Au lăsat Parlamentul pentru Primărie. Ce au sacrificat?

Parlamentarii aflați la primul mandat și care au candidat la alegerile locale, câștigând o funcție de primar sau de președinte de consiliu județean, pierd pensia specială pentru că nu și-au dus la capăt mandatul, fiind posibil să nu beneficieze nici de pensia de ales local.

Senatorii și deputații care nu și-au putut finaliza cei patru ani ai primului mandat, datorită faptului că au candidat și au câștigat la alegerile locale din 27 septembrie, nu vor putea beneficia de pensia specială când vor împlini vârsta de pensionare. „Trebuie să aibă măcar un mandat plin, iar restul se poate lua proporțional. Dacă e la primul mandat, înseamnă că pierde pensia de parlamentar. O are pe aceea pe care o primește pe baza meseriei/locului de muncă de dinainte de parlament”, a declarat, pentru EVZ, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Printre cei care, astfel, pierd pensia de parlamentar este și senatorul PNL Vergil Chițac, el fiind ales acum primar al municipiului Constanța. În 2016, înainte de a deveni parlamentar, contraamiralul Vergil Chițac trecuse în rezervă, obținând astfel o pensie de serviciu. Senatorul constănțean a intrat în atenția publică în martie 2018 când împreună cu un coleg de la PSD au propus cumularea pensiei speciale de parlamentar cu cea de militar. În campania electorală pentru alegerile locale, contracandidații liberalului au avut, astfel, printre altele, acest subiect de atac împotriva lui.

Primarul ales al Constanței, Vergil Chițac, spune acum că tot ce s-a vehiculat despre el, că ar fi vrut să cumuleze pensiile pentru a obține mai mulți bani pentru propria persoană este total fals: „Acum sunt în situația în care vin cu un contra exemplu la toate răutățile alea, mojiciile alea, să spun așa. Uite că nu m-am gândit la mine, am candidat la primărie, am câștigat, nu o să îmi mai închid mandatul de parlamentar și iată că nu voi mai beneficia de pensia aia. Pentru că legea spune că beneficiezi de pensie dacă ai mandate complete”.

Cumul de pensii pentru a ajuta un prieten

După doi ani de la  inițiativa sa din parlament, Vergil Chițac subliniază că nu s-a gândit la el când a făcut modificările privind cumularea pensiilor militare cu cele parlamentare. Ar fi fost vorba de un fost senator de Constanța care fusese medic militar, medic civil și parlamentar.

„Deci era în situația în care avea trei pensii. O pensie de militar, dar diminuată pentru că a fost restructurat în perioada intrării în NATO,  o zonă de pensie civilă, deci pe contributivitate, cât  a funcționat ca medic civil, și mai erau și pensiile acestea de fost parlamentar”, a explicat, Vergil Chițac, pentru EVZ.

De aceea, ar fi gândit că dacă se pot cumula pensiile de contributivitate cu pensiile de parlamentar, de ce să nu se cumuleze și pensia militară cu pensia de parlamentar? În această situație mai erau câțiva parlamentari care au fost militari, beneficiau de pensie militară, de serviciu, și care mai aveau un mandat sau două de parlamentar. „Și sigur că oricine ataca undeva în instanță, avea câștig de cauză pentru că nu puteai să îi tratezi diferit. Era o discriminare”.

Pensiile speciale, o inechitate care îi revoltă pe români

A doua explicație ar fi că nu numai că nu s-a gândit la propria persoană, dar pensia  parlamentară pornește din momentul în care se împlinește 65 de ani,  vârsta legală de pensionare. „Deci cum își imaginează cineva că m-aș fi gândit la mine când mai aveam, în momentul acela, 9 ani până împlineam 65 de an, când în acest timp se putea modifica legea.  Deci  a fost răutăcioasă interpretarea a ceea ce am făcut eu”,  a declarat Vergil Chițac făcând referire la contracandidații săi la primăria Constanța.

Unul dintre contracandidați, deputatul USR Stelian Ion, îl contrazice însă pe noul primar al Constanței. „În campania electorală eu nu am vorbit cu alegătorii despre pensia domnului Chițac ci despre pensiile parlamentarilor în special. Cea mai mare nemulțumire este a românilor care au pensii până în 1000 de lei și văd că alții primesc pensii între 10.000- 30.000 de lei. O inechitatea care îi revoltă pe oameni. De aceea, lupta noastră pentru eliminarea pensiilor speciale va continua, inclusiv pentru aleșii locali. Singurul criteriu de stabilire a  pensiilor este contributivitatea”, a precizat Stelian Ion. .