În regiunile separatiste din Donbas, ocupate de trupele ruse și pro-ruse care neagă integritatea teritorială a Ucrainei la îndemnul și sub coordonarea Kremlinului, Moscova s-a gândit să desfășoare o nouă șaradă: alegeri regionale. Rusia avea nevoie de o formulă de legitimare a liderilor pe care-i pune șefi peste aceste regiuni, controlate discreționar de către trupele ruse, pretinși voluntari și mercenari ruși, dar și de numeroase grupuri infracționale, tâlhari înarmați și grupări paramilitare locale, pregătite și înarmate, care însă, după ce au luat totul locuitorilor din regiune - bunuri, resurse, depozite financiare - au trecut la bătălii fratricide pentru controlul regiunilor.
Deși vorbim despre cele mai proruse regiuni ale Ucrainei, acolo unde cetățenii au dublă cetățenie (deci cetățenia rusă) și sunt etnici ruși, exact aceste regiuni au fost cele mai vitregite, fiind teatru de război, apoi supuse privațiunilor și lipsurilor celor mai elementare servicii locale, cu impunitate pentru formațiunile înarmate și o populație obligată să plătească cu viața și cu toate bunurile pentru această ocupație, fără nici un acces la justiție sau forțe de ordine care să o protejeze. O parte din cetățeni a plecat în Rusia, o altă parte s-a refugiat în zonele controlate de către autoritățile legitime ale Ucrainei, dar o parte din cei ce locuiau în aceste zone a trebuit să rămână să-și ducă viața în regiunile fără lege, fără justiție și cu repetate descinderi cu mână armată în casele localnicilor, unde sunt căutate formal arme, dar sunt luate haine, mâncare, dar și tinere fete sau sunt uciși opozanții.
Mai nou, pretinsele alegeri din noiembrie se desfășoară după asasinarea, într-o cafenea, a liderului local al regiunii Aleksandr Zaharcenko, executat într-un atentat terorist prin explozie puternică, pusă inițial pe seama Kievului, dar care s-a dovedit repede a fi rezultatul rivalităților locale ale găștilor înarmate și structurilor paramilitare, atentat realizat cu muniție rusă adusă din belșug în regiune. Dar cum în regiune nu există nici un control, nici o urmă de securitate, nici viață politică reală, improvizația de scrutin ce implica formațiuni calchiate după cele din Rusia lui Putin nu avea cum să dea un lider acceptat măcar de populația rămasă în regiune. Simulacrul de alegeri a eșuat înainte de a se consuma.
Astfel, la sediul unde se desfășura o ședință a pretinsului Partid Comunist (cum altfel?) din regiune, patru persoane au fost rănite într-o nouă explozie, incluzându-l pe candidatul pretins al acestei formațiuni politice ad hoc, plăsmuită peste noapte pentru a da sens șaradei alegerilor din regiune. Astfel, așa-numita Republică Populară Donetsk a fost cutremurată din nou de o explozie provenită de la un pachet cu explozibil ale cărui urme s-au găsit la fața locului.
Explozia din 29 septembrie la ședința comuniștilor locali a zgâlțâit puternic clădirea, făcând multiple stricăciuni, în momentul în care în interior se aflau peste 50 de persoane. E greu de speculat dacă nu e vorba despre o explozie ce s-ar fi dorit mai puternică și mai destructivă, care să fi eliminat cu totul pretinsa alternativă și opoziție la grupările ce ocupaseră – cu acordul Moscovei, bineînțeles – conducerea structurii ce preluase regiunea, sub adăpostul militarilor și armamentelor rusești.
Igor Khakimzyanov, candidatul comunist, a scăpat cu viață, dar e rănit, după ce susține că explozia a avut loc atunci când pătrundea în clădire și a deschis ușa. El susține că ar fi fost desemnat de înființatul Partid Comunist (nu se știe unde, cine l-a înregistrat și cum ar funcționa partidul în zona ocupată), așa cum nu există date reale despre o formă de nominalizare a sa. Doar pretenția de a fi candidat la conducerea regiunii, venind de undeva „din opoziție” ar fi cea care poate fi validată independent, în măsura în care datele din interiorul regiunii pot fi relatate de o presă independentă.
În explozie au fost rănite și două femei, una dintre ele cu arsuri severe, potrivit relatărilor locale. Khakimzyanov era însoțit de secretara sa care pare a fi una din victimele exploziei. Și liderul partidului comunist, Boris Litvinov, care se afla în interiorul clădirii când s-a produs deflagrația, a dat declarații vorbind despre puterea exploziei demonstrată de distrugerile provocate clădirii, chiar dacă deflagrația nu a făcut numărul de victime scontat de atentatori, nici măcar candidatul în cauză la pretinsele alegeri nefiind eliminat.
Alegerile din regiunile separatiste nu sunt recunoscute ca legitime, libere, corecte, reprezentative nici de către Kiev, nici de către SUA sau statele membre ale Uniunii Europene, în general de către nici un stat care recunoaște suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei. Din contră, actuala explozie vine și întemeiază și mai solid argumentele părții ucrainene în formatul Minsk după ce diferențele de interpretare ale acordului vorbesc despre succesiuni diferite ale unei soluții pașnice în Estul Ucrainei.
Kievul solicită mai întâi să preia controlul asupra regiunii și a frontierei dintre aceasta și Rusia, să fie retrase formațiunile militare ruse și proruse de toate culorile în Rusia, în regiunea Rostov pe Don, cu precădere, pentru ca ulterior climatul de securitate și stabilitatea să fie restabilite, să poată funcționa partidele înregistrate legal în Ucraina și să poată desfășura activitatea politică în regiune, înainte de a putea să promoveze candidați și opțiuni la conducerea acestor regiuni. Moscova vrea, din contră, alegeri locale, lideri sub controlul său, care apoi să beneficieze de un statut special și de imunitate față de război pentru ca ulterior să fie retrase trupele ruse și proruse.