Autostrada Soarelui a fost redeschisă. Şoferii sunt sfătuiţi să nu pornească la drum. VEZI HARTA drumurilor pe unde NU SE CIRCULĂ

Autostrada București-Constanța a fost închisă traficului pentru câteva ore. Circulația este restricționată pe mai multe drumuri din țară din cauza viscolului și a zăpezii. Mai multe DN-uri sunt închise. Rămâneți pe evz.ro pentru a afla cele mai noi informații despre starea vremii și cum este afectată România.

UPDATE 21:15. Jandarmii acţionează în sistem integrat pentru prevenirea blocajelor rutiere în patru puncte cheie din Judeţul Ilfov, unde sunt prezenţi cu cinci echipaje, numărul acestora urmând să fie crescut la opt. Cele patru puncte cheie sunt: -DN1 la Otopeni; -DN2 la Afumaţi; -DN3 în Pantelimon; -Brăneşti; -DN5 Jilava; -1 Decembrie; Efectivele Jandarmeriei Ilfov acţionează sub coordonarea Prefectului din Ilfov, împreună cu Poliţia Ilfov şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov. UPDATE 20:30. Călăraşi. Trei drumuri au fost închise circulaţiei rutiere: -DJ 301 - Budeşti-Fundeni; -DJ 402 - Tămădău Mare-Dârvari-Gostilele-Măriuţa şi DJ 412 - Gălbinaşi-Sohatu; Decizia a fost luată de administratorul drumului, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Călăraşi, după consultarea cu şeful Serviciului Rutier Călăraşi. UPDATE 20:20. În judeţul Constanţa, circulaţia este întreruptă pe DN22C Medgidia – Murfatlar, în zona Castelu, la kilometrul 32, din cauza unui autotren care a derapat. Conducătorul auto, care nu prezenta răni vizibile, a fost transportat la spital pentru investigaţii. Cauza probabilă a accidentului a fost neadaptarea vitezei în curbă, în condiţii de carosabil umed. UPDATE. SITUAŢIA TRAFICULUI RUTIER LA ORA 17:30

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, potrivit Comandamentului Central de Iarnă, circulaţia este întreruptă, din cauza zăpezii şi viscolului, pe următoarele drumuri naţionale:

- DN22 Râmnicu Sărat – Brăila;

- DN2C Costeşti – Slobozia;

- DN23B Măicăneşti – Codreşti, în judeţul Vrancea.

Pe DN2(E85) Urziceni – Buzău a fost instituită restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, începând cu ora 17:00. Pe tronsonul Bucureşti – Urziceni se menţine restricţia pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Conform informaţiilor primite de la dispeceratele de poliţie, din cauza ninsorii mai există următoarele restricţii pentru traficul greu, în vederea evitării blocajelor şi pentru facilitarea intervenţiei utilajelor de deszăpezire:

-pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, pe DN2B Buzău – Brăila; -pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe DN22F Izvoarele – Nalbant (în judeţul Tulcea); Pe A1 şi A2 se circulă în condiţii de iarnă.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cu cod galben, conform căreia în intervalul 3 februarie, ora 10:00 – 5 februarie, ora 20:00, aria ninsorilor va cuprinde treptat, începand din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 cm, în special în zonele de deal şi de munte.

Vantul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50...60 km/h, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.

Din dimineaţa zilei de sâmbată, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei. Şoferii sunt sfătuiţi să nu să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, îi sfătuim pe şoferi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.). De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, îi sfătuim pe şoferi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Conducătorii auto sunt atenţionaţi că nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte (de la 420 la 560 de lei). Poliţia Rutieră aminteşte, de asemenea, obligaţia conducătorilor de vehicule de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. UPDATE. SITUAŢIA TRAFICULUI RUTIER LA ORA 15:30

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, potrivit Comandamentului Central de Iarnă, circulaţia este întreruptă, din cauza zăpezii şi viscolului, pe următoarele drumuri naţionale:

- DN22 Râmnicu Sărat – Brăila;

- DN2C Costeşti – Slobozia;

- DN23B Măicăneşti – Codreşti, în judeţul Vrancea.   Pe Autostrada A2, începând cu ora 13:00 s-a redeschis circulaţia pe tronsonul Bucureşti – Lehliu pentru toate categoriile de autovehicule.

