Avertizare meteo. Vijelii, descărcări electrice și grindindă în următoarea oră

Furtuni Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis o avertizare meteo de descărcări electrice, grindină, averse torențiale și furtuni. Fenomenele extreme își vor face simțită prezența în următoarea oră.

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis o avertizare meteo de descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor cumula local 30 l/mp, furtuni și intensificări ale vântului. Perioada de manifestare va fi de la 16.10 la17.10. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție.

Cod portocaliu și Cod galben de ploi torențiale

Meteorologii au emis, duminică, noi avertizări de cod galben şi cod portocaliu de precipitaţii abundente în cea mai mare parte a ţării. De duminică de la ora 10 până luni la ora 10, în cea mai mare parte a ţarii, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp, potrivit meteorologilor. ANM a emis și o avertizare de cod portocaliu, în intervalul 25 iunie, ora 11 – 26 iunie, ora 04.

Sursa foto: Apele Române / Facebook

În sud-est vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65...75 km/h) şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30...40 l/mp şi izolat de peste 50...60 l/m

12 localităţi din judeţele Arad, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Sibiu au fost deja afectate de inundaţii.

„Au intervenit peste 40 de pompieri mureşeni din trei subunităţi de intervenţie în localităţile Târgu Mureş, Sighişoara, Cund, Gogan, Bahnea, Cristeşti, Nazna şi Sâncraiu de Mureş.

Au fost folosite o motopompă de mare capacitate şi alte 6 motopompe transportabile la aproximativ 23 gospodării. Nu au fost persoane care necesită evacuare”, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş.

Și în Sibiu a fost nevoie de ajutorul pompierilor. „În 22 iunie, în intervalul 07.00-21.00, fenomenele hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă au produs efecte în 12 localităţi din 4 judeţe (AR, BN, MS şi SB), zone în care pompierii salvatori au intervenit pentru evacuarea apei din 3 case, 10 curţi, incinta unei instituţii publice şi 22 beciuri.

De asemenea, din cauza apei şi aluviunilor adunate pe carosabil, circulaţia rutieră este întreruptă pe un tronson de drum judeţean (DJ 106 SB), însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei, astfel încât traficul să poată fi reluat în condiţii de siguranţă”, a transmis, joi seară, IGSU.