Progresul tehnologic a permit intrarea în producție și comercializarea primei generații de androizi sexuali, cu un comportament realist.
La început au fost păpușile gonflabile. Apoi au apărut Sex Dolls, păpușile sexuale ultrarealiste. Rămași multă vreme apanajul operelor scince-fiction, androizii sexuali au intrat în producție în ultimii ani, grație progresului tehnologic, impulsionat și de cererea pieții.
Astăzi, patri companii își împart această piață cu totul specială, scrie L’Expansion: Abysse Creations, Android Love Doll, True Companion și Sex Bot Company.
Roboții lor sexuali, mai mult sau mai puțin evoluați, sunt pentru moment vânduți la prețuri între 5000 și 15000 de dolari și deci sunt accesibile doar „pasionaților” înstăriți.
Însă, potrivit celor de la Foundation for Responsible Robotic, piața se așteaptă să explodeze în anii următori.
Într-un raport din 5 iulie, această Fundație, care promite „o integrare responsabilă a roboților în societatea noastră”, răspunde argumentelor în favoarea androizilor sexuali și arată problemele de etică și filosofice pe care aceștia le-ar putea ridica pe termen mediu și lung.
Una dintre părțile documentului, intitulată Our Sexual Future With Robots („Viitorul nostru sexual alături de roboți”) încearcă mai ales să determine dacă aceste jucării sexuale pot împiedica sau reduce infracțiunile sexuale.
Studiul reprezintă un răspuns la o afirmație a lui Shin Takagi, patronul unei societăți care comercializează sex dolls fetițe, „pentru a permite violatorilor sau pedofililor – așa cum el însuși este – să-și exprime dorințele într-un mod legal și etic”.
„În această privință, notează documentul, există un dezacord major. Pe de o parte, există cei care cred că împlinirea unui imbold maladiv sau infracțional cu un robot le-ar putea tăia dorința și i-ar împiedica să facă rău oamenilor. Pe de altă parte, sunt numeroase voci care susțin că, dimpotrivă, astfel s-ar putea încuraja trecerea la acțiune și întărirea dorințelor acestora pentru astfel de practici ilegale.”
Pe termen mai lung, „ceea ce ar putea funcționa pentru unii ar putea fi periculos pentru toți ceilalți”, arată studiul. „A le permite unor oameni să-și trăiască fantasmele sexuale cele mai sumbre cu un robot ar putea avea un efect dăunător pentru societate și normele societale, ba chiar să pună în pericol persoanele cele mai vulnerabile.”
Studiul analizează și posibilitatea ca automatele de sex să ducă la dispariția prostituției și a traficului cu ființe umane, un alt argument al celor care susțin dezvoltarea industriei androizilor sexuali.
„Nu am găsit nici o dovadă, cu ocazia anchetei și a sondajelor noastre, că roboții le vor pune capăt.”
Și mai neliniștitor, raportul arată că utilizarea pe scară mare a roboților sexuali, mai ales atunci când reușesc să imite perfect oamenii – grație progresului roboticii și inteligenței artificiale – ar putea perturba raporturile noastre cu ceilalți semeni.
Harmony, ultima creație high-tech a Abysse Creation, va fi pusă în vânzare până la sfârșitul anului 2017. Capabilă să zâmbească, ea va putea chiar să susțină o discuție elementară, să recunoască obiecte și chipuri și bineînțeles să facă amor la comandă, promit producătorii.
Raportul notează:
„Roboții sexuali vor putea duce la izolare socială. A petrece prea mult timp cu un robot va duce la incapacitatea de a lega prietenii cu oamenii... Androizii ar putea de asemenea să ne desensibilizeze empatia și intimitatea, care se formează în contact cu alți oameni.”
Toate aceste probleme ar putea mai repede decât ne gândim. Doctorul Trudy Barber, specialistă în efectele tehnologiei asupra relațiilor sexuale, declara pentru The Telegraph: „utilizarea uneltelor dotate cu inteligență artificială în camerele noastre va deveni social acceptată în cel mult 25 de ani.