Pe DN22F Izvoarele – Nalbant, în judeţul Tulcea, traficul a fost reluat pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone, începând cu ora 14:00.   Conform informaţiilor primite de la dispeceratele de poliţie, din cauza ninsorii au fost impuse următoarele restricţii pentru traficul greu, în vederea evitării blocajelor şi pentru facilitarea intervenţiei utilajelor de deszăpezire:

-pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, pe DN2B Vizireni – Brăila;

-pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe DN2(E85) Bucureşti – Buzău.

Pe DN5 Bucureşti – Giurgiu restricţia pentru traficul greu a fost ridicată.

Pe A1 Bucureşti – Piteşti  se circulă în condiţii de iarnă.   De astăzi, ninsori şi intensificări ale vântului în Oltenia, Muntenia şi în sudul Banatului Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cu cod galben, conform căreia în intervalul 3 februarie, ora 10:00 – 5 februarie, ora 20:00, aria ninsorilor va cuprinde treptat, începand din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local, ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 de centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.   Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50...60 km/h, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.  Din dimineaţa zilei de sâmbată, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei. Recomandări vitale pentru şoferi

Poliţia Rutieră le recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, şoferii sunt sfătuiţi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.). De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, şoferii sunt sfătuiţi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Cei care conduc maşini sunt atenţionaţi să nerespecte interdicţiile temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte (de la 420 la 560 de lei).

Şoferii sunt bligaţia conducătorilor de vehicule de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h , în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. UPDATE 15.15: Traficul rutier în judeţul Ilfov se desfăşoară  pe majoritatea drumurilor  în condiţii de iarnă. Din cauza ninsorii, traficul greu a fost restricționat pe următoarele drumuri:

  • DN 2 București-Buzău
  • DN 5 București-Giurgiu

Echipaje ale poliției rutiere acționează pe teren pentru asigurarea fluenţei traficului rutier.     UPDATE 13.40: Traficul rutier va fi închis pe încă 10 drumuri naționale, potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu:

  • DN 3
  • DN 4
  • DN 5
  • DN 5B
  • DN 6
  • DN 41
  • DN 54
  • DN 55A
  • DN 56
  • DN 61

Potrivit șefei de la Transporturi, în perioada următoare se așteaptă ca pe drumuri să se aștearnă până la 20 de centimentri de zăpadă. De asemenea, în urma ploilor din cursul zilei de mâine și a temperaturilor foarte scăzute va apărea poleiul.

Boagiu îndeamnă șoferii să fie disciplinați și să nu se încumete să circule pe drumurile declarate închise de autorități. ”Chiar dacă au fost drumurile închise zilele trecute, unii temerari au crezut că se pot lupta cu natura și am avut tituri care au derapat, mașini care au derapat”, a declarat ministrul Transporturilor. În prezent pe drumuri se acționează pentru deszăpezire cu 2.127 de utilzaje. Și pentru a curăța calea ferată sunt în funcțiune 148 de utilaje. 41 de trenuri au fost anulate, o linie fiind închisă, iar alte două au circulația restricționată. Vremea a înregunat și circulația pe Dunăre, unde 3 nave sunt blocate, iar mai multe curse de pasageri au fost suspendate. Toată lumea se pricepe la drumuri Iritată de informațiile apărute în presă privind valoarea contractelor de întreținere multianuală și privind comparațiile privind tarifele de deszăpezire cu cele din Finlanda, Anca Boagiu a declarat că ”mai nou toată lumea se pricepe la drumuri”. Acesta a precizat că există diferențe majore între modalitățile în care se realizează deszăpezirea la noi și cum se realizează în Finlanda. ”Soluția aleasă în Finlanda este de a elibera drumurile pe zăpadă, dar se circulă pe zăpadă cu niște cauciucuri speciale, care au un fel de cuie. Noi le aducem la negru”, a precizat șefa de la Transporturi.

UPDATE 13.27. La această oră, circulaţia este în continuare întreruptă, din cauza zăpezii şi viscolului, pe următoarele drumuri naţionale:

- DN22 Râmnicu Sărat – Brăila;

- DN2C Costeşti – Padina;

- DN22F Izvoarele – Nalbant, în judeţul Tulcea;

