Opoziția se face în primul rând în Parlament, nu pe Facebook, nici în intervenții telefonice la breaking-news-urile televiziunilor. Comunicarea e doar claxonul în politică, nu motorul, ca să-l parafrazez pe Radu Berceanu. Or, PNL a avut motorul stins în Senat, la votul în cazul Șova. Claxonul e inutil.
Să începem cu începutul. Comisia juridică a Senatului este formată din cinci senatori PSD, cinci senatori PNL și un senator UDMR și e condusă de liberalul Cătălin Boboc. E un caz fericit ca o comisie atât de importantă să fie condusă de un reprezentant al opoziției. Dacă nu este în inferioritate netă, președintele oricărei comisii poate duce dezbaterile în direcția pe care și-o dorește, iar deciziile sunt, de regulă, în mâna lui. După cum vedem, în comisia juridică a Senatului, președintele Cătălin Boboc are egalitate perfectă între PNL și PSD plus o ”balama” de la UDMR. Restul e strategie politică.
Ce s-a întâmplat în Comisie, miercuri, 27 mai? Biroul Permanent al Senatului condus de Călin Popescu Tăriceanu a cerut Comisiei juridice o recomandare de procedură în cazul Șova, după pronunțarea Curții Constituționale. PSD dorea reluarea de la zero, inclusiv o nouă audiere a lui Dan Șova. PNL pretindea că nu e nevoie decât de o reinterpretare constituțională a votului dat deja în 25 martie și care încuviința arestarea. Surpriza a venit exact de la liberali, care, deși știau ce important e raportul comisiei juridice pentru că de el ținea decizia din plen, au avut doi absenți.
Ditamai președintele acestei comisii nu știa în ziua respectivă că cei doi absenți puteau fi înlocuiți de alți membri ai grupului PNL, printr-o simplă împuternicire a liderului de grup. Regulamentul Senatului fusese modificat în acest sens încă din 23 martie, cu unanimitate de voturi, deci și cu ale liberalilor. În aceste condiții de inferioritate numerică inexplicabilă, liberalii nu și-au putut impune punctul de vedere. Comisia primește un nou termen de la Biroul Permanent: o săptămână. Altfel, decizia se va lua în plen. Era, deci, un termen clar, neechivoc, toată lumea trebuia să fie pe poziții.
Ce s-a întâmplat în aceeași comisie, marți, 2 iunie? Sunt prezenți toți cei cinci liberali membri ai Comisiei, dar numai patru de la PSD. Membrul UDMR lipsește. Pronia divină face ca PNL să fie în superioritate numerică, al cincilea senator de la PSD întârziind. Am fost la nenumărate ședințe în Parlament și am văzut cum procedează parlamentarii PSD: nu ratează nicio ocazie ce li se oferă pentru a-și atinge scopul. Liberalul Cătălin Boboc, deși conducea ședința comisiei juridice și putea impune luarea unei decizii, nu a făcut acest lucru, oferind timp celor de la PSD să-și întregească echipa de cinci. Așa s-a obținut votul la egalitate în comisie. Altă șansă ratată. Plenul urmează să decidă.
Ce s-a întâmplat în plenul Senatului? Votul era strict o chestiune de aritmetică și de prezență. Nu era nicio necunoscută, nu era nicio ecuație complicată. PSD și aliații au mai mulți membri decât PNL, iar opoziția are ca singură armă prezența completă sau cât mai aproape de această țintă. Se știa, așa cum spuneam mai sus, că marți, 2 iunie, se decide în plen soarta lui Șova. Votul era și un test pentru moțiunea de cenzură pe care o tot trâmbițează liberalii de la începutul sesiunii. Așadar, mobilizarea trebuia să fie totală. Foștii PDL-iști știu să o facă, dacă vor. La moțiunile de cenzură depuse de USL în timpul guvernării Boc, nu lipseau nici bolnavii. Nu exista nicio deplasare în străinătate, toate erau anulate. Vechii liberali știu și ei să fie prezenți, tot așa: dacă vor. Au învățat în perioada USL, de la colegii lor din PSD.
Pe 2 iunie însă, au lipsit din plen 11 senatori PNL plus cei doi afiliați (Tudor Chiuariu și Varujan Vosganian) plus doi dintre aliații lui Mircea Geoană. Total 15. De la PSD au lipsit doar șapte, iar de la UDMR trei, dar grupul maghiarilor oricum s-a abținut de la vot. Să facem un calcul simplu: PNL are un grup parlamentar format din 61 de membri, iar PSD un grup de 78 de membri plus 13 aliați. De la PNL lipsesc 15, de la PSD lipsesc șapte. PNL e în opoziție și vrea să arate că susține principiul fundamental al justiției ”nimeni nu e mai presus de lege”. PSD e la putere și vrea să-și apere senatorul de arestare. 15 absenți au fost din opoziție, adică dublul absenților PSD. Ce vreți mai mult de atât?
Claxonul de după vot, despre ”discuțiile serioase” ce vor avea loc în PNL, nu valorează nimic. Motorul e stins.