După al Doilea Război Mondial, a început RĂZBOIUL RECE între URSS și foștii săi aliați vestici. Stalin a impus comunismul în Europa de Est și a început o propagandă agresivă de susținere de susținere a partidelor comuniste din Europa de Vest.
Alimentate de URSS, partidele comuniste din Italia și Franța începuseră să devină o amenințare pentru democrație. Deja, la sfârșitul anilor 1940, lumea uita că, fără intervenția americană, Hitler nu putea fi oprit. Rușii fabricaseră bomba atomică și deveneau tot mai agesivi. Așa că SUA au hotărât înfiinţarea unei agenţii, care să contracareze propaganda sovieticilor și a cozilor lor de topor din Occident. Congresul a adoptat legea Smith – Mundt, care reglementa modul de informare permanentă pentru străinătate.
La 17 martie 1949 a fost înfiinţat “Comitetul pentru o Europă Liberă”, care trebuia să organizeze o ofensivă psihologică împotriva comunizării ţărilor din Europa de Est. A fost creat un Comitet pentru radio şi presă, care avea misiunea de a pune la dispoziţia personalităţilor politice fugite din ţările ocupate de sovietici un mijloc de a lua legătura cu popoarele lor.
La început, americanii au negociat cu posturile de radio Luxemburg, Monte Carlo şi Europe 1 din Saarland ca să transmită către țările comuniste. Cum acestea nu au acceptat, americanii s-au orientat către radio R.I.A.S. (Radio in the American Sector), pe care îl aveau în Berlinul de Vest din 1946, dar emitea doar pentru Germania ocupată de sovietici. Însă, până la urmă s-a decis să se facă un alt radio, după modelul R.I.A.S. Acesta a avut sediul la Munchen și, inițial, trebuia să emită pentru Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, România și Albania, dar postul albanez nu a mai fost deschis.
Armata americană a donat “Comitetului pentru o Europă Liberă” un emiţător de 7,5 KW. De asemenea, a fost pus la dispoziţia “Comitetului pentru o Europă Liberă” şi aeroportul german de la Lampertheim, de unde s-au făcut primele transmisiuni. S-a început ridicarea unui sediu în Munchen, lângă Englischer Garten, care a fost gata în august 1952.
Prima emisiune a Radio Europa Liberă a fost transmisă la 4 iulie 1951 şi s-a adresat ascultătorilor din Cehoslovacia. Prima emisiune în limba română a fost difuzată la 29 noiembrie 1951.
În 1974, Radio Europa Liberă calculase că era ascultat de 60% din populatia României, 57% din populaţia Poloniei, 55% dintre maghiari, 43% în Bulgaria, 39% în Cehoslovacia.