Republica Moldova. Averea fostului șef adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) din cadrul CNA, Mihail Gofman, a devenit motiv de dispute în instanță. Decedat în urma unui accident rutier la începutul anului, Gofman a lăsat în urmă mai multe bunuri și afaceri. Multe dintre ele erau trecute pe numele unor persoane terțe.
Soția lui Mihail Gofman i-a acționat în judecată pe mama și fratele fostului șef din cadrul CNA. Anume pe numele lor acesta a preferat să treacă mai multe afaceri și bunuri, în perioada în care lucra la stat.
După deces, soția și-a acționat în judecată soacra și cumnatul, solicitând anularea unor acte și contracte.
Cine a fost Mihail Gofman
De departe, Mihail Gofman a fost unul dintre cei mai bogați șefi de la CNA. Averea sa a făcut obiectul unor ample anchete.
Conform unei investigații ZdG, casa în care locuia Gofman, un imobil cu două niveluri şi mansardă, în valoare de 11 milioane de lei, a fost trecută pe numele mamei sale, Rita.
Firmele erau înscrise pe numele fratelui său, iar câteva proprietăți imobiliare le-a făcut „cadou” unui cumătru care desfășoară afaceri în Republica Moldova şi în România.
Totodată, ferma din satul Boşcana, cu o anexă formată din 10 construcţii, era trecută pe numele unei bătrâne de 93 de ani.
Dezvăluirile lui Gofman în dosare de rezonanță
Gofman a pierdut funcția în 2014. Anume dezvăluirile din presă au stat la baza demisiei sale.
O anchetă a unei comisii parlamentare a stabilit că Gofman ar fi oferit consultații mai multor persoane din sectorul bancar. Ulterior, împreună cu fostul șef CNA, Viorel Chetraru, și Alexandr Stoianoglo, care era deputat la acea vreme, a înaintat un amendament legislativ. Prevederea a dat peste cap activitatea Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării banilor.
După demisie, Gofman a plecat pentru o perioadă din Republica Moldova. A revenit ulterior, lansând o serie de dezvăluiri legate de două dosare de rezonanță – Laundromat și Frauda bancară.