NATO este pregătit să intervină și să apere orice membru al alianței în cazul în care Rusia va extinde războiul dincolo de granițele Ucrainei. În acest sens, alianța a întărit flancul estic și continuă să mute capabilități militare în această regiune.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a lansat un avertisment pentru Vladimir Putin referitor la intențiile alianței în cazul extinderii conflictului din Ucraina. Oficialul NATO a precizat că orice atac asupra unui stat membru al alianței va fi primit cu o reacție colectivă. Declarația lui Jens Stoltenberg este de natură să liniștească și populația din țările baltice, Letonia, Lituania și Estonia. În aceste state există temerea de o invazie rusească, după încheierea campaniei din Ucraina.
Secretarul general al NATO a precizat că în acest moment NATO are în jur de 100 de mii de soldați în alertă. Este vorba despre trupele americane, dar și despre 40.000 de soldați din celelalte state membre ale NATO care sunt dislocate pe flancul estic. În plus, Statele Unite trimit baterii Patriot în Polonia, iar Germania și Olanda vor face același lucru în Slovacia.
„Sarcina NATO este de a-i apăra pe toți membrii Alianței. Un atac asupra unui aliat va fi primit cu o reacție colectivă din partea NATO. Invazia Rusiei din Ucraina și concentrarea de forțe din Belarus a creat o nouă amenințare asupra securității în Europa pentru care trebuie să fim pregătiți”, a precizat secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg a mai spus că vor fi mobilizate mai multe trupe și echipamente militare pe flancul estic și, în plus NATO ia în considerare să sporească mobilizarea aeriană și navală. De asemenea vor fi pregătite mai multe exerciții militare în zonă. Oficialul NATO a subliniat că în prezent comandanții militari ai alianței pregătesc planurile pentru această situație, urmând ca acestea să fie prezentate la summitul alianței din luna iunie.
NATO susține creșterea cheltuielilor militare
Tot în acest context, secretarul general JensStoltenberg a recomandat tuturor statelor membre ale NATO să-și sporească bugetele pentru armată până la 2% din PIB. El a dat ca exemplu Germania care a anunțat un amplu program de reformă și modernizare a capabilităților sale militare.
La finalul lunii februarie, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că Germania va creşte cheltuielile militare la mai mult de 2% din PIB pe an. El a anunțat că va debloca un pachet excepţional de 100 de miliarde de euro pentru a-şi moderniza apărarea.
Scholz a spus că lumea a intrat într-o nouă paradigmă militară după ivadarea Ucrainei de către Vladimir Putin. El a făcut aceste declarații în timpul unei sesiuni speciale a Bundestagului.
Finanţarea forţelor armate germane constituie de mai multă vreme un măr al discordiei între Berlin şi Washington.