Ieri, de Ziua Națională, a fost reținut și ulterior arestat un cetățean român care a fost calificat ca fiind posibil terorist. Beke Istvan Attila, cetățean român, de origine maghiară, membru al "Mișcării de Tineret 64 de Comitate", organizație care cere anularea Tratatului de la Trianon și refacerea Ungariei Mari, plănuia să producă un atentat cu ajutorul a 400 de petarde.
Primul caz, după o lungă perioadă de tăcere, într-o perioadă în care am trăit tragedia de la "Colectiv", atentatele de la Paris, doborârea avionului rusesc, atentate eșuate la Londra, Sofia, Hanovra. Acest caz nu a fost scutit de controverse și ironii. Faptele, așa cum au fost ele prezentate oficial, lăsau loc la interpretări.
Potrivit comunicatului DIICOT,
"în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie".
Mișcarea de tineret "64 de Comitate "care se descrie ca "radicali naţionalişti", a susținut că organizaţia sa din Ţinutul Secuiesc a fost expusă la
"hărţuieli şi calomnii din partea serviciilor secrete" pe parcursul zilei trecute, notează MTI. Ea adaugă că comunicatul de presă emis de serviciul român de informaţii, SRI, este "plin de minciuni" deoarece autorităţile nu au găsit "niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI". În timpul percheziţiilor efectuate, autorităţile nu au găsit nimic altceva decât "steaguri, T-shirt-uri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft şi artificii pentru un tort de zi de naştere", mai afirmă HVIM.
Trebuie precizat că replica celor de la HVIM se adresează unui interlocutor inexistent, căci nu SRI a emis vreun comunicat, ci DIICOT.
Întrebările care au apărut imediat au fost:
Ce poate un om să facă cu 400 de petarde, capabile să producă steluțe și zgomot, ca la nuntă?
De ce SRI și DIICOT l-a arestat fix de 1 Decembrie, dacă-l urmăreau din luna august, vrând parcă să dea o lovitură de imagine?
Cum vroia presupusul terorist să omoare români la Târgu Secuiesc, căci acolo trăiesc numai unguri?
Cât de periculos era Beke Istvan Atilla?
Cum se va termina acest caz, în condițiile în care cea mai grea parte a demonstrației de-abia urmează, fiind vorba de un proces în instanță?
Va fi folosit acest prilej pentru transformarea lui Beke Istvan Atilla într-un erou al separatiștilor maghiari?
Majoritatea comentariilor au fost concentrate pe o posibilă lovitură de imagine dată de SRI, în așa fel încât să distragă atenția de la ceva. Nu exclud această ipoteză, dar trebuie spus că din informațiile pe care le-am adunat în cursul zilei de ieri, amenințarea reprezentată de Beke Istvan Atilla a fost extrem de serios tratată de cei de la DIICOT și SRI. Reținerea și percheziționarea lui la ora 4.00 dimineața a fost făcută în ultimul moment pentru a putea vedea toate încrengăturile rețelei, modul în care doreau să dusă la îndeplinire acțiunea. Asta mi-a adus aminte de ceea ce îmi povestea la un moment dat un prieten. Ofițerii SRI care lucrează la Diviziunea "Apărare Constituției" nu întreabă niciodată când sunt chemați la birou în miez de noapte ce s-a întâmplat. Vin, pur și simplu.
Cele 400 de petarde despre care se vorbește, pot stârni ceva zâmbete, dar nu trebuie uitat că efectul de panică este la fel de important în cazul unei tentative de atentat, ca și armamentul folosit. Poți crea o busculadă cu zeci de răniți, ca să nu mai luăm în calcul efectul de imagine în condițiile în care atentatul are loc în timpul Zilei Naționale, în momentul paradei militare, într-un oraș locuit în proporții majoritare de unguri. Cum credeți că ar fi fost tratat Statul de presă și opinie publică în condițiile în care acesta se producea? Ne-am obișnuit prea repede cu atentate de amploare, organizate atent, ca să mai dăm atenție unui act izolat, unei amenințări cu "pocnitori"? Nu-i neapărat cel mai bun lucru.
Am spus toate aceste lucruri pentru că am vrut să ne gândim la faptul că toate întrebările sunt legitime, toate semnele de slăbiciune ale unui caz trebuie evidențiate, dar misiunea principală a SRI este aceea de a preveni atentatele la adresa siguranței naționale, iar în acest caz ar trebui să-i acordăm credit inițial. Nu în acest caz vom identifica slăbiciunile sistemului.