PUNCT OCHIT, PUNCT LOVIT. Militarii români n-au ratat, anul acesta, niciunul dintre obiectivele asumate pe plan extern şi intern.
Partenerii externi au numai cuvinte de admiraţie şi de laudă pentru militarii români prezenţi în teatrele de operaţiuni de pe glob şi consideră că Armata României a devenit un corp de elită, cu adevărat profesionist. Deşi criza a muşcat şi din bugetul alocat apărării, nici un om nu a plecat din Armată în anul care se încheie. Problema spinoasă a pensiilor s-a rezolvat mai mult decât onorabil. 88% dintre români au încredere în militari, procent care situează armata pe un onorabil loc doi în preferinţele lor legate de instituţiile fundamentale. Iată câteva argumente pentru care EVZ consideră că Armata României merită respectul tuturor şi titlul de câştigător al anului 2011.
După un recul în încrederea populaţiei la debutul lui 2011 - datorat scandalului pensiilor militare - Armata României a revenit spectaculos, în vară, la procentele care au consacrat-o în conştiinţa românilor. În tradiţionalul sondaj anual realizat în 19 ţări de compania de cercetare GFK, militarii români s-au menţinut pe locul al doilea în preferinţele românilor, cu 88 %, devansaţi cu cinci procente de pompieri. La acest sondaj, biserica a fost exclusă din chestionar, fiind testată încrederea europenilor în instituţiile laice. Doar Turcia devansează România la capitolul "încredere în armată", cu un procent de 90%.
Un corp de elită respectat
Potrivit partenerilor NATO, Armata României s-a dovedit un corp de elită, care poate acţiona ca o echipă profesionistă, poate lucra integrat, reuşind să pună în valoare calităţile individuale ale fiecărui militar. Chiar şi în condiţiile unui buget de criză, Armata României şi-a îndeplinit obiectivele asumate, în ţară şi în afara ei. În prezent, aproximativ 2.000 de militari sunt desfăşuraţi în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest, iar pe parcursul anului 2011, peste 5.000 de militari au participat la diverse misiuni sub mandat NATO, ONU şi UE.
Graţie negocierilor dintre ministrul Gabriel Oprea şi omologul său american, trupele româneşti din Afganistan au fost dotate cu 75 de vehicule blindate cu cel mai înalt grad de protecţie, rezistente la mine şi dispozitive explozive improvizate, utilizate de militarii americani. În teatrul de operaţiuni din Afganistan, în premieră, România a devenit prima ţară care a preluat comanda Aeroportului Internaţional din Kabul, prin Forţele Aeriene Române, pentru o perioadă de un an, în cadrul Forţei de Asistenţă de Securitate aflată sub comanda operaţională a NATO.
Fregată în Libia
Nu în ultimul rând, fregata "Regele Ferdinand" a participat, vreme de trei luni, în perioada aprilie - iulie, la misiunea de impunere a unui embargou asupra armelor împotriva Libiei, în Marea Mediterană, în cadrul operaţiei "Unified Protector". Fregata a parcurs peste 17.400 de mile marine, cu peste 700 de misiuni, salvând peste 150 de refugiaţi africani. În octombrie 2011, la sediul MapN, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a recunoscut meritele armatei române în operaţiunile Alianţei Nord-Atlantice, spunând că militarii români sunt un model pentru colegii lor din alte ţări. Şi parteneriatul strategic cu SUA pe palierul militar s-a extins în 2011. Armata va fi vioara întâi în participarea românească în dezvoltarea scutului antirachetă în Europa.
Recent, ministrul Gabriel Oprea şi ambasadorul Mark Gitenstein au parafat amendarea, în conformitate cu noile proiecte din parteneriatul strategic, Acordului dintre guvernele României şi SUA referitor la măsurile de protecţie a informaţiilor militare secrete de stat, semnat în 1995 la Washington.
Motive de mândrie
În februarie 2011, după deteriorarea situaţiei din Libia, guvernul României adopta decizia de a evacua cetăţenii români aflaţi în această zonă de conflict. Ca urmare, echipajele de pe aeronavele noastre militare au efectuat şapte misiuni de evacuare a peste 300 de persoane, avioanele străbătând peste 29.000 de kilometri în 76 de ore de zbor. Misiunea Forţelor Aeriene ale Armatei României este prima operaţiune de evacuare aeriană a unor cetăţeni aflaţi în pericol într-o ţară străină, după cel de-al Doilea Război Mondial.
În martie 2011, la uzina "Automecanica" Moreni a fost lansat programul naţional de interes strategic "Transportor blindat pentru trupe 8x8", primul dintre proiectele concepute pentru revigorarea industriei naţionale de apărare, prin care se va asigura dotarea Armatei cu un produs performant, cu grad de protecţie de nivel 3, mobilitate şi capacitate de luptă ridicate, competitiv pe plan mondial, dar şi un produs pe care să-l şi putem exporta, în beneficiul statului român.
Pe 25 octombrie 2011 s-a înfiinţat Brigada 6 Operaţii Speciale la Târgu Mureş, România fiind printre puţinele ţări din lume care au astfel de mari unităţi de forţe speciale. Militarii acestei brigăzi participă deja la misiuni internaţionale.
RECUNOAŞTERE LA NIVEL ÎNALT "Ţara dumneavoastră are o tradiţie militară faţă de care aveţi toate motivele să fiţi mândri, iar Armata României a jucat un rol important în multe dintre operaţiunile desfăşurate de Alianţă, cum ar fi Afganistan, Kosovo sau Libia. În fiecare dintre aceste misiuni, militarii români au făcut dovada excelentei lor pregătiri şi a profesionalismului la cele mai înalte standarde. Toate aceste exemple ale implicării şi participării Armatei României în misiunile conduse de NATO sunt tocmai acele modele de care avem nevoie în cadrul Alianţei" Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO "Niciodată, probabil, vreo instituţie a statului român nu va ajunge la nivelul de recunoştinţă pe care românii îl au faţă de Armată. (...) În acelaşi timp, trebuie să vă spun că ştiu foarte bine că şi Armata suportă privaţiunile pe care le suportă întregul popor, privaţiuni generate de o criză economică pe care nu a dorit-o nimeni şi care nu îşi are originile în România. Pentru demnitatea cu care treceţi prin aceste momente dificile, dar şi pentru eroismul cu care vă îndepliniţi misiunile în afara frontierelor ţării ţin să vă mulţumesc astăzi, de ziua voastră." Traian Băsescu, preşedintele României
"Peste 600.000 de soldaţi s-au jertfit pentru ca Transilvania, Banatul, Crişana, Maramureşul să fie alături de Patria mamă, de Regatul României, la care s-a adăugat, în 27 martie, în acelaşi an, 1918, Basarabia şi în 28 noiembrie 1918, Bucovina. Armata a fost prezentă peste tot, a încurajat poporul şi a reflectat dorinţa poporului. Considerăm că şi astăzi, ca întotdeauna, trebuie să apărăm integritatea naţională, integritatea demnităţii noastre româneşti şi integritatea spirituală a poporului român". ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
"A fost un an greu. Dar, la final, pot să spun cu toată hotărârea că a fost un an în care Armata României şi-a făcut datoria faţă de ţară". Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale