Avioane multirol israeliene au atacat, joi seară, poziţii militare în Siria, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate siriene. Potrivit agenţiei siriene de presă SANA, sistemele antiaeriene siriene au deschis focul spre „ţinte inamice”, la periferia oraşului Damasc.
Surse militare au declarat că avioane inamice au atacat poziţii militare în zona Al-Kiswah, la periferia sudică a capitalei Siriei. Aviaţia militară israeliană a efectuat în trecut bombardamente în această regiune, vizând baze militare iraniene. Armata israeliană a vizat, în principal, poziţii militare iraniene sau transporturi de armament spre mişcarea şiită Hezbollah. În ultima perioadă, operaţiunile israeliene în Siria au fost mai rare, după ce armata siriană a doborât, din greşeală, un avion rus, în încercarea de a ataca o aeronavă israeliană.
Israelul are două probleme majore în ceea ce privește prezența iraniană în Siria, ca parte a unei “misiuni de consiliere” în Siria. Mai întâi, e vorba despre amenințarea directă a acestor trupe iraniene asupra Israelului, apoi despre livrările de arme către Hezbollahul libanez, miliția șiită proiraniană din Liban. Israelul a lovit țintele din Siria ale Forțelor speciale Al Quds din cadrul Gardienilor Revoluției Islamice, ca și taberele Hezbollah. Însă e prima acțiune după doborârea de către anti-aeriană siriană a unui avion rusesc IL 20, soldată cu moartea a 15 soldați ruși, la 22 septembrie 2018, avion militar de transport după care se ascundeau avionele de vânătoare israeliene asupra cărora trăgea anti-aeriana siriană. Ca urmare a acestui episod, Rusia a livrat de urgență armatei siriene sisteme S300, amplasate la Masyaf, în nordestul Siriei.
Este încă neclar dacă aceste sisteme sunt operaționale și dacă ele au tras după avioanele israeliene. Relatările din presă sunt confuze, între sursele siriene, care lasă să se înțeleagă că au fost utilizate, ba chiar au doborât un avion israelian, și cele de la Tel Aviv. Armata israeliană IDF a negat doborârea oricărui avion al său, negând afirmațiile forțelor siriene că ar fi doborât un avion israelian și 4 rachete. Este neclar și dacă eventuala amplasare a sistemelor S300 ar putea lovi avioanele israeliene, în caz de confruntare directă. Anterior, IDF a anunțat că, dacă vor trage după aeronavele israeliene, acestea vor distruge complet apărarea anti-aeriană siriană.
Avioanele israeliene au lovit, de această dată, milițiile siriene pro-iraniene din alKiswah, în sudul capitalei Damasc, la 50 de km de granița cu Israelul. Până acum, au fost vizate, în cele peste 200 de raiduri israeliene în Siria, site-uri ale trupelor de intelligence iraniene ale Forței Al Quds, cartierele generale logistice, complexul militar și logistic iranian din Kiswah, depozite de armamente de lângă aeroportul internațional Damasc, instalații de culegere de informații electronice, posturi militare și armamente grele aflate în zona de contact. Israelul a tras peste 800 de rachete până în prezent asupra bazelor iraniene. La ultimul atac, din luna mai, asupra aceleiași locații, au fost ucise 46 de persoane dintre care 11 iranieni într-un atac ca formă de retaliere pentru cele 20 de rachete trase către Israel în Înălțimile Golan. Israelul susține că a lovit până acum aproape toate locațiile forțelor iraniene din Siria, Tel Avivul, alături de Washington, presând Rusia să obțină retragerea completă a forțelor iraniene din Siria. Chiar dacă nu a răspuns pozitiv până acum – având dificultăți să livreze în această direcție – Rusia a continuat să permită zborurile și tirurile israeliene în Siria fără a le intercepta, în ciuda parteneriatului cu Iranul.
În ciuda loviturilor succesive, Iranul continuă să transfere arme și trupe în Siria, inclusiv rachete balistice transportate peste granița cu Irakul. Peste weekend s-a confirmat transferul rachetelor balistice iraniene către milițiile pro-iraniene din Irak, dar și construcția a două fabrici de rachete în Iran și Siria, în beneficiul milițiilor șiite, echipate și antrenate de Iran în cele două state. Aici s-ar afla, cel mai probabil, țintele reale israeliene. Fostul ministru al Apărării, Avigdor Lieberman, a anunțat că ar putea fi lovite și țintele din Irak ale Iranului, însă Armata Israeliană a anunțat că nu a identificat capabilități ce pot atinge Israelul de aici. De altfel, Ministerul Apărării a fost asumat - după demisia lui Lieberman, la precedenta criză politică după o operațiune în Gaza - de către premierul Benjamin Netanyahu.
Și Hezbollahul a fost vizat și a pierdut peste 2000 de luptători în Siria în cei 6 ani de război civil, potrivit IDF, armata israeliană. Hezbollahul a încercat să-și procure rachetele, dar nu a putut-o face din cauza loviturilor israeliene asupra convoaielor și facilităților construite pe teritoriul sirian de Hezbollah, inclusiv o fabrică de rachete. Cât despre trupele siriene au ajuns în zona de contact cu Înălțimile Golan, după recuperarea teritoriului de la insurgență, însă poliția militară rusă s-a alăturat trupelor ONU pentru a bloca orice posibilă acțiune sau incident ce ar determina reacția israeliană.
Preocupantă rămâne capacitatea noilor sisteme S 300, livrate de către partea rusă, de a intercepta aeronavele israeliene care execută aceste zboruri și operațiuni în Siria. De asemenea, Moscova a anunțat că va monta contra-măsuri electronice de-a lungul coastei siriene pentru a bloca legăturile satelitare și navigația pe bază de GPS, dar și sistemele de radare de pe nave și comunicațiile cu aeronavele de război, pentru a le „orbi” și a bloca atacurile asupra teritoriului sirian. O asemenea perspectivă este cea mai proastă veste pentru aeronavele israeliene și o asemenea eventualitate ar afecta substanțial capacitățile de intervenție în Siria. Un raport secret al șefului IDF este așteptat în Cabinet, pe această temă.