Gîndul de sîmbătă, 7 mai 2016, publicat de mine sub titlul În Afacerea dezinfectanților ne confruntăm cu o implicare a Mafiei românești în Sistemul de sănătate. Cine are interesul ca acest adevăr să fie trecut cu vederea? a fost reluat de site-ul Evenimentului zilei sub titlul schimbat în bine, pentru că scotea în evidenţă o întrebare ridicată de mine în text: „În scandalul Hexi Pharma, tăcerea DNA ne arată că firmele Afacerii duc în locuri pe care Codruţa Kovesi nu îndrăzneşte să le deranjeze. A cui puşculiţă era Firma Pharma?”
Postări la textele mele fac atît cititorii cristoiublog.ro, cît şi cititorii Evenimentului zilei.
Diferenţa de atitudine faţă de scrisul meu atinge nivelul unei prăpăstii între cititorii blogului şi cititorii ziarului. Şi nu numai în cazul unor texte diferite, dar chiar – dacă nu, mai ales, în cazul aceluiaşi text.
Explicaţia trebuie găsită în deosebirea de personalitate în privinţa celor două categorii de cititori. Cititorii cristoiublog.ro accesează blogul sau Facebook-ul, pentru a mă citi pe mine în exclusivitate. De-a lungul timpului aceşti cititori s-au selectat. Au rămas dintre cei care au dat năvală în primele săptămîni, după doi ani, doar cei care caută mai degrabă îndoieli decît certitudini, care sînt obişnuiţi să verifice critic, în stil occidental, informaţiile şi tezele din spaţiul public, cei care înţeleg presa ca principal instrument de descoperire a adevărului şi nu ca principal instrument – de tip portavoce. al propagandei de partid chibiţăreşti.
Cititorii Evenimentului zilei sînt mult mai diversificaţi decît cititorii blogului. Explicaţia e dată de faptul că în cazul Evz.ro site-ul e accesat şi de cei care vor să-şi regăsească propriile opinii în textele altor ziarişti decît subsemnatul. Principala deosebire e însă alta. Cititorii blogului s-au format într-un fel la şcoala îndoielilor în ce priveşte activitatea Binomului SRI-DNA. Cei ai Evz.ro s-au format la şcoala certitudinilor în ce priveşte strălucirea acestei activităţi.
Nu m-a mirat, aşadar, întîlnind între postările la textul meu despre lipsa de îndrăzneală a DNA în privinţa Afacerii Hexi Pharma şi rînduri care par scrise de Direcţia de Publicitate a DNA, întruchipată de numeroși ziariști plătiți cu ziua de Servicii și curtați de Codruța Kovesi. Un cititor care se ascunde sub nickname-ul părere lasă impresia că se crede la o şedinţă de demascare: „A cui puşculiţă sînteţi şi D-voastră, domnule jurnalist, de manipulaţi pe cititori împotriva DNA-ului, Justiţiei şi tuturor instituţiilor care încearcă să lupte împotriva Mafiei?”
Două dintre postările plasate după-amiază ţin să-mi arate că m-am înşelat scriind că DNA nu mişcă un deget în chestiunea Dezinfectanţilor, deşi e limpede afacerea de corupţie desfăşurată de un Grup Infracţional Organizat cu evidente note mafiote din care fac parte şi persoane cu funcţii în statul român.
Un cititor care semnează Adrian Rothlander scrie: „Şi Mascaţii care au descins astăzi în casa patronului sînt de la Circul de Stat, d-le Cristoiu?” Un altul, care semnează Şi totuşi la.. spune: „Maestre! În timp ce dumneavoastră scrieţi asta, «mascaţii» descindeau la sediul Hexi să adune probe (…). Deci ceva se mişcă”.
Nu întîmplător m-am oprit asupra acestor postări cărora le acord prezumţia de sinceritate. Ele îmi atrag din nou atenţia asupra uriaşei manipulări pe care o constituie, în România ultimilor ani, transformarea anchetei penale într-un spectacol de sunet şi lumină, manipulare menită a dovedi că-n România se luptă pe viață și pe moarte cu corupția cînd, în realitate, e doar un fel de luat ochii naivilor. „Mascaţii” invocaţi de cititori drept argument că bat cîmpii scriind despre tăcerea DNA în cazul Hexi Pharma sînt cei care au participat la o descindere cu huruit a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, la clădiri care aparţin firmei Hexi Pharma şi la casa patronului, precum şi la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi alte 21 de judeţe. Potrivit Comunicatului: „La aceste acţiuni participă 152 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică şi specialişti criminalişti din cadrul DGPMB şi de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor Albă, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vîlcea.”
Mamă, mamă! îţi vine să strigi, Mafia din Afacerea dezinfectanţilor nu mai are scăpare! Îi și vedem alergînd încolo și încoace, gata să intre și-n gaură de șarpe. Numai că după ce te freci la ochi, orbit de artificiile acestei acțiuni, îți pui întrebarea: Pentru ce dosar au avut loc aceste percheziţii? Precizează Comunicatul: „Procuroruii Parchetului General au început urmărirea penală în rem pentru «zădărnicire a combaterii bolilor» şi «falisificarea şi substituirea de alimente sau alte produse» în cazul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat, miercuri, Parchetul General”.
Carevasăzică, la două săptămîni de la izbucnirea Scandalului, după ce premierul și președintele au avut intervenții publice despre Criza din Sănătate, Parchetul General binevoieşte să înceapă o urmărire penală în rem. Nu pentru Corupţie, ci „pentru zădărnicirea combaterii bolilor”.
Iniţiativa e însă a Parchetului General. DNA, instituţia condusă de Codruţa Kovesi, n-a mişcat un deget. E limpede că întreprinderea de sîmbătă nu contrazice cu nimic teza mea potrivit căreia Codruţa Kovesi nu îndrăzneşte să abordeze afacerea Pharma de teamă să nu ajungă acolo unde nu trebuie.
Cu toate acestea au fost iată, cititori convinşi că, gata, Justiţia s-a pus în mişcare pentru a ancheta această afacere Mafiotă. De ce? Pentru că în cazul Dezinfectanţilor, Parchetul General, ca şi DNA în alte numeroase cazuri, a apelat la cea mai mare înşelătorie din cadrul aşa-zisei lupte împotriva corupţiei: Folosirea spectacolului de sunet şi lumină, a tunetelor şi a fulgerelor mediatice pentru a lua ochii românilor. În timpul acestor furtuni, Mafiile nu şi-au scos umbrele. Pentru că tună şi fulgeră doar pe micile ecrane. În realitatea românească nici măcar nu picură!
NB: Apropo de efectele speciale de premiul Oscar folosite în activitatea DNA. La finele lui 2014, se anunța cu surle și trîmbițe, marele Dosar Microsoft: peste 100 de persoane implicate, 9 foști miniștri acuzați, trei foști premieri suspectați, descinderi cu zeci de mascați, în lumina camerelor de luat vederi. La doi ani după lansarea spectacolului de sunet și lumini, din tot Dosarul a rămas doar condamnarea la cîteva luni a cîtorva persoane. Mafia Microsoft scoate limba la noi! În realitate, nici măcar nu picură.