- DN23B Măicăneşti – Codreşti, în judeţul Vrancea. Piteşti pe carosabil s-a format gheaţă între kilometrii 49 şi 86, iar stratul de zăpadă măsoară între 1 şi 2 centimetri. UPDATE 13.13. Începând cu ora 12:45 a fost  deschis traficul pe Autostrada Soarelui sectorul  Bucureşti – Lehliu. De asemenea, a fost ridicată restricția de greutate pe drumul naţional DN 5 Bucureşti – Giurgiu. UPDATE 12.35. Potrivit Centrului Infotrafic, la ora 12.30, a fost închis și DN 2C Costeşti – Padina. UPDATE 12.25. Reprezentanții Companiei de Autostrăzi afirmă că este posibil să se decidă închiderea graniței cu Bulgaria din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Nu s-a stabilit o oră exactă, totul depinzând de evoluția vremii. UPDATE 12.15. Rămân închise următoarele drumuri:

  • Autostrada A2 pe tronsonul Bucureşti – Lehliu – Fundulea (zăpadă, viscol, vizibilitate extrem de redusă);
  • DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila;
  • DN 22F Izvoarele – Nalbant, în judeţul Tulcea;
  • DN 23B Măicăneşti – Codreşti, în judeţul Vrancea.

UPDATE 12.06. Începând cu ora 11.30 a fost închis traficul și pe sectorul  Bucureşti – Fundulea al autostrăzii București-Constanța. Conducătorii auto au la dispoziţie ca rută alternativă DN 3 Bucureşti – LehliuUPDATE 11.35. La ora 11.30, circulația rutieră era întreruptă pe următoarele drumuri naționale:

  • Autostrada A2 pe tronsonul Lehliu – Fundulea
  • DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila
  • DN 22F Izvoarele – Nalbant, în judeţul Tulcea
  • DN 23B Măicăneşti – Codreşti, în judeţul Vrancea

UPDATE 11.20. Șoferii care nu vor respecta interdicțiile temporare de circulație vor fi sancționați cu reținerea permisului pentru o perioadă de 60 de zile și o amendă cuprinsă între 420 și 560 de lei.  UPDATE 11.10. Potrivit Centrului Infotrafic, traficul pe Autostrada Soarelui a fost închis, începând cu ora 11.00, pe tronsonul Lehliu - Fundulea, din cauza viscolului și a vizibilității reduse. Șoferii pot folosi ruta alternativă DN 3 Bucureşti – Lehliu. Pe Autostrada București-Pitești, s-a format gheață pe carosabil între kilometrii 49 li 86, iar stratul de zăpadă măsoară aproape 2 centimetri. La ora 7.00, traficul era închis pe următoarele drumuri naţionale:

  • DN 22F Izvoarele – Nalbant, km 6+000 – km 14+000
  • DN 23B Măicăneşti – Codreşti, km 0+000 – km 21+300

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost restricţionat traficul pentru vehiculele cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone pe următoarele drumuri naţionale:

  • DN 22 Râmnicu Sărat – Băile
  • DN 2C Costeşti – Padina
  • DN 2 Bucureşti – Buzău
  • DN 5 Bucureşti – Giurgiu

<iframe width="620" height="550" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="http://maps.google.ro/maps/ms?msa=0&msid=218005601080227351617.0004b7f84e1385865568b&hl=ro&ie=UTF8&ll=44.958683,27.565642&spn=1.065006,2.100391&t=m&output=embed"></iframe>Vizualizati Situaţia drumurilor naţionale la ora 18:54 pe o harta mai mare. Recomandări pentru șoferi Având în vedere atenţionarea de fenomene meteo periculoase emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi Poliţia Rutieră le recomandă utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale:

  • să evite deplasările pe drumurile naţionale în perioada următoare, limitându-le la cazurile cu caracter de strictă urgenţă;
  • în cazul în care deplasarea este imperios necesară, să îşi echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată) şi să aibă o rezervă de carburant, hrană şi apă în maşină;
  • să oprească pe raza celei mai apropiate localităţi în cazul în care sunt surprinşi pe drum de fenomene meteorologice extreme;
  • în cazul închiderii drumului, să nu forţeze intrarea pe sectoarele în cauză;
  • să respecte atât semnalizarea rutieră specifică, cât şi semnalele agenţilor de poliţie rutieră în vederea prevenirii ambuteiajelor;
  • să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente.

CITIȚI ȘI:

  • TRENURI ANULATE din cauza zăpezii. VEZI rutele afectate
  • IARNĂ GREA PESTE ROMÂNIA. După ger vine din nou VISCOLUL. VEZI când intră în vigoare codul galben de NINSOARE
  • Opt sfaturi practice care vă ajută să faceţi faţă gerului
  • Boagiu: Peste 2.000 de utilaje sunt gata să intervină pentru a deszăpezi drumurile