AUR a depus două proiecte de lege. Membrii partidului cer mai mulți bani pentru pensiile și salariile românilor

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Parlamentarii AUR au depus, la Senat, două proiecte de lege. Acestea fac referire la salariile și pensiile minime ale românilor și cum ar trebui să fie majorate de Guvernul României.

Proiectele de lege ale partidului AUR susțin armonizarea salariului minim şi pensiei minime cu valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa nr. 1 a OUG nr. 217 din 2000. Parlamentarii AUR susțin că propunerile lor reprezintă exact norma adoptată recent de Parlamentul European. Este vorba de calcularea unui „coş de bunuri şi servicii la preţuri reale” pentru salariul minim.

De asemenea, parlamentarii au precizat că sursa de finanţare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părţii necontributive a pensiilor speciale. De asemenea, membrii AUR susțin să fie eliminate finanţările de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare pentru a se face rost de bani.

„O indexare a tuturor pensiilor cu 10% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coşul minim de consum, pentru că îî menţine sub pragul sărăciei. În aceeaşi situaţie sunt toţi românii care au veniturile sub coşul minim de consum”, se arată în comunicatul emis de AUR, potrivit News.ro.

Cât costă un coș minim de consum în prezent

Mai mult decât atât, indexările care sunt preconizate pentru salariul minim din țara noastră nu acoperă rata inflaţiei care este într-o continuă creștere, au mai susținut membrii AUR. „Uniunea Europeană impune calcularea unui «coş de bunuri şi servicii la preţuri reale» pentru salariul minim. Pensionarii au şi ei dreptul la un «coş de bunuri şi servicii la preţuri reale» ca pensie minimă. Coşul minim de consum reprezintă «pragul sărăciei»”.
Coşul minim de cumpărături al românilor este mai scump cu aproape 30 de lei în luna octombrie față de septembrie. Cele mai mari scumpiri au fost în ultimele două luni la orez, făină şi legume. Așadar, la cartofi prețul a crescut cu 42,83%, la ulei cu 46,98%, la făină cu 33,25%, la mălai cu 34,59 % şi la zahăr cu 49,99%. Așadar, în luna noiembrie plătim 174 de lei pentru coșul de cumpărături, mai mult cu șase lei față de luna trecută și cu aproape 27 de lei față de luna septembrie.