F-16 MLU în configurația M5.2R, echipamente de suport logistic, servicii de instruire, asistență tehnică și modernizarea avioanelor F-16 MLU M5.2R din dotarea Forțelor Aeriene Române și a celor care vor fi achiziționate la o configurație superioară M6.X și a unui pachet de bunuri și servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru modernizarea avioanelor, asigurarea suportului logistic necesar și a capabilității de mentenanță de nivel complex pentru motoare.
(...) În vederea consolidării capabilității aeriene, această soluție asigură și premisele implicării industriei naționale din domeniul aeronautic în executarea lucrărilor de mentenanță, a reparațiilor capitale la motoare și modernizarea avioanelor F-16, prin operatorul economic S. Aerostar S.A., desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României.
Fondurile estimate pentru continuarea realizării graduale a Capabilității Operaționale Aeriene Critice sunt de aproximativ 130.000.000 EURO fără TVA – pachetul propus de Guvernul Republicii Portugheze și de aproximativ 150.000.000 EURO fără TVA – pachetul complementar propus de Guvernul Statelor Unite ale Americii.”